Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu PPM - musí čerpat pouze matka dítěte? od Anna - Re: PPM - musí čerpat pouze matka dítěte ***Určitě...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 6. 2007 12:26

    Anna (neregistrovaný)

    Re: PPM - musí čerpat pouze matka dítěte
    ***
    Určitě není povinné čerpat celých 28 týdnů. Zákon 88/1968 Sb. říká, že doba poskytování peněžité pomoci v mateřství zaměstnankyni, která porodila dítě, nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu. Ani není povinné být doma před porodem - jestliže se budete cítit dobře, můžete odejít na mateřskou i později (mzda bývá obvykle vyšší než mateřské dávky). Rozdíl je ale v tom, že se pak peněžitá pomoc poskytuje nejvýše 22 týdnů ode dne porodu.
    Manžel prozatím peněžitou pomoc pobírat nemůže - to jde pouze v případě, že matka se o dítě starat nemůže pro nemoc apod. Mohl by ale pobírat rodičovský příspěvek.
    Ale dobře si to všechno rozmyslete - ta doba, kdy vaše děťátko bude malé, strašně rychle uteče, a nikdy se už nevrátí. Přeju vám, ať všechno dobře dopadne a to malé ať vám dělá jen samou radost.

  • 13. 6. 2007 12:32

    DB (neregistrovaný)

    Re: PPM - musí čerpat pouze matka dítěte
    Děkuji za objasnění. Jsem těhotná, čekám mimi, ale dotaz jsem pouze podávala - JÁ s mimi doma budu alespoň 2 roky, poté půjde manžel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).