Vlákno názorů k dotazu Silniční daň - prodej automobilu od Martina - Re: Silniční daň - prodej automobilu Dobrý den,taky jsme...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2007 17:49

Martina (neregistrovaný)

Re: Silniční daň - prodej automobilu
    Dobrý den,

taky jsme řesili stejný problém, s tím že 28.6. jsme prodali auto a ten samý den koupili nové.
    Tenhle text jsem našla na stránkách finance.cz:
    Daňová povinnost vzniká/zaniká v kalendářním měsíci, kdy se vozidlo začne/přestane používat k podnikatelským účelům. Při změně poplatníka zaniká daňová povinnost stávajícímu poplatníkovi v posledním celém měsíci, kdy vůz používal. Novému poplatníkovi pak začíná daňová povinnost v měsíci následujícím.
    Takže jsem pochopila že za červen budem platit silniční daň za prodané auto a za červenec za koupené (každé auto má jiný objem motoru). Takže vy budete za červenec platit silniční daň. Ale raději počkejme jestli ještě někdo neporadí...

• 10. 7. 2007 18:03

Klára (neregistrovaný)

No tak teď to chápeme asi každá jinak. Nahoře píšete, že poplatníkovi povinnost zaniká v posledním CELÉM měsící, tj. pro nás červen. A na konci píšete, že my platíme za červenec silniční daň. Teď nevím, jestli jsem vás špatně nepochopila.... Díky.

• 10. 7. 2007 18:24

Martina (neregistrovaný)

Tak jsem se do toho pěkně zamotala. Vy to píšete správně. Pro Vás je poslední měsíc červen.
    A pro nás poslední květen u starého auta a první červen u nového auta.

• 10. 7. 2007 18:49

Anonym. (neregistrovaný)

Pokud jste auto prodali v červenci občanovi (tedy ne poplatníkovi SD) a rovněž jste ho od 1.-4.7 používali pro podnikáním, pak za prodané auto budete hradit SD i za červenec.
    Problematiku řeší § 8 odstavec 2 zákona o SD:
    U vozidel, která jsou předmětem SD, zaniká daňová povinnost v kalendářním měsíci, v němž pominuly rozhodné skutečnosti uvedené v § 2 odst. 1 (přestali používat k podnikání) . Dojde-li však v průběhu zdaňovacího období ke změně v osobě poplatníka, zaniká daňová povinnost původnímu poplatníkovi uplynutím kalendářního měsíce, který předchází před kalendářním měsícem vzniku daňové povinnosti novému poplatníkovi.

Ve vašem případě ale nikomu nová povinnost platit SD nevznikne, jelikož se prodej uskutečnil občanovi a nikoliv poplatníkovi SD a proto musíte i za 07/2007 hradit SD, pokud jste auto používali k podnikání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).