Vlákno názorů k dotazu Jak rozvázat s matkou po ukonč.RD? od Sylva - Re: jak rozvázat s matkou po ukonč.RD? nadbytečnost a...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 6. 2007 9:10

tat (neregistrovaný)

Re: jak rozvázat s matkou po ukonč.RD?
    jsem si původně také myslela, ale v poslední době jsem četla různé výklady, včera jsem hovořila s JUDr. Jouzou z MPSV a kategoricky tvrdil, že v tomto případě se nemůže jednat o nadbytečnost, protože nerušíme místo - na původním místě je zaměstnána nová zaměstnankyně, původní z rodičáku se vrací na to samé místo, nelze nadbytečnost. a teď , babo, raď :)

• 27. 6. 2007 9:29

hanka (neregistrovaný)

Je to trochu slozite , zalezi na tom jak jste na tom casove. Máte-li zájem , poslete mi na adresu johannna@seznam.cz svuj telefon , zavolám a můžeme to probrat.
    hanka

• 27. 6. 2007 9:58

tat (neregistrovaný)

díky, vy můžete i na mobil a navečer ?

• 27. 6. 2007 10:10

Dana W (neregistrovaný)

Nechci rýpat, ale vyorávat se zaměstnanci se nemá.

• 27. 6. 2007 10:13

pája (neregistrovaný)

To je nejlepší řešení, když se mladá mamina rozhodne mít dítě, aby náš národ nevymíral, zaměsnavatel si za ni sežene na neurčito jinou(místo aby to řešil jen na dobu RD) a když se chudák mamina chce vrátit, aby uživila dítě, tak ji pan kapitalista vykopne a ještě špekuluje, jak jí nedat nic. Komu čest, tomu čest.

• 27. 6. 2007 10:20

Dana W (neregistrovaný)

On tady není slyšet tón hlasu, pokud jde o ironii, jsem taky kapitalista a taky mám děti a zaměstnance s dětmi. Jenomže by mně pár tisícovek neporazilo, navíc bych se rozhodně cítila líp. To je ale můj názor.

• 27. 6. 2007 10:27

hanka (neregistrovaný)

Jsem taky zaměstnanec a jsem zaměstnaná u kapitalisty, a když chci někomu něco poradit , je k tomu potřeba spousta informací a tady na to není prostor. Opět se ozvaly naše správné české dušičky, které z jednoho řádku hned vědí o co jde.

• 27. 6. 2007 10:47

Dana W (neregistrovaný)

Pardon, asi jsem to vzala příliš osobně, právě se mi někdo pokoušel v zaměstnání "vydrbat" s dcerou v obdobné situaci. Tak proto. Nadbytečnost vznikne také v momentě, kdy máte na jednu pozici dva zaměstnance, ať již rušíte místo nebo ne. Howgh.

• 27. 6. 2007 10:36

Jiřka (neregistrovaný)

Nemám takové odsudky ráda. Jak víte, že místo té "chudáka maminy" nevzal do práce jinou "chudáka maminu"? A ať už vzal koho chtěl, je to jeho právo. Zde se jedná o jasnou nadbytečnost jedné z nich. A s kterou s nich se domluví na dalším vedení účetnictví, případně posouzení kterou z nich si vybere a jaké k tomu má důvody, ponechme na něm.

• 27. 6. 2007 10:30

Jiřka (neregistrovaný)

Podle mého názoru jste si buď s panem Jouzou neporozuměli nebo tvrdí nesmysl. Výpověď pro nadbytečnost přece není podmíněna rušením pracovní pozice. Jestliže by měl ji jako jednu účetní a nechtěl by účetnictví dělat vůbec (např. by ho zadal externí účetní), pak by se ona stala nadbytečnou a pozice účetní by ve firmě zanikla. Nemohl by tedy udělat to, že by jí dal výpověď pro nadbytečnost, ale místo ní hned POTOM vzal účetní jinou, protože to by znamenalo, že ona vlastně nadbytečná nebyla. Jestliže jde ale jde o situci, že již nyní má ve firmě zaměstnané 2 účetní a potřebuje jen 1, pak jde o jasnou nadbytečnost jedné z nich. Nevidím v tom žádný problém.

• 27. 6. 2007 10:38

tat (neregistrovaný)

ježíikriste, v co se to zvrhlo :-O ?? zaměstnavatel s ní rozvázali pro nadbytečnost a dostala odstupné !!!ale poté na semináři zazněl dotaz právě na ten samý případ, odpověď zněla - ne pro nadbytečnost, proto jsem to začala zjišťovat dál a pan Jouza-případ jsem přesně popsala, sdělil to samé, ne nadbytečnost, je to věc zaměstnavatele, že s tím nepočítal a nevzal zástup za rodičovskou na dobu určitou ! takže co ?? byla bych moc ráda, kdybychom si s panem J. neporozuměli :), ale mám tu "samou" zkušenost s jiným právníkem ??

• 27. 6. 2007 10:48

Jiřka (neregistrovaný)

Pak by mě zajímalo, čím svoje tvrzení zdůvodňují. Proč ne pro nadbytečnost, když nadbytečná je? Nikde není stanovena povinnost zaměstnavatele vzít zaměstnance pouze na zástup na dobu určitou, když bere někoho, kdo by dělal práci za zaměstnankyni, která jde na mateřskou a rodičovskou. Nikde není zmínka o tom, že jestliže se zaměstnkyně vrací z mateřské nebo rodičovské, nemůže být nadbytečnou. Logicky - jestliže jste majitelem obchodu s 5 prodavačkami, 2 odejdou na mateřskou, Vy naberete další 2 prodavačky na dobu neurčitou (v čemž Vám nic nebrání), pak máte vlastně 7 prodavaček a až se ty dvě budou vracet z rodičovské, pak máte 2 nadbytečné. A které vyhodnotíte jako nadbytečné, kterým dáte výpověď nebo se kterýmis e dohodnete na ukončení pro nadbytečnost, je jen a jen na Vás. Také přece kvůli tomu nezrušíte všechny pozice prodavaček. Já skutečně v nadbytečnosti nevidím problém.

• 27. 6. 2007 11:08

tat (neregistrovaný)

já mu snad zavolám znovu :) mezitím jsem odeslala dotaz na lektora, který přednášel a řekl nadbytečnost ne, v Průvodci 1/2006 jsem objevila Jakubku, který říká i jako Dana W, místo (náplň práce) je obsazeno současně 2 zaměst., rozhodnutí zaměstnavatele tudíž bude směřovat ke snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce.Ale ve starých,kde jsem listovala dozadu zpětně podobné případy řeší také ne nadbytečností,ale pro nesplňování předpokladů pro výkon práce,takže bych už ráda měla jasno :-(, děkuji za názory, počkám co mi odpoví a ozvu se

• 27. 6. 2007 11:12

baba (neregistrovaný)

>>začala zjišťovat dál a pan Jouza-případ jsem přesně
    >>>popsala, sdělil to samé, ne nadbytečnost, je to věc
    >>>zaměstnavatele, že s tím nepočítal a nevzal zástup za
    >>>rodičovskou na dobu určitou ! takže co ?? byla bych
    >>>moc
    >>>ráda, kdybychom si s panem J. neporozuměli :), ale
    >>>mám
    >>>tu "samou" zkušenost s jiným právníkem ??
    >>
    >>Pak by mě zajímalo, čím svoje tvrzení zdůvodňují.
    >>Proč
    >>ne pro nadbytečnost, když nadbytečná je? Nikde není
    >>stanovena povinnost zaměstnavatele vzít zaměstnance
    >>pouze na zástup na dobu určitou, když bere někoho, kdo
    >>by
    >>dělal práci za zaměstnankyni, která jde na mateřskou
    >>a
    >>rodičovskou. Nikde není zmínka o tom, že jestliže se
    >>zaměstnkyně vrací z mateřské nebo rodičovské, nemůže
    >>být nadbytečnou. Logicky - jestliže jste majitelem
    >>obchodu s 5 prodavačkami, 2 odejdou na mateřskou, Vy
    >>naberete další 2 prodavačky na dobu neurčitou (v čemž
    >>Vám
    >>nic nebrání), pak máte vlastně 7 prodavaček a až se
    >>ty
    >>dvě budou vracet z rodičovské, pak máte 2 nadbytečné.
    >>A
    >>které vyhodnotíte jako nadbytečné, kterým dáte
    >>výpověď
    >>nebo se kterýmis e dohodnete na ukončení pro
    >>nadbytečnost, je jen a jen na Vás. Také přece kvůli
    >>tomu
    >>nezrušíte všechny pozice prodavaček. Já skutečně v
    >>nadbytečnosti nevidím problém.
    >já mu snad zavolám znovu :) mezitím jsem odeslala
    >dotaz na lektora, který přednášel a řekl nadbytečnost ne,
    >v Průvodci 1/2006 jsem objevila Jakubku, který říká i
    >jako Dana W, místo (náplň práce) je obsazeno současně
    >2 zaměst., rozhodnutí zaměstnavatele tudíž bude
    >směřovat ke snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení
    >efektivnosti práce.Ale ve starých,kde jsem listovala

>já bych nechala maminu po rodičovské měsíc pracovat a po měsíci bych vyhodnotila, že 2 pracovnice opravdu nepotřebuji, a potom teprve dala výpověď s odstupným pro nadbytečnost.

• 27. 6. 2007 13:35

Jiřka (neregistrovaný)

Zbytečně to komplikujete. Pokud celou dobu dělá účetnictví jedna účetní, tak je jasné, že stačí jedna a nepotřebuji měsíc k tomu, abych to zjišťovala znovu. Ale pokud se nedomluví na skončení prac. poměru ještě v době trvání rodičovské tak, aby poměr skončil zároveň s rodičovskou, tak on jí nemůže dát výpověď pro nadbytečnost v době čerpání rodičovské, musí počkat, až jí rodičovská skončí. Výpovědní lhůta je 2 měsíce, takže po tu dobu stejně bude pracovat (pokud ji nechá doma, musel by jí platit náhradu mzdy). Ale jinak trvám na svém - nadbytečnost je, když je někdo pro tu práci navíc a nezáleží na tom, zda je to ta, co se vrací nebo ta, co tam pracovala přes její rodičovskou.

• 27. 6. 2007 14:12

tat (neregistrovaný)

paní jiřko, já z toho obavy nemám, zaměstnankyně odešla s odstupným, určitě se nebude soudit, jen mě zarazil ten seminář, včera pan J.,zkusila jsem zavolat JUDr. Zrutskému/odbory) a asi se všichni spikli :) ten také tvrdil, že je to věc zaměstnavatele, měl předpokládat, že se bude po rodičáku vracet,po RD je zaměstnavatel povinen ji zařadit na místo dle PS a to, že jsme na její místo přijali jinou a neošetřili jsme dobou určitou za zástup,je náš problém, ona (po rodičovské) by se mohla domáhat neplatnosti s tím, že pracovat chce atd.Vlastně podpořil názor pana J., já už to asi nechám být, jen nevím, jak se zachovat příště, pokud takový problém nastane a ten nastane a dále sdělil, ať nekomplikuju už dávno vymyšlené a v praxi používané,tak už to nechám být,díky za podporu

• 27. 6. 2007 14:51

Jiřka (neregistrovaný)

Výpovědní lhůta je 2 měsíce, takže
    >>po
    >>tu dobu stejně bude pracovat (pokud ji nechá doma,
    >>musel by jí platit náhradu mzdy). Ale jinak trvám na
    >>svém
    >>- nadbytečnost je, když je někdo pro tu práci navíc a
    >>nezáleží na tom, zda je to ta, co se vrací nebo ta,
    >>co
    >>tam pracovala přes její rodičovskou.
    >paní jiřko, já z toho obavy nemám, zaměstnankyně
    >odešla s odstupným, určitě se nebude soudit, jen mě zarazil
    >ten seminář, včera pan J.,zkusila jsem zavolat JUDr.
    >Zrutskému/odbory) a asi se všichni spikli :) ten také
    >tvrdil, že je to věc zaměstnavatele, měl předpokládat,
    >že se bude po rodičáku vracet,po RD je zaměstnavatel
    >povinen ji zařadit na místo dle PS a to, že jsme na
    >její místo přijali jinou a neošetřili jsme dobou určitou
    >za zástup,je náš problém, ona (po rodičovské) by se
    >mohla domáhat neplatnosti s tím, že pracovat chce
    >atd.Vlastně podpořil názor pana J., já už to asi nechám být,
    >jen nevím, jak se zachovat příště, pokud takový
    >problém nastane a ten nastane a dále sdělil, ať nekomplikuju
    >už dávno vymyšlené a v praxi používané,tak už to
    >nechám být,díky za podporu

Taky myslím, že s ní konkrétně problémy nebudou, ale píšu o tom, pŕotože jde o pricip - pro příště. Tvrzení Jouzy i odborů je podle mého názoru nesmyslné a nemá oporu v žádném zákoně. Ano, zaměstnavatel je povinen přidělit zaměstnanci po návratu z rodičovské dovolené práci dle pracovní smlouvy. Pokud jí ale tuto práci přidělit nemůže (buď byla tato práce úplně zrušena nebo už ji dělá někdo jiný a on se stal tím pádem nadbytečným), pak normálně přichází ke slovu možnosti, které jsou uvedeny v zákoníku pod oddílem skončení prac. poměru. Nikde není uveden zákaz výpovědi pro ženu, která se vrátila z rodičovské dovolené do práce. A ať mi to pan Jouza nebo pan Zrutský vyvrátí i s uvedením §.

• 27. 6. 2007 14:56

JiřinaH. (neregistrovaný)

Souhlasím s Jiřkou, rozhodnutí o tom, kdo je nadbytečný je plně v pravomoci zaměstnavatele a není soudem přezkoumáváno.Takže na dřív než dnem nástupu po rodič.dovolené jí může dát výpověď.

• 27. 6. 2007 16:33

tat (neregistrovaný)

jsem ráda, že mám podporu obou paní Jiřin :)protože vás velmi uznávám, samozřejmě děkuji i za názory ostatních. Z MPSV to vydoluju písemně a uvidím, zda to tak také podají, děkuji moc !

• 27. 6. 2007 17:07

Laďa (neregistrovaný)

Já mám ještě jeden pohled na věc, chybu udělal zaměstnavatel, že připustil vznik možnosti dvou pracovnic na jedno místo. Pokud by mohl dát výpověď pro nadbytečnost, nemohl by pak něco podobného udělat při krátkodobé neschopnosti, že by vzal novou na neurčito a propustit pak tu původní pro nadbytečnost, až by ukončila neschopnost.To by se lehce prokázalo zneužití, ale o zneužití by se to mohlo možná považovat i u té rodičovské, protože to mohl udělat úmyslně, aby se zbavil původní zaměstnankyně až se vrátí z rodičovské.

• 27. 6. 2007 18:01

Jiřka (neregistrovaný)

Ale houby. Zbavil není správné slovo - prostě jí vypověděl smlouvu. Na vypovězení smlouvy přece není nic neobvyklého. Jak píše JiřinaH. - rozhodnutí o tom, kdo je nadbytečný, je plně v pravomoci zaměstnavatele. On může na stejnou pozici vzít klidně koho chce a ani ten první pracovník nemusí být nemocný. A pak dát výpověď pro nadbytečnost tomu, kterého jako nadbytečného uzná. A nikde není psáno, že to nemůže být ten, kdo tam dělal déle. Vím, že se na mě bude hodně lidí zlobit, ale já jsem pro uzákonění výpovědi bez důvodu. Nevidím důvod, proč by zaměstnavatel nemohl mít zákonnou možnost vyměnit jednoho zaměstnance za jiného aniž by musel vymýšlet různé kličky.

• 27. 6. 2007 18:46

Dana W (neregistrovaný)

Z MPSV to vydoluju písemně a uvidím, zda
    >>>to
    >>>tak
    >>>také podají, děkuji moc !
    >>Já mám ještě jeden pohled na věc, chybu udělal
    >>zaměstnavatel, že připustil vznik možnosti dvou
    >>pracovnic na
    >>jedno místo. Pokud by mohl dát výpověď pro
    >>nadbytečnost, nemohl by pak něco podobného udělat při
    >>krátkodobé
    >>neschopnosti, že by vzal novou na neurčito a
    >>propustit pak tu původní pro nadbytečnost, až by
    >>ukončila
    >>neschopnost.To by se lehce prokázalo zneužití, ale o
    >>zneužití by se to mohlo možná považovat i u té
    >>rodičovské,
    >>protože to mohl udělat úmyslně, aby se zbavil původní
    >>zaměstnankyně až se vrátí z rodičovské.
    >
    >Ale houby. Zbavil není správné slovo - prostě jí
    >vypověděl smlouvu. Na vypovězení smlouvy přece není nic
    >neobvyklého. Jak píše JiřinaH. - rozhodnutí o tom, kdo je
    >nadbytečný, je plně v pravomoci zaměstnavatele. On
    >může na stejnou pozici vzít klidně koho chce a ani ten
    >první pracovník nemusí být nemocný. A pak dát výpověď
    >pro nadbytečnost tomu, kterého jako nadbytečného uzná. A
    >nikde není psáno, že to nemůže být ten, kdo tam dělal
    >déle. Vím, že se na mě bude hodně lidí zlobit, ale já
    >jsem pro uzákonění výpovědi bez důvodu. Nevidím důvod,
    >proč by zaměstnavatel nemohl mít zákonnou možnost
    >vyměnit jednoho zaměstnance za jiného aniž by musel
    >vymýšlet různé kličky.

No nevím, asi mám "převyvinuté" (mám správně i ??:-)) sociální cítění, ale třeba proto, že ten zaměstanec má taky děti, půjčky a svoje vlastní potíže. Ano, taky potkávám nemakačenka, ale o tom tu nemluvím, Vy jste nečetla příspěvek, ze kterého jsme si s Evou M. dělaly legraci?? Jakože nesmí onemocnět apod.?? Jsem taky pro výpověď bez důvodu, nevyhovuješ?? Tak jdi. Ale s padákem. Nakonec, bere ho kde kdo. Krom nás, podnikatelů :-))

• 27. 6. 2007 19:08

Jiřka (neregistrovaný)

Ale ten druhý zaměstnanec, kterému pak dá zaměstnavatel přednost, může také mít děti, půjčky a potíže. A myslíte, že ho trápí, že dostal přednost a že proto, že on dostal místo, někdo jiný skončil? Já myslím, že naopak - má radost, že tu práci dostal a je mu šumafuk, že někdo jiný ji kvůli němu ztratil? Já nemám ráda slovo jistota, ani ohánění se různými nároky a diskriminací, ale nemoci zaměstnat jednu "chudáka maminu" místo jiné "chudáka maminy" - to není diskriminace? Ten, kdo jednou zaměstnání získá už ho má mít nafurt? A teď naštvu ještě víc lidí - určitá dostatečně dlouhá výpovědní doba by být měla, ale ne odstupné. A ta výpovědní doba by měla být taková, jakou si obě strany smluví. Jako u každé jiné smlouvy. Je potřeba si zvyknout, že jistotu máme jedinou - smrt. Jo, život je boj, sama jste také podnikatelka a víte, jak se soutěží, ceny tlačí dolů a jak odběratelé po dodavatelích dupou. Máte zaměstnance? Ztratila jste někdy zakázky (samozřejmě bez odstupného :-)) tak, že jste jich byla nucena několik propustit - s odstupným?

• 27. 6. 2007 19:27

Dana W (neregistrovaný)

Budeme-li se bavit osobně - ano, vyzkoušela jsem obě varianty, jak bez odstupného (vydrbat) i tu druhou s tím padákem. Pořád mám pocit, že se mi o dost líp spalo, když to bylo s odstupným a i to bylo nepříjemné, zvlášť u zaměsnanců nad -sát. Taky jsem chvíli hledala práci a taky jsem měla nezaměstnaného rodinného příslušníka. Takže jsem zkusila fakt skoro všechno. Taky pár "zlotřilých zaměstnanců" co kradli a poledne drželi přes půl dne :-))) a velmi těžko se jich zbavovalo.
    Připustíte-li ale teorii, že budete mít dva kvalitní zaměstance a jeden je po mateřské, tudíž s malým prckem a druhý bezdětný, bohužel je u nás takřka pravidlem, že ten bezdětný dostane přednost. To je na dlouhou debatu navrhuji mail, ať to tu nezahlcujeme. Mějte se.

• 28. 6. 2007 8:35

DaniK (neregistrovaný)

OT ještě něco
    Sleduji celou diskuzi. Samozřejmě neznám podrobnosti. Ale při představě, že jako zaměstnavatel mám zpět přijmout zaměstnankyni, která na 3 roky "vypadla" (profesně) z práce, dám přednost zaměstnankyni, která na tom daném místě zrovna teď pracuje.
    BTW: jsem matka dvouletého dítka, ale mám to štěstí, že už po mateřské jsem nastoupila na půl úvazku u svého zaměstnavatele (hlídání zajišťuje babička)... :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).