Re: Celní kurz?
to jsem z toho jelen - zaplatím 45000 SKK, 37508 v českých, - kurz ČNB denní je 83,351. PRo DPH je celní kurz 82,131 /březen 2007/ a celní kurz mi nutí, že jsem zaplatila 47250 SKK? Kam se to bude účtovat, ty rozdíly mezi celním kurzem pro DPH a denním kurzem ČNB pro zaevidování faktury?
Celní kurz by vás zajímal při obchodování se třetími zeměmi.
Předpis faktury zaúčtujete kurzem, který máte určen ve své směrnici, např. denním a to ke dni vystavení faktury. Budete platit v SKK a ke dni platby Vám vyjde v přepočtu na Kč kurzový rozdíl. Pokud účtujete v PÚ, pak tento kurz.rozdíl zaúčtujete. Pokud jste v DE pak zaúčtujte skutečně odeslanou částku v Kč a fakturu si zaznačíte jako uhrazenou.
Platbu přepočítáte podle toho, z jakého účtu platíte. Pokud máte SKK účet, tak přepočítáte kurzem, který máte stanovený ve směrnici (např.denní) a pokud budete platit z českého účtu, pak zaúčtujete tak, jak Vám to vypočítá Vaše banka.
Zuzik
Výborně! Díky Zuzik... To jsem potřebovala vědět, že je celní kurz pro třetí země a pro Slovensko se tím nemusím zabývat. Učtuji tedy denním kurzem ČNB, dovoz a faktura a zaplaceno hotově bylo v jeden den. Ale ještě musím přesvědčit program - Pohodu, aby mě poslouchal....a samovyměření DPH mi souhlasilo s částkami na faktuře...zatím mi tam stále načítá jinou částku - místo 45000 SKK, tak 47250 SKK...nechápu proč...
Podle §4 odst. 4 ZDPH se pro přepočet cizí měny použije kurz dev.trhu vyhlášení ČNB a platný pro osobu provádějící přepočet a to ke dni povinnosti přiznat daň, popř. osvobození.
Pro účetní jednotky dle ČÚS 006-bod 2.1. a v souladu s ust. §24/7 Zák o úč. platí možnost použít aktuální denní kurz nebo pevný kurz ( dle předpisu úč.jednotky)...
***Kurz, který úč.jednotka v souladu s platnými předpisy používá, je zároveň platným pro účely DPH***
Osoby, které vedou DE, se musí řídit ust. §4/4 ZDPH a mohou používat pouze aktuální kurz dev.trhu ČNB.
Jelikož tazetelka neudela, jestli vedou DE nebo účto, nejsem schopná již blíže odpovědět. Ale snad je to jasné.
Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.