Re: Nárok na dovolenou po skončení mateř
dobrý den, paní Jiřino, jsem ráda, že se na vás mohu obrátit, už jste slyšela výklad od 1.1.07 ohledně "práva" na dovolenou u matky,která bezprostř.požádá o čerpání dovolené tak aby navazovala na mat.dovolenou ..., s tím, pokud se jedná např. o nástup na dovolenou po mateřské 1.3..07, loňskou dovolenou nemá, vloni (i letos) postupuji tak (stejně zněly výklady ohledně dovolené), že pokud s nárokem 20 dnů za rok 2007 dosáhne 60 dnů, pak se dovolená z titulu rodič.dovolené nekrátí, ale četla jsem v Mzdové účetní výklad, že toto s novým ZP neplatí a podmínku 60 dnů pro nárok na dovolenou za kalendářní rok musí mít skutečně "odpracovanou",tzn. mateřská nebo "stará dovolená", v žádném případě počítat i s předpokládaným nárokem za rok 2007 ?! Také sdílíte tento názor ??
Myslím si to,že nejdříve se musí spočítat nárok na dovolenou a pak teprve čerpat nárok. Zde se spletly dvě věci do sebe. Komu zbývá loňská dovolená a od 1.3. nastoupí na čerpání plus tím mu vznikne podmínka 60 dnů v r.2007 a bude pokračovat v čerpání nezkrácené dovolené za r.2007.
Jestli ale nemá žádný zůstatek z loňska, a chce nastoupit čerpání dovolené po PPM, může, ale jen na dovolenou za odpracované dny a to jsou jen dvě dvanáctiny.
Řekla bych, že tak to bylo i před novým ZP. Nelze mluvit o krácení nebo nekrácení dovolené, pokud nebyla splněna základní podmínka odpr. 60 dnů.
no, v tom si právě nejsem jistá, určitě bych našla články, ve kterých se postupovalo tak, jak jsem předeslala, i na semináři bylo zmiňováno, nehledě na to, že zaměstnavatel může poskytnout dovolenou, i když ještě nevznikl a předpoklad splnění podmínky odpracování 60 dnů tu je a on tu je, s poskytnutým nárokem za letošní rok splní podmínku 60 dnů, jelikož doba čerpání dovolené se považuje za odpracovanou. co vy na to ?
Nesmíte se zlobit, ale já to považuji za demagogii.Ano, čerpání
dovolené se považuje za výkon práce pro účely dovolené a jestli si
argumentují tím,že je to také předpoklad, že 60 dnů odpracuje
tímto čerpáním mi připadá jako chytání kočky samu sebe za ocas .
:-) Ale to je jen můj názor. Já ty " bitky" nepřipuštěných právníků beru s rezervou.
no jo, nepřipuštěných právníků možná, ale já to osobně konzultovala s JUDr. Špundovou z tehdy MPSV,která se specializuje na dovolenou a pár jejích článků taktéž vyšlo v odborném tisku ?? a právě s tím, že za splněnou podmínku sej považuje právě onen předpoklad, pokud s tímto nárokem splní 60 dnů, pak má nárok na celou nekrácenou dovolenou. To je asi zase věc názorů. já bych se ráda někdy dožila toho, že na něco bude někdy jednotný názor ...:-(
ještě si odpovím sama sobě :-) vzpomněla jsem si, že mi to tehdy nedalo, volala jsem na MPSV zas pro změnu někomu jinému a ten řekl to samé. mne by zajímalo, jakou zkušenost s tím mají jiné kolegyně.Asi před půl rokem jsem to konzultovala s jinou kolegyní z jiného okresu,k nim jezdí někdo jiný na semináře a přednášel jim to samé, o čem píšu já ..?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.