Re: Zákonné pojištění kooperativa
právě že ano, před nedávnem tu byla diskuze, kdy někdo tvrdil že ne, poradila jsem mu, aby se dotázal na kooperativě a už se neozval :) existuje výklad MF k této problematice a z něho vyplývá, že i u DPP musí zaměstnavatel platit zákonné pojištění. Nezáleží ovšem na počtu zaměstnanců, platí minimum 100,- Kč, ale platí 100 i když jich má 20.
Ee. Jednoduché pravidlo : pokud je z HM (vym.základu) zaměstnance povinnost platit NP, pak se musí platit i zák.pojištění. Jinak povinnost není. U DPP se neplatí.
Můžete nám, prosím, říct, o jaký výklad MF se jedná a co s tím má MF společného ?
Zuzik
Diskuzi o placení zákonného pojištění i z DoPP jsem tu nedávno četla. Také jsem byla do té doby přesvědčená, že z DoPP se neplatí - jednak nemáte vyměřovací základ, jednak těžko určíte, při jaké příležitosti si pracovník obstaral úraz či nemoc z povolání:-)
Pak jsem si ale všimla, že mi program po zpracování mezd jednou za čtrvt roku nabízí výpočet pojistného pro Kooperativu a do seznamu pojištěných pracovníků mi zapíše i dohodáře. Jestli je k dispozici nějaký výklad, ráda se s ním seznámím.
patrně je nebo bylo ? MF ČR orgán státního dozoru nad pojišťovnictvím
Zuzíku, nic proti vašemu názoru,zákonné pojištění se platí z VZ, to je pravda, ale když si přečtete vyhlášku, neříká, že platíte jen když je povinnost z VZ platit pojistné, ale povinnost je, pokud zaměstnáváte zaměstnance, člověk za DPP je zaměstnanec (dle mého soudu), VZ nemá, proto platíte min. 100 - asi takto jsem si to odůvodnila a pak jsem narazila i na výklad MF, cituji, je z r.1993 - neznám jiný další, který by ho rušil, pakli-že někdo víte, ráda se s novým výkladem seznámím také :), tedy cituji: Výklad k některým ustanovením vyhlášky č. 125/1993 ; k problematice dohod o provedení práce: V případech, kdy u organizace pracují také pracovníci na DPP, jejich příjmy se nezapočítávají do součtu VZ pro výpočet pojistného.
Pokud však organizace zaměstnává pouze pracovníky na dohody provedení práce, platí čtvrtletí pojistné v minimální výši 100 Kč.
Zkusili jste si, když neplatíte a máte jen DPP a tvrdíte ostatním, že se platit nemusí - zavolat alespoň orientačně na Kooperativu ? Já i přes výklad ano a bylo mi potvrzeno, že platit v tomto případě ano.
Já telefonovat umím :-)))) Hmmm, pak bych se jistě kooperativy zeptala, jaké plnění by zaměstnanci dala, když mu u DPP nevniká nárok na nemocenskou, zda mu vůbec ujde mzda ?
A proč tedy má platit u DPP jen ten zaměstnavatel, který má POUZE dohodáře na PP nikoliv tedy každý ? Těch otázek je mnoho... Zuzik
Tak, to by mě také zajímalo, podle čeho, když pro zák.poj. jpodle vyhl.125/93 §12, odst.2: Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona.... atd. Jestliže hovoří se zde SHODNĚ... jestli najdete k tomu nějaký výklad, podělte se prosím.... volat nehodlám, když volám, buď se nic nedozvím, nebo pokaždé něco jiného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.