Re: Čekám kontrolu z FÚ - co nachystat?
Myslím, že problém v tom, že účtujete vy , nikdo vidět nebude. Děláte to samozřejmě bezúplatně !!! Akorát FÚ asi vy zajímat moc nebudete, spíš bude muset naslouchat on jako majitel firmy a on odpovídat. Myslím, že to není kontrola, jen zřejmě nápomoc.
*** Také jsem měla kontroly na DPH u nových klientů. Hlavně, když jim FÚ vracel nadměrný odpočet. Myslím, že je to vcelku dobré, alespoň budete vědět, že to máte v pořádku. A pokud by se tam nějaká chybička vloudila, tak čím dřív se na to příjde, tím líp. Opravíte a budete v pohodě. a případné penále možná nebude ano vyčíslitelné. Přeji hodně štěstí.
Pokud je to nový plátce DPH nebo má nadměrný odpočet, tak je to docela běžné.
Mohou u něho také jen prověřovat údaje jiného poplatníka.
Ale radit, jak účtovat v DE asi nebudou, protože v DE se neúčtuje. :-))
S maloobchodem ale mohou být problémy třeba v ceníkách.
Pokud bratr nemá talent na papíry, tak ho můžete klidně zastupovat na jednání s FÚ. Předpokládám, že nikoho jiného u stejného FÚ nezastupujete.
Jen doporučuji pouze stručně odpovídat na otázky a sama z vlastní vůle moc neříkat, neboť vše co řeknete může být použito proti Vám! :-))
Pro jistotu se koukněte, zda tržby odpovídají přijatelné marži a nákupním cenám, zda můžete prokázat spotřebu v autě (kniha jízd sice není povinná, ale hodí se), pokud máte v DE nějaké faktury na zprostředkování, tak si včas vzpomenout na co byly atd.
Pokud tam není něco na první pohled v nepořádku, tak většina úředníků si chce splnit a jít domů.
Hodně štěstí!
No to máte hodné berňáky :-)
Nachystejte si komplet evidenci účta nebo DE včetně ev.DPH, majetku a jelikož je to maloobchod, tak denní evidenci tržeb, ceníky, marže, slevy atp.
a pevné nervy na tisíc a jednu otázku.
A hlavně poučte majitele, aby moc nekecal :-)
Zuzik
Je to nový plátce DPH a má nadměrný odpočet, to jste tiply dobře. Jak jinak na začátku podnikání. :-) Pokud jsem vyystavovala nějakou fa za služby, zprostředkování, tak jsem vždy uvedla, o co šlo, aby v tom byl pořádek. Jinak ceník na zboží nemáme, praktikujem to, že když sui někdo objedná zboží, tak se jede do velkoskladu, a pak se na to narazí marže. Toto není z mojí hlavy, tak to vždy jen zanesu do do DE.
Asi se mi budete smát, ale pro mě je jednoduší dělat PÚ než DE. Je tady ochotná účetní z Brna nebo blízkého okolí, která by mě mohla zasvětit do DE?
A jde teda opravdu o kontrolu ? Nejde jen o vytýkací řízení, kdy si ho pozvali z dlvodu nadm. odpočtu na kontrolu toho určitého období, kdy odpočet měl ? To by pak kontrolovali jen záznamní povinnosti k DPH a příslušné doklady. To není žádná hrůza.
Zuzik
Podával teprve druhé přiznání. Když nesl první, tak mu řekli, že přijdou u druhýho na kontrolu nebo jak to nazývají. Odpočet měl oba 2 Q. No uvídíme.
Co je třeba k tomu, abych ho mohla zastupovat na úřadech? Stačí jeho plná moc nebo musí být něco víc.
Janka
íha...tak to ano. ale dph je v konečném efektu horší, než dp (19% čistýho -dp je většinou ještě nějak kompenzované výdaji apod...) pokud se nelíbí dph, tak vyletí většinou i příjmovka, ne? já to myslel tak, že podle novýho i snížení nadměru je "trestáno" a to tak, že velmi:-)
To je pravda a vůbec se mi to nelíbí. Jen si myslím, že v tomto případě jim na FÚ u nich vyskočila červená tečka a tak jdou na kobereček. Když budou mít doklady v pořádku, pak jim nic nehrozí. DPH se já osobně bojím ze všeho nejmíň a letos už mám tři vytýkačky za sebou bez ztráty desítky :-) Zuzik
No, vždyť říkám, že se hodí. :-))
Ale neumím říct, podle jakého předpisu musí být vedena kniha jízd a jak má přesně vypadat.
A aby mne nějaký rejpal nesjel, že kniha jízd přece není povinná, tak jsem to napsal, jak jsem to napsal a facku dostanu z druhé strany. Ach jo. Jdu dom.
Ale u mála cesťáků, nebo opakujících se, si teoreticky dovedu představit např. výpověď do protokolu, v níž uvedu kam a za jakým účelem jsem jel. Ať mi protistrana prokáže opak.
Ale přece se nebudeme přetlačovat o věc, která je nám oběma jasné, ne? :-))
Hezký zbytek večera.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.