Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Rozíl mezi měsíční a hodinovou mzdou od xxl - Re: rozíl mezi měsíční a hodinovou mzdou Měsíční mzda...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 7. 2007 21:05

    xxl (neregistrovaný)

    Re: rozíl mezi měsíční a hodinovou mzdou
    Měsíční mzda je stanovena částkou na měsíc a nemění se (bez ohledu na počet pracovních dnů). U hodinové mzdy je mzda stanovena na hodinu a mění se s počtem odpracovaných hodin.
    Např.dříve se u měsíční mzdy nevypočítávaly ani svátky.

  • 21. 7. 2007 13:08

    Jana F. (neregistrovaný)

    Re: rozíl mezi měsíční a hodinovou mzdou
    ***************
    Nepočítám svátky do měsíční mzdy pořád. Přiznám se, že jsem různými výklady trochu znejistělá a nevím, co si vybrat. Toto je zajímavý komentář, všimněte si i odkazu na diskuzi BC:
    http://portal.ekodat.cz/?p=41 Jana F.
    ***************

  • 21. 7. 2007 14:26

    Laďa (neregistrovaný)

    Re: rozíl mezi měsíční a hodinovou mzdou
    V knize vydaném nakladatelstvím ANAG „Zákoník práce k 1. 1. 2007“ od autorů „J. Jakubka a další“ (jedná se o pracovníky MPSV) je na str. 202 uvedeno:
    "Zaměstnanci, kterému s ohledem na způsob odměňování mzda z důvodu svátku neuchází (např. při měsíční mzdě, která je podle vnitřní úpravy u zaměstnavatele koncipována jako pevná měsíční částka, která se zaměstnanci za práci poskytuje ve stálé měsíční výši bez ohledu na počet pracovních dnů a svátků v kalendářním měsíci), náhrada mzdy nepřísluší."
    Z toho vyplývá, že lze požít u měsíční mzdy obojí postup, buď nekrátit měs. mzdu bez náhrady anebo krátit a poskytnout náhradu podle §115/3. Náhrada přichází v úvahu v těch případech, kdy by zaměstnanec mohl v důsledků svátku přijít o prémie, nebo jiné odměny např. při úkolové mzdě, které nemá zahrnuté v pevné měsíční mzdě. Zaměstnanci MPSV se údajně vyslovili, že budou tolerovat oba postupy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).