Re: faktura za službu ze Slovenska
Také přeji dobrý den, pokud jste neplátce DPH, pak jste v postavení, kdy se nemusíte o nic zajímat. Slovenská firma musí posoudit dle slovenského zákona, kde je místo plnění a podle toho zřídit svůj daňový režim při poskytnutí služby (obecná pravidla platí pro všechny členské státy - u nás je to § 9 a 10 ZDPH). Pokud je místo plnění na Slovensku, fakturovala by se slovenskou daní (což se evidentně nestalo), pokud fakturovala s 0 DPH, pak je dle slovenského zákona místo plnění v ČR a protože na Vás nemůže přechýlit místo plnění systémem reverse-charge (neposkytli jste DIČ, protože nejste plátci), musí se v ČR registrovat a přiznat daň (jako za Vás), ale zároveň má nárok na odpočet daně. Tak jako tak, pro Vás z toho nevyplývá žádná povinnost, jen Slováci se tím dostanou do registračních starostí v ČR.
Re: faktura za službu ze Slovenska
Díval jsem se na ta ustanovení, na které upozorňuje Lea a obávám se, že jsem Vás uvedl v omyl, pokud jsem to správně pochopil, pokud jste neplátce, ale uskutečňujete ekonomické činnosti (jste tedy osobou povinnou k dani na rozdíl od občana fyz.osoby nepodnikatele, který se skutečně nemusí o registraci zajímat), přijetím služeb uvedených v § 10/1/2/4/5/6/9/12/13 byste se skutečně museli stát plátcem daně. Abychom to mohli posoudit, bylo by dobré ještě blíže specifikovat tu službu, kterou by pro Vás Ti Slováci prováděli - studie čeho to má být?
Díky paní LeoX
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.