Re: daňová evidence,nebo účetnictví
Aha, tak na toho se bude asi vztahovat, že povinnost vést účetnictví maji i "ostatní fyzické osoby, kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis". Ale já teď nevím, jaký je ten zvláštní předpis - asi zákon o advokacii? Určitě to tady někdo bude vědět, počkejte si.
Ne, pokud to fyzické osobě ukládá zvláštní právní předpis, tak tam nezáleží na obratu. Mrkněte na § 1 odst. 2 zákona o účetnictví.
"Má-li poplatník v jednom zdaňovacím období různé druhy příjmů podle § 7 zákona, u kterých uplatňuje daňové výdaje rozdílným procentem podle druhu příjmů, musí vést přesnou evidenci jednotlivých druhů příjmů tak, aby mohl uplatnit daňové výdaje procentem z příjmů v příslušné výši."
Já nemluvila o advokátovi konkrétně, ale chtěla jsem uvést na pravou míru, že pokud nějaké fyzické osobě ukládá zvláštní zákon vést účetnictví, pak je to bez ohledu na obrat - takhle jsem to myslela. Pokud to advokátovi zvláštní zákon neukládá (což, jak jsem se prve přiznala, nevím), tak je to tak, jak uvedla. Jestli jsem někoho mystifikovala, omlouvám se.
A ten paušál jsem uváděla kvůli tomu, že se dotazovaná ptala, zda lze účtovat vše - více činností dohromady.
Já myslím, že už jde jen o slovíčkaření, ale všichni si rozumíme:-) Výše uvedené je spíše nepřesné, navíc nikdo se tu předtím nevyjádřil, jestli to tomu advokátovi vyplývá z toho "zvláštního předpisu".
Takže bych se rozešla s následujícím poupraveným textem:
Pokud nepřekročí 15 mil. v advokacii nebo jiné živnosti, která by mu neukládala povinnost vést účetnictví podle zvláštního právního předpisu, může vést daňovou evidenci a evidovat vše dohromady, ale s ohledem na případné uplatnění paušálu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.