Re: 2 živnostníci v jedné firmě
A nebylo by řešení ji vzít na DPP, pokud by se vešla počtem hodin(150 ročně = cca 12,5 hod. měsíčně), žádná dovolená, nemocenská, pouze zdanit a je hotovo.Další možnost je DPČ, tam nemocenská ano, ale ne z Vašcih Kč,dovolenou neujednáte v DPČ a jde to taky.
Bude-li zaměstnanec, bude vydělávat na Vás, to snad je přijatelné, jak jsem pochopil z dotazu.
DO 150 hodin se nevejde. A nebude vydělávat na mě. Protože já budu na mateřské. Ale pracovat budu muset kvůli účetnictví .A po dobu půl roku nemohu mít z fy žádné příjmy. Až po půl roce. Ale to mě nic neřeší, protože co ona vydělá a mohlo by být moje , tak dám na daně , soc, zdavotní ..........
Tak to jsem na tom jak ten živnosťák, píšete, že byste ji zaměstnala...
pokud nepřerušíte podnikání, musíte soc. a zdrav. platit stejně,ne? Daně minimum myslím taky, takže jediná možnost je Vy přerušit a ona dělat za Vás a na to vymyslet smlouvu na tu dobu, co nebudete moci mít příjem. Ale to bude ona muset mít ten ŽL, jinak to nevidím.
Pokud jdete na mateřskou - nemusíte přerušit, zaměstnáte paní, vyplácení dovolené se vyhnete uzavřením DPČ, případnou nemocenskou proplatí OSSZ. Vy nahlásíte na OSVČ, že nevykonáváte činnost osobně (podepíšete prohlášení), oni Vám budou proplácet dávky v mateřství, nemusíte platit zálohy na SP, na ZP musíte. Minimální daň se na Vás ztahovat nebude.
Řekla bych, že moc nevíte, jak to chodí - být zaměstnavatel. Je to spíš na ústní povídání, zkuste se poradit s nějakou účetní. Ta Vám to vysvětlí dopodrobna. Není v tom žádný háček!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.