Re: Přechod z DE na účtu - nedobytné poh
Dobrý den, na těch stránkách to to hlavní napsané, takže zde jen shrnu.
* Pohledávky do 31.12.1994 dodaňovat nebudete, přesněji řečeno dodaníte i odepíšete daňově ve stejné výši, takže vám to neublíží.
* Pohledávky od 1.1.95 bohužel dodanit musíte, ale "daňový odpis" pohledávky, resp. daňově účinnou opravnou položku můžete udělat jen u těch pohledávek, které splňují požadavky zákona o rezervách - konkurz, nepromlčené pohl. atd. Vše ostatní můžete "odepsat" jenom nedaňově. Je to blbý, ale je to tak :-(
**** ještě doplnění k přechodu na účto, mohu vytvořit k nepromlčeným pohledávkám opravné položky k 31.12.2006 (tj. pohledávky vystavené 2003,2004) a následně OP zrušit a daňově odepsat? Pohledávky 1993, 1994 bych také odepsala viz vaše rada a pohledávky mezi 95-2002 bych odepsala nedaňově, s tím, že bych je tedy bohužel musela dodanit kvůli přechodu na účto ...
Vytvoření OP a jejich zrušení nelze současně. Takže jeden rok vytvořte OP k 31/12 a další rok k 31/12 OP zrušte a pohledávky vyřaďte. Ale pozor na ty OP - daňově účinné OP můžete tvořit k pohledávkám od 1.1.95 jen dle zákona o rezervách, jinak můžete vytvářet jen OP daňově neuznatelné.
V každém případě stejně musí být výsledkem všech zápisů - stručně řečeno - že pohledávky vzniklé do 94 nezdaníte, pohledávky vzniklé později a nesplňující zákon o rezervách zdaníte, poheldávky vzniklé později a splňující zákon o rezervách nezdaníte (tj. jde o pohledávky nepromlčené, v konkursu atd.)
*** díky moc za pomoc, převzala jsem nyní účetnictví a bohužel musím klientovi zpracovat i DPFO za 2006, protože jim to odmítla udělat jejich daňová poradkyně a já jsem s hrůzou zjistila, že na účto přešli až 1.1.06 -((
Řada pohledávek nepromlčených je do rozvahové hodnoty 30 000, takže alespoň nějak se to podaří zoptimalizovat ...
K 31.12.06 vytvoříme OP, v roce 2007 OP zrušíme a dodanění provedu také až ve 2007 a tím jim alespoň z těchto operací vyjde 0 -))
Ještě jednou díky moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.