Re: inventarizace zásob a peněž. prostře
Dobrý den,děkuji Vám za odpověď, v zákkoně o účetnictví jsem to našla, o těchto paragrafech vím, ale jedná se mi spíš o to, že mám spor se zaměstnavatelem. Tvrdí mi totiž, že se inventura zásob dělá pouze v korunách, ne však v množství, tzn. u nás v kilech. Já mu udělala inventuru v kilech k 31.7.2007 a bylo zle. Rovněž o peněžních prostředcích. Dříve bylo, že se musela udělat inventura v pokladně alespoň 4 x do roka a musel být o tom zápis. Nevím, zda to ještě je. V těchto paragrafech to totiž není doprodrobna uvedeno. Děkuji za brzkou odpověď, protože nejvyšší šéf přijede během dopoledne.
Re: inventarizace zásob a peněž. prostře
Při fyzické inventuře se skutečné stavy zjišťují přepočtením, převážením, přeměřením, ohledáním či obhlídkou, pomocí geodetických metod, výjimečně i technickým propočtem, přičemž se vychází z jednotek množství použitých v účetnictví (v analytické evidenci).
Inventurní soupis obsahuje:
– číslo řádku,
– číslo inventovaného předmětu (katalogové, evidenční, inventární),
– název položky (druh, rozměr, barva, provedení),
– měrnou jednotku (kus, metr, kilogram),
– zjištěné množství,
– cena za měrnou jednotku v Kč dle způsobu účetního ocenění k okamžiku skončení inventury,
– zjištěný fyzický stav v Kč včetně rekapitulace,
– účetní stav v Kč,
– zjištěný rozdíl v Kč i v měrných jednotkách s výjimkou zásob kontrolovaných korunou.
Povinnost provádět inventarizaci pokladny 4x ročně již není v zákone uvedena. Proto je povinnost inventarizace shodný s inventarizací jiného majetku, tedy k rozvahovému dni (pokud se jedná o řádnou závěrku).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.