Re: FAV 2006 nezavedená v PÚ+dobropis 20
*** Tak to bude asi zajímavé :-) Uvidíme, co ostatní :-) Asi se nevyhneme tomu, že přijetím dobropisu se uskutečnilo zd. plnění. Ale logicky, když nebylo nárokováno, by nemuselo být odvedeno :-). Ale logikou na to asi nemůžeme jít :-)) To nebude zřejmě tak jednoduché. Proč dobropisovali? a úplně celou částku? ***
Právě, že ne úplně celou částku. Na původní fakturu má být doplaceno 17.850,-.
V roce 2006 Mladá fronta poslala FA na inzerát, kde rovnou snížili cenu o slevu za včasné zaplacení. Tato FA je v účetnictví 2006.
V 12/2006 fakturovali "dofakturace slevy při nezaplacení v termínu splatnosti" (Kč 135.660,-) s odkazem na předchozí FA. Tato FA v účetnictví 2006 není. Pravděpodobně do firmy došla, jen se jí paní majitelka nejspíš rozhodla neplatit, tak jí ani nepředala dál a někde se ztratila.
V 6/2007 dobropisovali "dofakturace slevy" (Kč 117.810,-).
Snad to pomůže.
*** A Vy tam máte něco, že tu fa 12/06 (dofakturace) někdo rozporoval? Třeba že paní majitelka nějak namítala (druhé straně), že tahle fa je neoprávněná, že vlastně k UZP nedošlo? A byla ta dofakturace oprávněna? Ale pořád ještě budeme čekat i na ostatní, ano? :-) ***
Podle paní majitelky nějaká komunikace proběhla, proto nakonec část dobropisovali. Ale šlo to přes prostředníka, který jim inzerci zajišťuje. Sama ve firmě nic nemá.
Podle mně byla dofakturace oprávněná (alespoň podle textu na FA), protože opravdu zaplatili o hodně moc později, ale nevím jak zní smlouva.
*** Tak vidím, že nikdo nezareagoval. A mě vážně nenapadá žádný způsob, jak nějak legálně ten dobropis nezaúčtovat. To řešení, které jste původně uvedla, i to, dělat třeba úplně mrtvou lišku (jako by nebyl), se mi zdá dost nebezpečné. ***
Mě právě také. Paní z FÚ mi poradila, dobropis i tu fakturu z prosince zaúčtovat v červnu. Rozdíl dát jako nedaňový. Stát neošidíme. Jak by se na to dívali, při případné kontrole nevěděla.
Navíc mi daňová poradkyně řekla, že bych účetní knihy neměla otevírat, protože v tuto dobu by měly být schválené.
Takže půjdu asi udělat to dodatečné přiznání včetně oprav v účetnictví. Dohadnou položkou tam přidám tu dobropisovanou slevu a rozdíl v nákladech nebude tak obrovský.
Děkuji za pomoc.
*** Paní z FÚ to určitě myslí dobře :-))), jenže jiná a "zlá duše" při kontrole by Vám tu prosincovou fa, zaúčtovanou v červnu, mohla vyhodit z nároku. Tak s chutí do dodatečného - za měsíc už ani nebude vědět, že Vám někdo přidělával takové trampoty :-) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.