Vlákno názorů k dotazu Podnikání-info,zkušenosti,rady,výhody... od ZdenaR - Re: Podnikání-info,zkušenosti,rady,výhod Čeština Vám zřejmě také nic moc neříká,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 5. 2007 12:34

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Podnikání-info,zkušenosti,rady,výhod
    Čeština Vám zřejmě také nic moc neříká, Vy jeden čerství maturante:-))
    Šikovné stránečky o podnikání obecně najdete na www.jakpodnikat.cz

• 26. 5. 2007 13:35

Eva M. (neregistrovaný)

Dost informací také najdete na www.podnikatel.estranky.cz/
    Vřele doporučuju prostudovat stránky zmiňované kolegyní ZdenouR i mnou. Pak uvidíte co a jak dál :-)

• 26. 5. 2007 14:18

Roman (neregistrovaný)

to www.jakpodnikat.cz mám už prostudované. A nějaké články třeba jak postupovat při podnikání nebo na co si dávat pozor atd.

• 26. 5. 2007 14:16

Roman (neregistrovaný)

Ja se omlouvam, ale snad vite jak to vypada tesne po maturite. Nezlobte se.

• 26. 5. 2007 15:03

ZdenaR (neregistrovaný)

Synku, kdybych se zlobila, nepatlala bych se se smajlíky.
    Komplexně Vám asi nikdo neporadí, protože Vaše rozhodování bude záležet i na řadě jiných okolností. V žádném případě se ukvapeně do podnikání nevrhejte. Uvědomte si, že jako podnikatel (pokud např. nepokračujete po prázdninách ve studiu na VŠ) budete měsíčně platit minimální zdravotní pojistné 1.360,- Kč a sociální 1.394,- Kč bez ohledu na to, zda jste si na ně vydělal a nikdo Vám je neodpáře. Živit a šatit Vás zatím mohou rodiče (když už to vydrželi tak dlouho), ale na pokrytí základních podnikatelských výdajů byste měl mít sjednané kšefty ještě před zahájením podnikání. Také můžete zkusit obejít širokou rodinu, zda by Vám nenasypali nějakou tu korunku do začátku. Hlavně, aby to pak rozchodili, když s podnikáním raději seknete.
    Co se týká možných chyb, těmi se netrapte, stejně je uděláte:-) Jako drobný živnostník si musíte hlídat hlavně povinnosti vůči finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a OSSZ. Jestli máte ve svém okolí šikovnou účetní, tak jí raději tyhle starosti svěřte.
    Myslím si, že pokud nemáte nějaký supernápad na podnikání, tak nelze očekávat oslnivé výsledky, spíše trable s plněním povinností, ale nechci Vás předem odrazovat.
    Nespěchejte a užívejte si prázdnin, možná jsou poslední. Kdybyste si ale našel cestu či motivaci k dalšímu studiu na VŠ, tak uděláte nejlépe.

• 27. 5. 2007 20:57

Roman (neregistrovaný)

Dekuji. Na VŠ jsem chtěl jít, ale bohužel jsem zmeškal termín pro podání přihlášky. Chtěl bych to zkusit příští rok. No otec dělá neco do účetnictví, takže by určitě poradil nějaké ty věci. Také mám již sjednané zakázky od několika lidí.
    Po hlavě do toho určitě skákat nechci, spíš bych to chtěl zkusit, když mám zdroje, které mi přinesou práci (tedy doufám) a pokud by to nešlo, tak pak zkusit štěstí v nějaké firmě.

• 27. 5. 2007 22:12

ZdenaR (neregistrovaný)

>>Nespěchejte a užívejte si prázdnin, možná jsou
    >>poslední. Kdybyste si ale našel cestu či motivaci k
    >>dalšímu
    >>studiu na VŠ, tak uděláte nejlépe.
    >
    >Dekuji. Na VŠ jsem chtěl jít, ale bohužel jsem zmeškal
    >termín pro podání přihlášky. Chtěl bych to zkusit
    >příští rok.

Určitě to příští rok zkuste. Možná během doby zjistíte, že je to jediná slušná cesta, jak dál. Podnikání nemusí nic moc vynášet (v tom lepším případě), nabídka práce pro absolventa - asi škoda mluvit, že? Na úřadu práce také nelze být věčně:-))
    Živnost si můžete ponechat i při studiu, pokud budou nějaké zakázky. Bude se Vám naopak podnikat snáze, protože se na Vás nebudou vztahovat minimální platby, o kterých jsem psala. Plátcem pojistných bude za Vás stát a vy budete odvádět zdrav. pojistné jen z toho, co opravdu vyděláte a sociální pojistné až od určité hranice "zisku".

No otec dělá neco do účetnictví, takže by
    >určitě poradil nějaké ty věci. Také mám již sjednané
    >zakázky od několika lidí.
    >Po hlavě do toho určitě skákat nechci, spíš bych to
    >chtěl zkusit, když mám zdroje, které mi přinesou práci
    >(tedy doufám) a pokud by to nešlo, tak pak zkusit
    >štěstí v nějaké firmě.

Tak s chutí do toho, držím palce:-)

Zkonzultujte s rodiči počátek svého podnikání. Do konce prázdnin by si na Vás ještě mohli uplatňovat slevu na dani.

• 28. 5. 2007 8:32

Adam (neregistrovaný)

Zdeno R, nic ve zlém, ale Vy radíte jako typický zaměstnanec. Všude na zdech samí čerti, hlavně hraj kluku ušatá na jistotu (vzdělání, zaměstnání). Problém ovšem je, že ti co hrají na jistotu velkých úspěchů (ani výdělků) nedosáhnou. Největšího úspěchu v životě dosahují ti co se nebojí, mají vůly a chuť překonávat překážky a dále vytrvalost, trpělivost a selský rozum. A to nemá s VŠ nic společného, tam Vás nic z předešlého nenaučí a obstát v životě už vůbec ne (podotýkám že mám 2 VŠ a úspěšně podnikám). Na VŠ do Vás lijou informace jak obstát jako zaměstnanec.
    Pokud chcete impuls do podnikání kupte si knihu Bohatý táta, chudý táta od Roberta T. Kiyosaki. Je to skvělá a moudrá kniha, která Vás jistě nadchne. Zde máte odkaz na první kapitolu http://www.skolazivota.cz/knihy-ukazky/bohaty-tata-chudy-tata.htm
    Za překlepy se předem omlouvám :-)

• 28. 5. 2007 11:29

ZdenaR (neregistrovaný)

>Zdeno R, nic ve zlém, ale Vy radíte jako typický
    >zaměstnanec.

To bude asi tím, že jsem od roku 1991 pouze OSVČ:-))

Všude na zdech samí čerti, hlavně hraj kluku
    >ušatá na jistotu (vzdělání, zaměstnání). Problém ovšem
    >je, že ti co hrají na jistotu velkých úspěchů (ani
    >výdělků) nedosáhnou. Největšího úspěchu v životě dosahují
    >ti co se nebojí, mají vůly a chuť překonávat překážky
    >a dále vytrvalost, trpělivost a selský rozum. A to
    >nemá s VŠ nic společného, tam Vás nic z předešlého
    >nenaučí a obstát v životě už vůbec ne (podotýkám že mám 2 VŠ
    >a úspěšně podnikám). Na VŠ do Vás lijou informace jak
    >obstát jako zaměstnanec.
    >Pokud chcete impuls do podnikání kupte si knihu Bohatý
    >táta, chudý táta od Roberta T. Kiyosaki. Je to skvělá
    >a moudrá kniha, která Vás jistě nadchne. Zde máte
    >odkaz na první kapitolu
    >http://www.skolazivota.cz/knihy-ukazky/bohaty-tata-chudy-tata.htm
    Děkuji za odkaz, až budu rozjíždět podnikání na Havaji, ráda si uvedenou knihu koupím, teď ale potřebuji šetřit na povinné platby v ČR:-))
    Také nic ve zlém:-)

• 28. 5. 2007 19:05

Jana F. (neregistrovaný)

Kniha je zajímavá, ale že by moudrá? Co je moudrého na životní filosofii založené na vydělávání peněz? Nic proti penězům, kdo by je nechtěl, ale podřídit jedině tomu celý smysl života? Trochu depresivní... Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).