Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Hrubé porušení pracovní kázně od Laďa - Re: Hrubé porušení pracovní kázně Našel jsem k tomu...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2007 17:07

    Laďa (neregistrovaný)

    Re: Hrubé porušení pracovní kázně
    Našel jsem k tomu tento výklad ve finančních novinách:
    Porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem není zákoníkem práce definováno, stejně jako nebylo definováno porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem (tedy dosavadním zákoníkem práce používaný pojem). Vždy je nutno vycházet z konkrétních okolností každého jednotlivého případu, z doby, situace, pracovního zařazení i osoby zaměstnance. Je třeba přihlížet k míře zavinění zaměstnance, ke způsobu a intenzitě porušení povinností a jeho důsledkům pro zaměstnavatele, tomu zda zaměstnanec způsobil svým jednání zaměstnavateli škodu apod.

    Významná je rovněž skutečnost, zda jde o ojedinělé porušení, anebo o recidivu. Za zvlášť hrubé porušení povinnosti lze určitě považovat např. odcizení či poškozování majetku zaměstnavatele nebo jiných zaměstnanců ve větším rozsahu, fyzické napadení zaměstnavatele nebo jiného zaměstnance, dlouhodobější neomluvenou absenci apod. Naproti tomu nelze považovat za zvlášť hrubé porušení právních povinností to, že zaměstnankyně (případně zaměstnanec), kteří pečují o dítě, nenastoupili po skončení rodičovské dovolené do zaměstnání z toho důvodu, že neměli možnost zajistit péči o toto dítě v předškolním zařízení, ani pomocí jiné osoby, a zaměstnavatele o tom vyrozuměli.)

  • 20. 7. 2007 9:06

    Lenka (neregistrovaný)

    Re: Hrubé porušení pracovní kázně
    Myslím,že jako všechno, by měl být i vztah zaměstnavatel -zaměstnanec postaven na slušnosti a odpovědnosti,a pak není potřeba řešit jestli tohle je hrubé porušení nebo ještě není.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).