Re: zasílání faktur e-mailem
>>Dobrý den,
>>v případě, že fakturu vystavíme v účetním programu a
>>přímo z něj ji uložíme jako soubor ve formátu PDF,
>>můžeme ji zaslat odběrateli jako přílohu e-mailu a
>>již
>>nemusíme odesílát poštou?
>>
>>Děkuji.
>
>Pokud ma vsechny nalezitosti tak ne. Provozujeme to již delší dobu, funguje to bez problémů. Ba naopak, je rychlejší, mohu říci i jistější doprava. A nemá to chybu, když máte i el.podpis!
Pokud je Vaše faktura i daňovým dokladem, přečtěte si § 26/4 zákona o DPH:
"(4) Daňový doklad může být vystaven se souhlasem osoby, pro kterou se uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, i v elektronické podobě, pokud jej plátce nebo osoba uvedená v odstavci 3 opatřila zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu nebo elektronickou značkou založenou na kvalifikovaném systémovém certifikátu podle zvláštního právního předpisu20) nebo pokud je zaručena věrohodnost původu a neporušitelnost obsahu daňového dokladu elektronickou výměnou informací (EDI)21)."
Dobrý den, tento problém jsme v naší firmě taktéž nedávno řešili, pouze s tím, že jsme takovouto fakturu e-mailem obdrželi my.Jednalo se o klasicky vystavenou fakturu za slanou přímo ze systému, tedy ještě bez podpisu a razítka Po konzultaci s auditory, dotazy na daň.skoleních jsme však dospěli k názoru, že lze tento doklad použít jako daňový. Jestliže doklad obsahuje všechny náležitosti daňového dokladu a postrádá pouze razítko a podpis , lze ho použít. Podle Vaší odpovědi ho však použít nelze.Příznám se, že jsem trochu zmatená, můžete prosím poskytnout ještě konkrétnější výklad.
V žádném platném zákoně není uvedeno, že tzv. faktura - vyúčtování
nebo daňový doklad musí obsahovat podpis a razítko.
Předpokládám, že každý platí doma elektřinu, prosím prohlédněte si tyto faktury - vyúčtování: žádný podpis, žádné razítko a věřte, že oni vědí jak se to dělá.
I my jsme si to takto zdůvodňovali, že elektro,telefony taktéž nemají podpis na fakturách . Tady je však velice pravděpodobné, že tyto velké firmy mají vystavování faktur ošetřeny určitým kvalifikovaným systémovým certifikátem , přesně podle výše zmiňovaného §26/odst.4
---
1. netvrdil jsem že to nelze.
2. Vkopíroval jsem pouze § z DPH.
3. Když se "vytiskne" - není poznat "jakou cestou došel".
4. V příslušném odstavci máte víc podmínek, podmínku "nebo pokud je zaručena věrohodnost původu a neporušitelnost obsahu daňového dokladu" snad splníte, tedy pokud neřekne dodavatel "a toto není můj doklad".
5. Bez podpisu máte pouze složitější dokazování k Fú.
6. Mimochodem s podpisem také - musíte si doklady elektonicky archivovat i s podpisem.
---
Jen bych chtěla jen doplnit - nevím, kde jsem to vzala - ale pokud Vám dojde takovýto doklad, měl by jej podepsat (jakoby potvrdit správnost) Váš pracovník, který např. objednává. Možná, že to považujete za samozřejmost a proto jste to neuvedli, ale mohou to číst i začátečníci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.