Re: Mateřská dovolená - nárok na dovolen
1 ano celou letošní dovolenou
2 mateřskou ukončíte 10.5.08, od 11.5.08 požádejte o dovolenou r. 2008- celou a až potom požádejte o rodičovskou dovolenou. Na úřadu práce - socilálce požádejte o rodičovský příspěvek od 11.5.08.
3. můžete ještě před mateřskou, ale pro vás "ziskovější z pohledu Kč" bude, když si ji vyberete až v květnu 08.
Domníval jsem se že 27. 10. nastupujete mateřskou dovolenou (moje nepozornost při čtení). Takže mateřskou dovolenou musíte nastoupit 6 a 8 týdnů před tímto termínem, tj. někdy od 1. 9. do 15.9. Tím se o 6 až 8 týdnů uspíší konec mateřské (14.3. až 28.3.) Jinak zůstává nárok na celou letošní dovolenou, a za podmínky že po skončení mateřské dovolené nastoupiíte ihned řádnou dovolenou roku 2008, tuto dovolenou budete mít také nekrácenou - za celý rok 2008
Radí Vám dobře, ale jednu poznámku mám. Za rok 2008 byste dostala celou dovolenou v případě, že budete mít odpracováno 60 dní (přičemž mateřská dovolená se posuzuje jako odpracovaná doba pro účely dovolené). Co to znamená? Běžte na mateřskou dovolenou spíše později, aby Vám mateřská skončila nejdřív 21.3.2008 - to pak budete mít přesně 60 dní odpracovaných (snad počítám dobře - leden 23 dní, únor 22 dní a březen do 21.3. 15 dní). Takže když půjdete na mateřskou nejdřív 8.9. nejpozději 15.9., uděláte dobře - budete mít za rok 2008 celou dovolenou :-)
Ano i dovolená se posuzuje jako výkon práce pro účely dovolené, ale není v tomto případě potřeba, aby v okamžiku, kdy jde na tu dovolenou už měla těc h 60 dní? Nebo lze přihlédnout k tomu, že je pravděpodobné, že těch 60 odprac.dní v roce dosáhne a tudíž dát hned celou dovolenou?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.