Hlavní navigace

Vlákno názorů k dotazu Vystavené faktura v EU a a součaně v Kč od Zuzik - Re: vystavené faktura v EU a a...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 7. 2007 12:42

    Zuzik (neregistrovaný)

    Re: vystavené faktura v EU a a součaně
    Předpokládám, že s e jedná o českého klienta. Pohoňte ho, ať Vám dá nový daň.doklad, kde bude ZD a DPH rozúčtována v Kč.
    Podle toho si pak můžete uplatnit výši DPH. Pokud bylo obchodní podmínkou placení v EUR, tak si zadejte že bude platba probíhat v EUR - nevím, jaký máte SW.
    Pokud se jedná o skonto( bonus-odměna, která nemá vliv na cenu zboží..), to jde mimo základ DPH a pro Vás je výnosem nebo příjmem.
    Zuzik

  • 23. 7. 2007 14:31

    eva (neregistrovaný)

    Re: vystavené faktura v EU a a součaně
    Zuzíku dík. A dále prosím faktura je naše vystavená (klientem myslím firmu, pro níž dělám účto). Takže faktura musí být určitě v Kč a je možné ji v poznámce, že bude uhrazena v eurech. To by se my taky líbilo, ale odběratel (je to dceřinná společnost - matka je z Německa) chce na faktuře mít uvedenu částku v eurech. Je naší povinností jim vyhovět nebo máme oporu v zákoně, že toto nemusíme vůbec provádět. Ani mě nanapadá jaký kurz bych měla na fakturu uvést.

  • 23. 7. 2007 16:58

    Zuzik (neregistrovaný)

    Re: vystavené faktura v EU a a součaně
    Teď jsem trochu zmatená. Tu fakturu vystavujete Vy nebo jste Vy jejím příjemcem ?

    Pokud vystavujete Vy, pak ji dle přání vystavíte v EUR, ale jste povinni evidovat a mít zaúčtováno v Kč. Navíc, pokud je odběratelem české DIČ, tak musíte na fa uvést rozpis ZD a DPH v Kč. Nevím, jestli Vám to Váš SW umožní, běžně lze přepnout na naši i cizí měnu a SW i sám udělá přepočet podle nastaveného kurzu.
    Pokud máte celkovou cenu dohodnutou v EUR, pak přepočítáte kurzem ke dni UZP ( nevím, zda máte denní nebo jaký) a z celkové částky v Kč vypočítáte metodou shora DPH a ZD.
    Pokud nemáte SW, který to umí, pak Vám nezbývá než než uvést v EUR a do textu nad nebo pod položky rozepsat ZD a DPH a kurz.
    Podle našich předpisů musíte uvádět v Kč a podle smluvních podmínek s odběratelem uvádíte i v EUR.
    Odkaz : ZDPH §26/1,§37 + §4/4 -kurzy
    Zuzik

  • 24. 7. 2007 7:03

    eva (neregistrovaný)

    Re: vystavené faktura v EU a a součaně
    Ještě bych pro upřešnění měla dotaz k kurzu, v §4/4 pokud jako účetní jednotka používám pevný bude pro mě přepočet v tomto případě pevný. Ještě jednou dík za čas a energii, kterou mi věnuješ , nikdy jsme s kurzovými rozdíly nepracovala a je to pro mě novinka, ale díky dobrým lidem jako jsi ty to snad zvládnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).