Re: Jednatel+společník v jedné osobě
Na webu jsem našel tento výklad ke vztahu mezi jednatelem a s.r.o. -... takový pracovní poměr může vzniknout, jen pokud náplní pracovního poměru (nebo jiného pracovněprávního vztahu) není výkon činnosti statutárního orgánu. Není tudíž např. možné uzavřít s jednatelem pracovní smlouvu s druhem práce „vedení společnosti jako generální ředitel“, jestliže, resp. jelikož práce generálního ředitele ve skutečnosti zahrnuje výkon činnosti statutárního orgánu, tj. obchodní vedení společnosti.
*** Víte, mně se někdy zdá, že těmhle společníkům a jednatelům, je málo honosný titul "jednatel", tak s "titulem" ředitel/ka se cítí lépe :-) Ale nechci soudit. Ve své pracovní smlouvě má ředitelka jakou náplň práce? Pokud je její náplní práce "obchodní vedení společnosti", tak tohle je náplní jednatele (§134 Obch.Z.) a "jednatelství" je vztahem obchodním, takže dobře to není. Ale klidně si dovedu představit třeba "výrobního ředitele", jehož náplní práce bude rozsah daleko širší než "jen" obchodní vedení společnosti.***
*** Ale nějaký druh práce přece v pracovní smlouvě má (?). A tohle, co dělá, to dělá jednatel. Ale zkusím jinak: zkrátka by neměla nastat situace, kdy jedna osoba XY má na tutéž práci u jedné firmy dvě různé smlouvy. Tahle paní jednatelka a ředitelka má na jednu práci (obchodní vedení) u jedné firmy uzavřeny dvě rozdílné smlouvy - jednu podle Obch.Z a jednu podle ZP. Který právem se pak řídí vztah této paní vůči společnosti? Ale nejde jen o slovíčka - každé to právo přistupuje třeba jinak k náhradě škody, .....a k dalším věcem. ***
Ještě uvádím z článku z www.profipravo.cz
Tazatel: E. F., 05.01.2007 -Zahraniční firma, jejíž reprezentaci jsem v Praze vedla ji nyní mění na s.r.o., jejímž mám být jednatelem. Není mi jasné, jak má podle nového ZP vypadat moje smlouva. Jmenování není možné, bude to tedy pracovní smlouva? .Odpovídá: redakce (mha), 18.01.2007 Předně je třeba uvést, že vztah mezi s.r.o. a jejím jednatelem při zařizování záležitostí společnosti (při výkonu funkce jednatele) není vztahem pracovněprávním, nelze jej proto vůbec řešit pracovním poměrem. Případně sjednaná pracovní smlouva by byla neplatná pro rozpor se zákonem. Judikatura ostatně zaujala obecně restriktivní výklad k možnosti jakéhokoliv pracovněprávního vztahu mezi jednatelem a s.r.o. - takový pracovní poměr může vzniknout, jen pokud náplní pracovního poměru (nebo jiného pracovněprávního vztahu) není výkon činnosti statutárního orgánu. Není tudíž např. možné uzavřít s jednatelem pracovní smlouvu s druhem práce „vedení společnosti jako generální ředitel“, jestliže, resp. jelikož práce generálního ředitele ve skutečnosti zahrnuje výkon činnosti statutárního orgánu, tj. obchodní vedení společnosti (srov. rozsudek Nejvyššího soudu sp. zn. 29 Odo 801/2005 a v něm citovaná další rozhodnutí Nejvyššího soudu).Vztah jednatele a s.r.o. při výkonu funkce se řídí přiměřeně ustanoveními obchodního zákoníku o mandátní smlouvě (§ 566 - § 576 obchodního zákoníku), pokud ze smlouvy o výkonu funkce, byla-li mezi jednatelem a s.r.o. uzavřena, nebo ze zákona nevyplývá jiná úprava práv a povinností (§ 66 odst. 2 obchodního zákoníku).Smlouva o výkonu funkce musí být schválena valnou hromadou společnosti. V této smlouvě tedy mohou být řešeny např. bližší úprava povinností jednatele, organizace výkonu funkce, odměna a jiné požitky jednatele apod. Není-li smlouva o výkonu funkce sjednána, použijí se ze zákona, jak bylo již řečeno, přiměřeně ustanovení o mandátní smlouvě.
*** Odpovědí na tyhle otázky je opravdu hodně. Ale přesto se tady tyhle dotazy objevují často. Je to asi tím, že jsou ty publikované odpovědi až tak nějak moc odborné :-))) A já sama mám taky problém nějak to polidštit, aby to bylo srozumitelné :-)) ***
*** Ale tohle vůbec nemusela. Jako jednatelka si mohla vyplácet odměnu v téhle výši - aby to pokrylo to minimum odvodů. Už jste měli kontrolu OSSZ? A nic nenamítali? Někdy to vadí jim. A možná zbytečně platíte Kooperativu. Nevím o situaci, kdy by to vadilo FÚ - ještě jsem se nesetkala s tím, že by na základě neplatnosti takové pracovní smlouvy vyhodil mzdu z nákladů :-) Ten problém zřejmě většinou nastává, když u některých "věcí" dochází ke kolizi Obch.Z a ZP. Teď tak uvažuji, že kdyby se třeba vyplácelo odstupné dle ZP, a dle Obch.Z. na něj právo není, jestli by třeba tam nic nenamítali. Těžko domyslel u čeho všeho.....:-) ***
Je to tak jak píše bdm. Jenom doplním , že v těchto případech je nutno dát pozor na případné zaměňování pojmů ČLEN STATUTÁRNÍHO ORGÁNU a STATUTÁRNÍ ORGÁN. Jednatel s. r. o. je statutární orgán společnosti, nikoliv člen statutárního orgánu. Předseda představenstva akciové společnosti není statutární orgán, ale člen statutárního orgánu zmocněný k jednání za společnost. Člen dozorčí rady je člen staturárního orgánu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.