Re: Jak "vymoct" fakturu?
Je to složitější - oni dlužili nám a najednou se jejich firma dostala do problémů, tak jsme si od nich odvezli - se souhlasem majitele - toto zboží, ale odmítli nám na ně vydat doklad. Takhle my stále evidujeme pohledávku a máme zboží, na které nemáme doklad.
Hmmm, moooc hezká situace :-))
Asi bych tedy o této skutečnosti udělala zápis, vytvořila interní doklad a na jeho základě proúčtovala jednak příjem zboží
MD132 D395 a v téže výši snížení pohledávky MD395 D31x
Předpokládám, že aspoň přibližně znáte hodnotu toho zboží.
Já si nejsem jistá, že by to bylo na jednostranný zápočet.
Já bych vytvořila dohadnou položku 132/389, nebo pokud znáte přesnou cenu za zboží 132/383.
No a pokračovala bych v korespondenci... případně bych se jim snažila vnutit k podpisu zápočet 38x/31x.
No, já jsem si to zaskladnila za obvyklé ceny toho zboží a zatím mi to stále visí na 131. Šéf se dokonce rozhodl tak, že jestli tam bude vyhlášen konkurz, přihlásíme pohledávky do konkurzního řízení. Tam mě to účetně tak moc netrápí, my vyfakturováno máme a ta pohledávka je oprávněná. Dopisy samozřejmě posílám, zatím bezvýsledně. Moc vám všem děkuji za názory!!
Vliv na DPH - na vstupu žádný, protože firma nemá daňový doklad a zaskladnila za obvyklé ceny bez DPH (předpokládám), a při prodeji zase DPH odvedla, tak, jak se má.
Vliv na daň z příjmů - tady si nejsem 100% jistá, ale asi bych při vyskladnění zboží dala výdejku do daňových nákladů - protože se jedná o "výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů". Doložila bych vše korespondencí s dotyčnou firmou a také cenu obvyklou bych doložila třeba předchozími nákupy zboží nebo katalogem apod.
Moje domněnka - pokud firma půjde do konkurzu, případně likvidace, tak by se správce konkurzní podstaty (nebo likvidátor) měl nejdřív zabývat neuhrazenými pohledávkami a snad by mohl situaci vyřešit, když to nevyřeší současné vedení firmy...
Pro 123456789
Daňově pro nás je to jasné - DPH odvedeme, na vstupu nemáme z čeho uplatnit, takže nic, daň z příjmu taky zaplatíme z rozdílu od ceny obvyklé. Ale přesně jak píše Eva - je to problém účetní - prostě mi to visí na 131 a taky pohledávka je "nesmazaná". Kdyby to takhle dělaly všechny firmy, tak to účetnictví dohromady nedáme nikdy... Zajímalo mě jen, jestli se s něčím podobným někdo nesetkal a neporadil mi nějakou větší "páku". Pěkný den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.