Re: Paušál versus zálohy
Děkuji. Jak to formulovat ve faktuře, když potřebujeme měsíčně fakturovat za energie i s DPH? Vím, že zákon uvádí, že při přeúčtování služeb se DPH neuplatní. Můžu mít měsíční fakturaci dělanou takto:
Příklad: záloha za energie 2000,- Kč, DPH 19 % 380,- Kč.
Podle nájemní smlouvy jsou v této záloze příjmy za elektřinu, plyn, vodné a stočné, odpad.
Prosím, poraďte jsem z toho mimo. Díky.
>>>>Pěkný den, přečetla jsem spoustu diskuzí, ale stále
>>>>si
>>>>nejsem jistá, jakým způsobem se pracuje s paušálem u
>>>>energií při pronájmu nemovitostí. Př: Pronajímáme
>>>>část
>>>>našich prostor jiné firmě, takže si na vstupu
>>>>uplatňujeme DPH a na výstupu bychom jim rádi
>>>>fakturovali
>>>>ihned.
>>>>Můžete prosím poradit jak to uvést na faktuře -
>>>>paušál
>>>>či záloha? Záloha je přece něco jiného(voda má
>>>>dokonce
>>>>5% DPH). Dělá se u paušálu také konečné vyúčtování?
>>>>Vím, mám možná stupidní dotaz, ale nevím čeho se
>>>>chytit.
>>>>Děkuji všem za odpovědi.
>>>
>>>*** U paušálu konečné vyúčtování neděláte, u záloh
>>>ano. ***
Ano, máte pravdu, ráda bych zúčtovávala zálohy, ale nevím, jak na to.
>>Děkuji. Jak to formulovat ve faktuře, když
>>potřebujeme
>>měsíčně fakturovat za energie i s DPH? Vím, že zákon
>>uvádí, že při přeúčtování služeb se DPH neuplatní.
>>Můžu
>>mít měsíční fakturaci dělanou takto:
>>Příklad: záloha za energie 2000,- Kč, DPH 19 % 380,-
>>Kč.
>>Podle nájemní smlouvy jsou v této záloze příjmy za
>>elektřinu, plyn, vodné a stočné, odpad.
>>Prosím, poraďte jsem z toho mimo. Díky.
>
>*** Takže jen pro upřesnění a podle toho, co jste
>napsala o nájemní smlouvě: Vy budete postupovat způsobem
>záloh, že? Dotaz na paušál tím padá, že? ***
*** Nájemníkovi stanovte nějaké zálohy na energie - nic o DPH. Vidím trošku nešikovné, že všechny energie máte v jedné záloze bez nějakého rozlišení, protože většinou každý dodavatel má jiné zúčtovací období a Vy nájemníkovi budete taky zřejmě vyúčtovávat podle Vašich dodavatelů. Bylo by lepší, kdybyste věděli kolik nájemník hradí záloy na tu kterou energii. DPH přiznáváte až ke dni UZP (§21/2 ZDPH) a vyúčtováváte podle jeho skutečné spotřeby ***
Dle daného §, je to vlastně den odpočtu(?) např.elektrárnou. Jak to tedy vyřešit, nafakturuji mu zálohy na energie (není rozdělení kolik na co, ale jako souhrn za energie-asi chyba), já si na vstupu uplatňuji DPH, jemu fakturovat částku 2380Kč, ale bez DPH? Stále mi vrtá hlavou to uplatnění DPH na vstupu(za daný měsíc) a v daném měsíci jemu fakturuji. V příštím roce až příjdou postupně všechna vyúčtování za energie (plyn, elektř., voda, aj.), pak fakturuji s DPH, odečtu zálohy? Ale co krácení DPH na vstupu? Mám z toho opravdu guláš, jako bych nemohla fakturovat i DPH k energiim.
Jsem z toho paf. Prosím o vyjádření. Děkuji.
1) DPH - ano, stanovíte zálohy a až dojde k vyúčtování, tak tam bude DPH a odečteny zálohy
2) krácení DPH - nic nekrátíte. Náklad (část energií, které zůstávají u Vás) je pro Vaši ekonomickou činnost, a tak nemáte důvod krátit a druhá část (přefakturace) sice není pro Vaši činnost ale zase odvedete DPH při vyúčtování. Takže není důvod u energií nic krátit
3) nerozlišení záloh u energií - není to chyba ale je to nepřehledné. Vy obdržíte nějakou celkovou sumu záloh a pak budete postupně (protože dodavatelé Vám budou zřejmě postupně fakturovat) od jednotlivých faktur odečítat zálohy. Teď záleží, jak to budete dělat. Jednou z možností je, že u té první v pořadí odečtete tolik, ať je k zaplacení nula a takhle i u dalších. U té poslední budete terprve vědět, zda Vám někdo bude doplácet nebo Vy vracet. Je to nešikovné ale taky řešení :-)) ***
Jen ještě dotaz, nemůžu tedy fakturovat DPH u zálohy anebo jen zákon říká, že si u této(přefakturované) zálohy protistrana nesmí toto DPH uplatnit na vstupu, pokud já vystavím na zálohu daň.doklad?Vím, možná stupidní dotaz, ale nemohu najít mezi řádky odpověď. Děkuji mnohokrát už nyní, moc jste mi pomohla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.