Vlákno názorů k dotazu Tvorba Cash flow od Ivča - Re: Tvorba Cash flow Cash flow je tok peněz,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 5. 2007 13:46

Ivča (neregistrovaný)

Re: Tvorba Cash flow
    Cash flow je tok peněz, při přímé metodě se stanoví počáteční stav a pak se přičítají nebo odečítají úbytky peněz. Je to ale velice náročné, proto je stanovena nepřímá metoda - známá tabulka.

Základním zdrojem u nepřímé metody jsou náklady a výnosy. Jsou náklady, které se týkají peněz (výplata cestovného) a které se netýkají (opravné položky). U cash flow platí:
    - náklady nespojené s penězi se zapisují plusem, spojené s penězi mínusem
    - výnosy nespojené s penězi se zapisují mínusem a naopak
    - snížení aktiv se zapisuje plusově - jde o zvýšení peněz a naopak (logika např.:221/311)
    - snížení pasiv se zapisuje mínusově např. 321/221 jde o úbytek peněz naopak např. 221/231 - zvýší se peníze, ale i pasivum

Kdybych tu vypisovala jednotlivé řádky, bylo by to na dlouho, zkuste si projít tabulku tady v šablonách, tam jsou v řádcích cash flow odkazy na výsledovku a rozvahu, sice to dá asi hodně práce, ale líp Vám poradit nedokážu. Pokud byste nad něčím tápala, ptejte se konkrétně na řádek.

• 18. 5. 2007 14:07

Katka (neregistrovaný)

Paní Ivčo, moc Vám děkuji za pomoc a radu. Jste opravdu moc hodná.
    Dívala jsem se tady v šablonách na cash flow, ten výkaz jsem našla, ale nemůžu najít, kde jsou odkazy na výsledovku a rozvahu. Prosím Vás, pokud byste věděla, kde to mám najít, můžete mi to prosím ještě napsat?
    Moc děkuji.

• 18. 5. 2007 14:16

Ivča (neregistrovaný)

Tak nevím, jestli jste koukala na stejný, radši překopíruju odkaz.
    http://business.center.cz/business/sablony/s110-ucetni-zaverka-v-plnem-rozsahu.aspx
    Tam si otevřete v Excelu ty výkazy, na každém listu je rozvaha, výsledovka a cash flow. Když najedete na list Cash flow (označené jako CF1), tak kurzorem najedete na jednotlivou buňku ve sloupci I. A tam je napsaný ten odkaz.
    Pokud tomu odkazu nerozumíte, upřesním pro jistotu:
    jako první je napsaný list, ze kterého se to číslo bere a končí to vykřičníkem, za vykřičníkem je napsaná buňka v tom listě.
    Příklad:
    Řádek A.1.2 - když si najedete na buňku I15, v horním řádku je napsáno =+'R3'!F25-'R3'!G25
    a znamená to: na listu R3 najedete na buňku F25 a od toho odečtete na listu R3 buňku G25.
    Řádek A.6 má v řádku napsáno =+'V2'!G33 a to znamená na listu označeném V2 tam patří buňka G33.
    Snad jste to pochopila, pokud ne, klidně se zeptejte.

• 18. 5. 2007 14:24

Ivča (neregistrovaný)

A ještě nepřehlédněte znaménka, někde je napsáno =- a číslo, takže to číslo bude s mínusem, pokud je ve výkazech plusové a to platí i pro výnosy.

• 18. 5. 2007 14:30

Katka (neregistrovaný)

Paní Ivčo, vy jste opravdu zlatá. Obdivuji Vaši trpělivost (ještě ke všemu v pátek odpoledne).
    Už jsem to pochopila. Strašně moc Vám děkuji, moc jste mi pomohla.
    Přeji Vám pěkný víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).