Vlákno názorů k dotazu Účetní odpis a vyřazení majetku od annonym - Re: účetní odpis a vyřazení majetku Jak máte uvedeno...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 8. 2007 13:41

annonym (neregistrovaný)

Re: účetní odpis a vyřazení majetku
    Jak máte uvedeno ve směrnici?
    Já mám, že účetní odpis se účtuje od 1. dne následujícího měsíce po zařazení a účtuje se za každý měsíc, na jehož počátku byl DHM v evidenci. (Ve vašem případě bych účtovala v měsíci prodeje celý měsíční odpos).
    Pokud by jste účtovali o odpise již v měsíci pořízení, pak bych posuzovala měsíční odpis podle posledního dne v evidenci. (Ve vašem přípdě bych v měsíci prodeje již o účetních odpisech neúčtovala).
    To je pouze moje úvaha. snad se další přidají.

• 10. 8. 2007 13:53

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: účetní odpis a vyřazení majetku
    Ano, záleží na směrnici. Nejčastěji bývá uvedeno, že měsíční odpis se děje k poslednímu datu měsíce - kvůli interním závěrkám. Takže za ten daný měsíc bych nedělala ani adekvátní část, je to zbytečná piplačka a pokud skutečně nesledujete odpisy na dny - viz Vaše směrnice - tak by byl tento výpočet za část měsíce zbytečný.

Ale vše záleží, jak to máte nastavené. Není nutné připomínat, že pak to musíte dodržovat i v ostatních případech, takže bych směrnici (pokud teprve budete tvořit) udělala tak, abyste měla co nejméně práce tzn. alikvotní části bych vůbec nepočítala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).