Re: pro Zuzika -zahraniční faktura
V §24 zákona o účetnictví není ani zmínka o tom, že by tento mohl být použit i pro účely DPH. Při sestavení daňového přiznání DPH se musíme řídit zákonem o DPH(proto ho máme) a tento bez výjimky stanoví v §4/4 jaký kurz nutno použít a v §25 kdy ho použít. Jestli mě někdo přesvědčí o něčem jiném, ráda se poučím. Akceptuji pouze argumenty ze zákona (uveďte §)
Četla jsem Vaši diskusi. Dovoluji se připojit. Myslím, že se nemůžete dohodnout, protože si VV jinak vykládá §4 DPH:
Pro účely tohoto zákona se pro přepočet cizí měny na české koruny použije kurz devizového trhu vyhlášený Českou národní bankou a platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň.
Tím se ale nemyslí nutně denní kurz ČNB, ale kurz ČBN platný pro danou firmu ="firemní kurz". Např. firma používá kurz ČNB k 1.7.2007 celý měsíc 7/2007. A tímto kurzem pak celý měsíc přepočítává zahraniční faktury (pro účely DPH podle data vystavení, pro účely účetnictví např. ke dni dojití faktur)
>Četla jsem Vaši diskusi. Dovoluji se připojit. Myslím,
>že se nemůžete dohodnout, protože si VV jinak vykládá
>§4 DPH:
>Pro účely tohoto zákona se pro přepočet cizí měny na
>české koruny použije kurz devizového trhu vyhlášený
>Českou národní bankou a platný pro osobu provádějící
>přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň.
>Tím se ale nemyslí nutně denní kurz ČNB, ale kurz ČBN
>platný pro danou firmu ="firemní kurz". Např. firma
>používá kurz ČNB k 1.7.2007 celý měsíc 7/2007. A tímto
>kurzem pak celý měsíc přepočítává zahraniční faktury
>(pro účely DPH podle data vystavení, pro účely
>účetnictví např. ke dni dojití faktur)
Ivo díky. Znovu jsem se zamyslela nad §4 a máte pravdu, není zde uveden denní kurz, ale pouze kurz ČNB A to může být i pevný. Díky těmto stránkám jsem chytřejší.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.