Re: Podpora v nezaměstnanosti
pokud jste 3 roky zpět neměla z HPP žádný příjem, pak dle mého názoru se podpora nebude vypočítávat z průměru. Podpora by se vám v tom případě spočetla z min.mzdy, zkusila jsem výtah ze zákona o zaměstnanosti:
§ 39 (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň 12 měsíců v rozhodném období
§ 41 Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 3 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání
(2) Pro účely splnění podmínky stanovené v § 39 odst. 1 písm. a) se do předchozího zaměstnání započítává i náhradní doba zaměstnání.
(3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
e) osobní péče o dítě ve věku do 4 let
§ 51 (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči o zaměstnání stanoví za první 3 měsíce ve výši 0,12násobku a za zbývající měsíce ve výši 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
Ale na druhou stranu,pokud vám zaměstnavatel vyplní na vaši žádost průměrný čistý výdělek pro potřeby ÚP a vy předáte na ÚP, nevím, kdo zjišťuje, že jste byla poslední 3 roky před registrací na ÚP na rodič.dovolené? Nevím, zda vyplňujete údaj o rodič.dovolené do hlášení úřadu práce a oni z tohoto titulu rozhodnou, že nemáte nárok na podporu z průměru,ale z min.mzdy? To by mne docela zajímalo,kde je kontrola. Když tak se ozvěte :)
Re: Podpora v nezaměstnanosti
min.mzdy, zkusila jsem výtah ze zákona o zaměstnanosti:
>§ 39 (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má
>uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň 12
>měsíců v rozhodném období
>§ 41 Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na
>podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 3 roky před
>zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání
> (2) Pro účely splnění podmínky stanovené v § 39 odst.
>1 písm. a) se do předchozího zaměstnání započítává i
>náhradní doba zaměstnání.
> (3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
>e) osobní péče o dítě ve věku do 4 let
>§ 51 (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči o
>zaměstnání stanoví za první 3 měsíce ve výši 0,12násobku a
>za zbývající měsíce ve výši 0,11násobku průměrné mzdy
>v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí
>kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve
>kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
> a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39
>odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba
>se posuzuje jako poslední zaměstnání,
>Ale na druhou stranu,pokud vám zaměstnavatel vyplní na
>vaši žádost průměrný čistý výdělek pro potřeby ÚP a vy
>předáte na ÚP, nevím, kdo zjišťuje, že jste byla
>poslední 3 roky před registrací na ÚP na rodič.dovolené?
>Nevím, zda vyplňujete údaj o rodič.dovolené do hlášení
>úřadu práce a oni z tohoto titulu rozhodnou, že nemáte
>nárok na podporu z průměru,ale z min.mzdy? To by mne
>docela zajímalo,kde je kontrola. Když tak se ozvěte :)
musím se opravit - ten začátek... nezáleží, domnívám se na tom, že jste neměla poslední 3 roky zpět výdělek (jak jsem původně psala), ale rozhodné by mělo být to, že jste osobně pečovala o dítě do 4 let, tzn. pro potřeby stanovení výše podpory jste dobu zaměstnání splnila započtením tzv. náhradní doby a v tom případě § 51 odst. 1 a) Ale třeba bude mít někdo jiný názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.