Re: PP od 2.1.07 je nárok na dovol. za l
to už se tu řešilo stejně jako pracovní poměr od 2.5., názory se různily, já to považuji za neodpracovaný celý měsíc, poměrná část pro dovolenou za kal.rok - sleduje se celý odpracovaný měsíc, leden bych neuznala, je to asi kruté, někdo bude mít určitě jiný názor.
§212 (2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
No, já se na školení dozvěděla variantu, že pokud byl předtím zamětsnán do 31.12., tak pracoval vlastně nepřetržitě, na sociálku jste ho předpokládám hlásili od 1.1., takže bych mu ten nárok přiznala - zbytečně ho o ten den oberete.
Pokud byl předtím na ÚP nebo nepracoval, tak bych nepřiznala.
Sociálka nerozhoduje o tom, který den zaměstnavatel přijme zaměstnance do práce. jestliže má pracovní smlouvu od 1.1., je jeho zaměsnancem od 1.1. a jeho pracovní poměr tedy vznikl 1.1. Ale z hlediska pojištění se bere den, kterým skutečně začal pracovat, takže pojištění mu vzniklo až 2.1.
Zrušením NV 108/94 Sb. vypadla ze ZP definice, že jako změna zaměstnání v polovině měsíce se posuzuje též, jestliže na skončení zaměstnání před polovinou měsíce bezprostředně navazují dny pracovního klidu a na ně nástup nového zaměstnání po polovině měsíce. Tzn.,že se již nepřizná poměrná část dovolené v příipadě, že prac.poměr j jednoho zam. skončil v páte a u nového zam. začal následující pondělí. Toto sice není náš případ, ale podle tohoto ustanovení se dříve odůvodňovalo uznání celého měsíce i v případě, kdy nastoupil zaměstnanec až 2. po dni prac.klidu. Tím, že vypadl text o "zápočtu dnů" prac.klidu, nelze přiznat leden s nástupem 2.1. za celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání prac.poměru a poměrná část dovolené za leden nenáleží..
To jsem blázen, fakt to vypadlo. Všude se píše jen o bezprostředně navazujícím vzniku prac. poměru, ale už se nikde nepíše, že za navazující vznik se považuje i konec v pátek a nástup v pondělí. Takže on sice celý měsíc odpracuje, ale pro účely dovolené jakoby neodpracoval jen proto, že mezi nástupy byl víkend.... další nedomyšlenost v zákonech. A stejná blbost je to, že když přetržka není, pak přiznává dovolenou za ten měsíc nový zaměstnavatel, i kdyby ten zaměstnanec u něj nastoupil třeba až poslední den v měsíci.
ona to byla blbost i za starého ZP, když měl dovolenou přiznat zaměstnavatel, kde byl zaměstnanec déle než polovinu měsíce NV 108 § 10-kde měl zaměstnavatel , u kterého byl zaměstnán déle než pol.měsíce jistotu, že nastoupí bezprostředně do dalšího zaměstnání a vydrží tam celý zbytek měsíce ?oproti potvrzením? dělali jste to někdo ? já se s tím nesetkala, nevím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.