Re: založení s.r.o.
*** Ano, dnem zápisu společnosti si navedete počáteční stavy tak, jak jste napsala. A těch 300 tis. je pak co? To je půjčka společníka? Doklady před založením si schovejte a řekněte zakladatelům, že mají tři měsíce na to, aby i zbytek dali dohromady a tím uplatnili své nároky na úhradu toho, co před zapsáním společnosti platili. O jejich nárocích rozhodne VH a tím okamžikem se stanou nákladem (nebo zřiz.výdaji - to podle výše) společnosti ***
děkuji za odpověĎ, těch 300 tis. je vklad společnika ze svého na účet. mě spíš by zajímalo zda to nevadí, že bůhví kde ty zřizovací výdaje - doklady jsou a nebudou tedy zaúčtované, tedy neuplatní si nároky na úhradu. ve firmě je pouze jeden společník - jednatel.
smlouvu o půjčce jsem našla, ale jak byste¨mi poradil formulaci ohledně vrácení prostředků v tomto případě, když to může třeba chvíli trvat a také se to bude splácet postupně podle zakázek jak budeme fakturovat. a také úroky - musíme dát? já bych dala bezúročně, jestli nevadí.
*** Asi tam bude do kdy by se měla vrátit - to je důležité - podle toho půjde o krátkodobou nebo dlouhodobou. Způsob toho vrácení možná ani řešit nemusíte - zda převodem nebo hotově. A když se mu bude (příležitostně) vracet, tak na dokladu bude vrácení půjčky a hotovo. Pokud společník půjčuje své společnosti, pak se úročit nemusí. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.