Re: PPM - musí čerpat pouze matka dítěte
Určitě není povinné čerpat celých 28 týdnů. Zákon 88/1968 Sb. říká, že doba poskytování peněžité pomoci v mateřství zaměstnankyni, která porodila dítě, nemůže být kratší než 14 týdnů a nemůže skončit před uplynutím šesti týdnů ode dne porodu. Ani není povinné být doma před porodem - jestliže se budete cítit dobře, můžete odejít na mateřskou i později (mzda bývá obvykle vyšší než mateřské dávky). Rozdíl je ale v tom, že se pak peněžitá pomoc poskytuje nejvýše 22 týdnů ode dne porodu.
Manžel prozatím peněžitou pomoc pobírat nemůže - to jde pouze v případě, že matka se o dítě starat nemůže pro nemoc apod. Mohl by ale pobírat rodičovský příspěvek.
Ale dobře si to všechno rozmyslete - ta doba, kdy vaše děťátko bude malé, strašně rychle uteče, a nikdy se už nevrátí. Přeju vám, ať všechno dobře dopadne a to malé ať vám dělá jen samou radost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Senioři nad 80 let dostanou přidáno automaticky. Vláda schválila velkou změnu důchodů
Přiznání k dani, živnost i další online služby státu: Přihlášení přes datovku končí
Berňák zveřejnil nový vzor potvrzení. Členům bytových družstev usnadní odpočet úroků
Dnes je splatná nižší paušální daň. Od srpna musí ale OSVČ znovu měnit trvalý příkaz
Jsme rodinná firma milující přírodu, říkají výrobci svíček
Dovolená: 10 věcí, které překvapí většinu zaměstnanců i zaměstnavatelů
13. 6. 2007 8:59
Po narození dítěte se potřebuji co nejdříve vrátit opět do zaměstnání. Jak dlouho MUSÍM po porodu zůstat s dítětem doma? Musím být doma celkem 28 týdnů? Nebo stačí 6 týdnů před porodem a pak dle vlastního uvážení. O dítě se mi bude starat moje matka - bude mít ona nárok na PPM namísto mě? Pokud by se staral manžel tak by PPM mohl pobírat on?
Díky za info případně odkaz na konkrétní § zákona, který toto řeší.