Vlákno názorů k dotazu Refakturace služeb mezi 2 firmami od bdm - Re: Refakturace služeb mezi 2 firmami *** Tak tohle...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2007 15:57

bdm (neregistrovaný)

Re: Refakturace služeb mezi 2 firmami
    *** Tak tohle je obyčejně na mrtvici :-) Každá firma by měla mít svoje, s čím hospodaří. U nájmu snad další podnájem, u aut by to zřejmě taky šlo (souhlas pronajímatele). Ty telefony, to je fakt dílo - nějakou dohodu a stanovit nějaký poměr - ale jaký, aby to bylo nějak obhájitelné (?). Spíše bych se snažila je nějak dotlačit, aby měli každý svoje :-) ***

• 21. 8. 2007 17:14

Verča (neregistrovaný)

*** na mrtvici z toho jsem, to jediné je bezpochyb: -)))) u mobilů by neměl být problém - chodí nám rozpis podle pracovníků, akorát bych musela poměrově (asi 1/2) spočítat společníky, pevnou linku si netroufnu odhadnout, internet bych obhájila taky 1/2. Jinak tlačím na ně už půl roku a mají ze mě tak akorát dojem, že to všechno moc prožívám: -(. Vůbec jim nepřipadne divné, že zaměstnanci odevzdávají cesťáky služebním autem a firma žádné auto nemá .... prosím ještě o radu ohledně ceny za pronájem auta, když je to mezi osobami spojenými (obě s.r.o. stejní společníci), jak ji stanovit?

Díky moc za trpělivost ...

• 21. 8. 2007 17:24

bdm (neregistrovaný)

*** S těmi zaměstnanci by to ani problém nebyl. Tam ta firma, která auto nemá, může postupovat jako u "auta jiného" než zaměstnavatele a proplácet 3,80 zaměstnancům. Jenže u té "co ho má" by se "někomu" mělo přidanit za používání auta pro soukromé účely - jinak by jim neseděla kniha jízd. Pronájem je nejschůdnější, když se stanoví správná cena. Ale jak? Za dny? Předpokládám, že každý den i během dne se jedním autem jezdí pro obě firmy. Jinak bych se odrazila od cen v půjčovnách - měla by to být cena obvyklá jako mezi nespojenými osobami. ***

• 22. 8. 2007 11:05

Verča (neregistrovaný)

*** S těmi zaměstnanci by to ani problém nebyl. Tam ta
    >firma, která auto nemá, může postupovat jako u "auta
    >jiného" než zaměstnavatele a proplácet 3,80
    >zaměstnancům. Jenže u té "co ho má" by se "někomu" mělo přidanit
    >za používání auta pro soukromé účely - jinak by jim
    >neseděla kniha jízd. Pronájem je nejschůdnější, když se
    >stanoví správná cena. Ale jak? Za dny? Předpokládám,
    >že každý den i během dne se jedním autem jezdí pro obě
    >firmy. Jinak bych se odrazila od cen v půjčovnách -
    >měla by to být cena obvyklá jako mezi nespojenými
    >osobami. ***

*** díky moc za radu, včera jsem si počkala na jednatele a všechny telefony, internet se převedou na druhou firmu, která pak bude poměrnou část společně s nájmem fakturovat první firmě, nakonec na mě dal -)), abych to nemusela přelívat mezi firmami tam a zpátky ...
    Prosím ještě o upřesnění ohledně aut, nejsem si jistá, jestli jsem Vás správně pochopila, jakože by zaměstnanec druhé firmy měl půjčené auto od první firmy, kde by se to někomu dodanilo jako soukromé km a on by ve druhé firmě nárokoval 3,80 + průměr PHM?
    Máte pravdu, že nejjednodušší bude pronájem, zjistím cenu v půjčovně a prostě jim vyfakturuji půjčovné a dle rozpisu km - náklady na PHM (zjistila bych průměrnou cenu PHM měsíčně a vynásobila spotřebu na km najeté druhou firmou).
    SOUHLASÍTE?

Díky moc -).

• 22. 8. 2007 11:21

bdm (neregistrovaný)

*** Ano, tak jsem to myslela s těmi zaměstnanci :-). U těch aut by bylo vůbec nejlepší, aby vyčlenili jedno, které by pronajali té druhé firmě, inkasovali jen pronájem a nezaobírali se tak tím, kolik ta druhá najezdí a spotřebuje benzínu. Popř. nájemné stanovovat jen nějakou částkou podle najetých km - podle tachometru - ale pryč od nějaké přefakturace spotřeby :-). A vůbec nejlepší by bylo, kdyby měla každá svoje auto, každá svůj telefon a svůj internet :-)) ***

• 22. 8. 2007 11:40

Verča (neregistrovaný)

*** bohužel máme sídlo i provozovnu totožnou pro obě firmy, takže rozdělení internetu, telefonu atd. není možné, bo je to vlastně jedna velká síť -(( a bohužel je nad mé síly také to, abych zařídila, to že se pro druhou firmu bude používat jen jedno auto, prostě si vezmou to, které je volné a basta -(, na druhou firmu by teď od září měli přejít ostatní zaměstnanci v první firmě zůstanou jen 3 na servis, takže doufám, že se prodají druhé firmě i auta a v první zůstane jen jedno. I tak bojím bojím, to by jste ten chaos musela vidět včetně přelévání peněz apod., už jsem společníky upozorňovala na úroky 140% diskontu, ale ani zde žádná křeč ... Ještě malý dotázek mimo, jak se díváte na to, že jednatel, který není ani společníkem nepobírá ani odměny za výkon funkce jednatele, ani není zaměstnán? Podařilo se mi zatlačit, aby měl od 1.9. alespoň pracovní smlouvu, ale musí pobírat i odměny za výkon funkce jednatele nebo postačí pracovní poměr na "ředitel provozovny nebo něco ...." ... díky moc a omlouvám se, že otravuju ...

• 22. 8. 2007 11:46

bdm (neregistrovaný)

*** Přijde mi zvláštní, že jednatel, který není společníkem, dělá vlastně charitu cizí společnosti :-)). Tohle bývá většinou, když jednatel "dělá na svém". Pracovní smlouvu mít nemusí, pokud nějaké peníze, pak stačí za výkon funkce jednatele a odvody jsou stejné jako u zaměstnanecké mzdy - jen se nemusí dodržovat zákoník práce :-) ***

• 22. 8. 2007 11:52

Verča (neregistrovaný)

*** díky moc za radu, prosím nemáte náhodou vzor smlouvy o výkonu fce jednatele? Sice nějakou mám, ale je hooodně stará -), abychom zas zbytečně neodváděli moc státu, myslíte, že je adekvátní odměnou např. 5000 ? Tento jednatel je zároveň jednatelem i první firmy, ve které také nemá smlouvu o výkonu, ale je tam zaměstnán - bohužel jako technolog se směšným výdělkem 11000 .... na to jsem je taky upozorňovala, že je to lehce podezřelé ... -((, ještě jednou díky.

• 22. 8. 2007 11:59

bdm (neregistrovaný)

*** Vzor nemám - ale Zuzi tady byla ochotna poslat (je to někde tady na stránce), tak ji zkuste taky požádat. A jen můj názor: "cizímu" jednateli se mi zdá 5 tis. mooooc málo :-))) Ale na mě v tomhle nedejte - záleží na možnostech firmy. A odměna se dá vždycky zvýšit :-) ***

• 22. 8. 2007 13:20

Verča (neregistrovaný)

*** ještě jednou díky moc za Váš čas a ochotu poradit ... Hezký zbytek pracovního dne -)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).