Re: SAP
Před dvěma lety jsem s ním pracovala, teď jsem už zaměstnaná ve firmě, používající jiný program, takže jsem už leccos pozapomněla. Ale ten hlavní dojem - program je skoro až zbytečně složitý. Také ovšem záleží na velikosti firmy a složitosti mezd, ta moje firma byla veliká a mzdy byly komplikované - byly tam různé odměny, příplatky, srážky... a ani nebyly jednotné v celé firmě. Je například třeba udržovat hned několik tabulek se mzdovými druhy - mně spíš vyhovuje to, co dělám teď - že mám jeden číselník, nové druhy si mohu i sama snadno zavést i upravit podle svého. Také v SAP nejsou moc pěkné sestavy (to je jen kosmetická vada). Zase se s nimi ale dá dobře pracovat a tvořit různé varianty (pokud jste schopna se to naučit :-)), také se dají data z nich uložit v Excelu a dál s nimi pracovat. To je ale možné u všech databázových programů. A co se mi v SAP líbilo, a teď nemám, je možnost zpětných oprav, které se ve velké firmě, kde každá informace putuje přes x lidí, vyskytuje často. Dá se tam zadat, že údaj patří do toho a toho měsíce, a program sám vypočítá rozdíl k výplatě nebo ke srážce - dokonce umí přepočítat i daň na správné hodnoty. A zpětně i vidíte, kdy bylo opraveno. Teď vlastně nevím, zda haním, nebo doporučuji. Asi záleží na velikosti firmy, na tom, co od programu všechno požadujete. Počáteční nastavení je velmi složité, ale jestliže nechcete každé dva měsíce něco zásadně měnit, myslím, že si to nakonec sedne, a nějak se s tím sžijete. Ono to asi na vás nezáleží, jestli bude nebo ne, viďte? Asi vás spíš zajímá, nač se připravit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.