Re: sleva na faktuře - jak provést ?
Náš postup je zcela jiný. Jedná se o platební podmínku a nikoliv o slevu z ceny. Pokud nám odběrastel zaplatí dřív na základě smlouvy rozdíl odúčtuji do finančních nákladů. Žádný dobropis se nevystavuje. I my platíme nařim dodavatelům méně (skonto za dřívější platbu máme uvedeno ve smlouvě) a nikdy nám nikdo dobropis nevystavil. Na základě smlouvy odúčtuji do finančních výnosů. Naše firma podléhá auditu a máme i daňového poradce a nemají námitky.
Re: poradte jak z toho ven.
Vidím, že jste rozrušen, Zonzo :-))) Hlavně klid. Domluvte se s odběratelem na vrácení dobropisu a vystornování dobropisu. Musíte ho upozornit, že jste udělali chybu a hlavně Vy si to vyhoďte z DPH, protože jste si o to neoprávněně snížili odvod DPH.
Pak jsou dvě možnoti, jak uplatnit to skonto. Zákazník Vám uhradí fa již poníženou o skonto nebo Vám uhradí celou částku a Vy mu skonto přiznáte a pošlete. Máte smluvně ošetřeno, pošlete mu peníze bez faktury, popř. s nějakým vyrozuměním o výši skonta. Pro Vás je skonto nákladem, nesnižuje Vám příjem-výnos, neovlivňuje cenu dodaného zboží.
Také se to dělá tak, že odběratel Vám vystaví fakturu bez DPH na skonto, pro něj je totiž skonto příjmem-výnosem.
Když si najedete na tomto fóru do vyhledávání, pak tady najdete docela dost pokeců ohledně skonta.
Zuzik
Dobrý den Zuzíku, ano jsem z toho trochu vedle, nemám rád, když udělám chybu a navíc takovou, že to musím řešit.
Platba již proběhla, zákazník mi zaplatil méně na vystavenou fakturu. A navíc mi ale pokrátil i to DPH, takže by mi to měli doplatit.Je to tak ? Já to vystornuji, vyhodím z DPH a dám to do pořádku. Příště budu opatrnější.
Je to tak, že DPH měli zaplatit v plné výši ?
Děkuji moc za radu, pomohla jste mi.
Honza
Podívejme se do Zákona o DPH. Slevu musíme rozlišit, zda nám ovlivní sjednanou cenu či ne.
Sleva z ceny snižuje podle §36/5 ZDPH základ daně. Z časového hlediska může být sleva poskytnuta k DUZP nebo později. V případě, že je sleva poskytnuta při dodání zboží, pak snižuje zákld daně již při vystavení DD (např.množstevní sleva). Slevu z ceny lze poskytnout i dodatečně ( např. reklamace). V tomto případě dochází ke změně původně sjednané CENY a plátce může snížit ZD a provést opravu dle § 42/1 vystavením daň.dobropisu.
Dalším typem slevy je sleva mající charakter bonusu (skonto) je poskytována dodavatelem dodatečně ( sleva za úhradu před datem spl.,za odebrání určitého množství za určité období). Tyto slevy nesnižují původně sjednanou CENU, nejsou předmětem daně, nelze stanovit dautm UZP, základ daně ani výši daně neovlivní a proto není ani v obsahu Zákona o DPH. Z toho důvodu, si myslím, nelze k této slevě ani vystavit daňový doklad.
Řiďte se tímto pravidlem a nezapoměňte mít ošetřeno ve smlouvě.
Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.