Re: Jak ošetřit půjčku 100 tis.?
Já jsem se do diskuse jenom připojila u nás ta půjčka vznikla před 1,5 rokem a pomalu se splácí. Takže je asi dlouhodobá a jednatel nechce firmu zatěžovat úroky - takže je bezúročná. Tak jsem se chtěla optat jestli i v mém případě je to v pořádku.
Fíha, než jsem se vrátila z obědu a než jsem se mrkla, jestli mě někdo odpověděl... tolik odpovědí?! Děkuji vám, už je mi to jasné, stačí, když o tom sepíšu smlouvu a úroky řešit nemusím, pže jde o společníka :o) Ještě jednou díky a přeji pěkný letní den. Petra
Pravdu sice máte všichni, ale nezapomeňte, že se úrok (jak již bylo uvedeno) musí spočítat i u bezúročné půjčky, jelikož jde u společnosti, které je půjčeno o jiný majetkový prospěch, který je přemětem daně darovací a ve III. skupině podléhá do 1 000 000 Kč sazbě damě 7%.
V případě, že se dle Vás nejedná o jiný majetkový prospěch. zajímalo by mě v jakých zákonných ustanoveních máte podporu. Za mnohé jiné odkazy na internetu přidám (věřím, že nebude zlehčovaný) ne vlastní odkaz na http://maturita.cz/ucetnictvi/spolecnost_s_rucenim.htm
*** Já jsem Vám ho našla, i když podle mě je tohle ve všeobecném povědomí :-) a vyplývá ze zákona "o trojdaní" a svým způsobem se promítl i do §23/7 ZDP. Ale tady je:
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=3&CT=615&CT1=0
a hledejte odstavec "k bodům 117 až 119. ***
Katko, já ten odkaz nezlehčuji, ale materiál je evidentně starý (podle terminologie, sazby úrokové míry, sazby srážkové daně etc.) a obsahuje faktické chyby. Jako zásadní bych mu vytknul, že jsem tam neobjevil datum zpracování. To tam takhle může strašit ještě mnoho let! :-))
Paní bdm Vám nejen radí dobře ale přímo to dokazuje na materiálu, ze kterého se dá vycházet.
Jinak řídit se nějakými texty na www, a nikoliv přímo zněním jednotlivých a samozřejmě aktuálních paragrafů, se může dost prodražit.
Hezký den!
>>>>>>>>>>>Společní vložil na firemní účet 100 tis. ze svého
>>>>>>>>>>>soukromého účtu. Peníze mu budou během 1-2 měsíců
>>>>>>>>>>>vráceny.
>>>>>>>>>>>Musí se o tom psát nějaká smlouva? Jaké jsou limity
>>>>>>>>>>>pro písemnou smlouvu a jaké pro kr.dobou a dl.dobou
>>>>>>>>>>>půjčku. Začínám a nevím jak tuhle věc ošetřit.
>>>>>>>>>>>Děkuji.
>>>>>>>>>>>Petra
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>*** Smlouvu sepište, půjde o půjčku krátkodobou,
>>>>>>>>>>úročit se nemusí ***
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>*** Půjčka se splatností 1-2 měsíce (jak píšete) je
>>>>>>>>krátkodobá. Ale na úročení to nic nemění = půjčky od
>>>>>>>>společníků se nemusí úročit ***
>>>
>>>Pravdu sice máte všichni, ale nezapomeňte, že se úrok
>>>(jak již bylo uvedeno) musí spočítat i u bezúročné
>>>půjčky, jelikož jde u společnosti, které je půjčeno o
>>>jiný majetkový prospěch, který je přemětem daně
>>>darovací
>>>a ve III. skupině podléhá do 1 000 000 Kč sazbě damě
>>>7%.
>>
>Katko, já ten odkaz nezlehčuji, ale materiál je
>evidentně starý (podle terminologie, sazby úrokové míry,
>sazby srážkové daně etc.) a obsahuje faktické chyby.
>Jako zásadní bych mu vytknul, že jsem tam neobjevil datum
>zpracování. To tam takhle může strašit ještě mnoho
>let! :-))
>
>Paní bdm Vám nejen radí dobře ale přímo to dokazuje na
>materiálu, ze kterého se dá vycházet.
>
>Jinak řídit se nějakými texty na www, a nikoliv přímo
>zněním jednotlivých a samozřejmě aktuálních paragrafů,
>se může dost prodražit.
>
>Hezký den!
Já jsem vycházela nejen z tohoto materiálu, přičemž mi více než o jeho aktuální znění šlo o odkazy na zákonná ustanovení. Velice ráda si nechám poradit, protože mě to obohacuje, ale v okamžiku, kdy jsem se tímto problémem zabývala jsem neměla přímý odkaz na PČR. Díky a mějte hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.