Re: nemocenska ve zkešební době
Nemoc se do zkušební doby nepočítá,ale v novém zákoníku není výslovně, že se o dobu nemoci zkušební doba prodlužuje o dobu nemoci. Správně Vaše třím+ěsíční doba,která má trvat 3 měsíce
od 15.5. má podle nového ZP skončit 14.8.( a ne 15.8.).
Toto však má být novelizováno, ale od kdy, není nyní známo.
V praxi se to řeší tak, že po skončení nemoci zkušební doba pokračuje zbylými dny. Pokud jste ve zkušební době, nejste
chráněna proti zrušení pracovního poměru z důvodu nemoci.
Ochranná lhůta je něco jiného.
Chcete-li skončit, máte možnost prac.poměr ve zkušební době kdykoli zrušit, nejedná se o výpověď,to je také něco jiného. Dáte-li výpověď, vždy běží výpovědní lhůta a skončit můžete až uplyne(2 měsíce od 1. kal.dne následujícího měsíce po převzetí výpovědi), takže hned byste skončit nemohla.
Pokud jste ve zkušební
>době, nejste
>chráněna proti zrušení pracovního poměru z důvodu
>nemoci.
>Ochranná lhůta je něco jiného.
A co § 66 odst. 1/ věta druhá o nemožnosti zrušit pracovní poměr ve zkušební době v prvních 14 kalendářních dnech nemoci? Také si myslíte, že ta věta zatím neplatí, jak mi tady někdo "radil"?
Já se tedy nechci hádat, nejsem účetní a neznám nějaké prováděcí předpisy. Ale mám částečně právnické vzdělání a i když v tomto státě je vše možné, považuji za nesmysl, aby nějaká podzáíkonná norma - prováděcí předpis určovala, která věta v platném zákoně, který byl publikován ve sbírce zákonů a nabyl účinnosti, je platná a která zatím né. Je možné, že se tato věta dostala do zákoníku práce v době, kdy se počítalo s tím, že prvních 14 dnů PN bude platit zaměstnavatel, ale pokud v ZP zůstala a ZP v tomto znění nabyl účinnosti, není možné, aby nějaký prváděcí předpis stanovil, že tato věta ještě neplatí. Z právního hlediska je to nesmysl. Ale znovu opakuji, že už se ničemu nedivím.
Já právní vzdělání nemám, pro mě je důležitý faktický stav věcí. Ano, souhlasím, že pro normální smrtelníky je tato forma zcela nemístná. Přitom by stačilo k dané větě dát poznámku a v odkazu rozepsat za jakých podmínek bude platit.
Ono to tu někdy v únoru v diskuzi bylo podrobně vysvětleno - čím je platnost onoho odstatvce pozastavena. Možná to nebyl prováděcí předpis, ale něco jiného. Otevřeně se přiznávám, že se mi to nechce hledat, beru jako fakt, že to tak holt je. Pokud to není správné, měly by v tomto státu být jiné autority, které to mohly dávno napadnout u potřebných institucí.
Nemyslím, že v zákoníku nutně musí být nějaká věta o prodlužování zkušební doby. Ono to vyplývá z ostatních ustanovení, konkrétně z toho, že se překážky nezapočítávají. Takže zkušební doba je pořád 3 měsíce, jenže je rozložena do delšího časového úseku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.