Vlákno názorů k dotazu Rodičovský příspěvek od roku 2008 od ooo - Re: Rodičovský příspěvek od roku 2008 Myslím, že se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2007 12:28

ooo (neregistrovaný)

Re: Rodičovský příspěvek od roku 2008
    Myslím, že se ptáte velmi předčasně, očekávám, že zákony schválí a vyjdou ve sbírce zákonů koncem roku a mezi tíml bude pár novel ještě neplatících zákonů, popřípadě odsunuta platnost atd. jak bývá u našich poslanců dobrým zvykem.

• 29. 8. 2007 12:34

xy (neregistrovaný)

Také se domnívám, že ještě vůbec nikdo nedomyslel, jak se tyto situace budou řešit v praxi. Těch možností, které nastanou, je několik. Ti, co nahlásí, že budou pobírat rodič. příspěvek 4 roky a po roce znovu otěhotní, se budou domáhat náhrady. Naopak žena, která nahlásí, že bude pobírat rodič. příspěvek 1 rok a pak znovu neotěhotní, bude žádat prodloužení rodič. příspěvku.

• 29. 8. 2007 12:40

Líba (neregistrovaný)

No oni to vymýšleli chlapi, ti nevědí, že každé dítě je jiné, že některé je ve 3 letech zralé na školku a některé ještě ne, což samozřejmě na půl roce netušíte. Zrovna tak si můžete myslet, že vám od dvou let bude dítě hlídat babička a najednou se ukáže, že se musíte kromě dítěte starat i o babičku.

• 29. 8. 2007 13:32

M.H. (neregistrovaný)

No, já tedy jsem ženská s třemi dětmi a taky v tom problém nevidím ;o)

Rodičák na dva roky mohou zvolit jenom ti rodiče, kteří měli určitý vyměřovací základ (nechce se mi teď hledat návrh - bylo to na hrubou mzdu tuším kolem 18 tisíc) - tedy ty, které předpokládají, že si v zaměstnání požádají o kratší rodičovskou dovolenou a radši se vrátí do zaměstnání z finančních nebo profesních důvodů. Ostatně, tak to některé ženy dělají už dnes a o nevyčerpanou část rodičáku tak přijdou - takhlel mají možnost čerpat ho rychleji, tedy dřívějším návratem o ty peníze nepřijdou (nebo pokud doma ještě kratší dobu, tak díky vyššímu rodičáku přijdou o míň peněz, než by jinak přišly).

Rodičák na tři roky mohou zvolit ti rodiče, kteří měli nárok na mateřskou, tedy zpravidla ti, kteří mají zaměstnání a nejspíš to vychází z předpokladu, že rodičovská dovolená je stejně jenom do tří let dítěte (a tudíž tito rodiče mají možnost svůj "balík peněz" si vyčerpat během tří let a nepřijdou tak o čtvrtý rok rodičáku).

Rodičák do čtyř let je pro ty, kteří si to tak zvolí, nebo nárok na mateřskou nemají. Tedy zpravidla ti, kteří zaměstnání nemají, a tudíž v zaměstnání nečerpají rodičovskou dovolenou.

Balíky peněz pro všechny tři skupiny jsou zhruba stejně velké, takže si nemají co závidět.

Pokud se někdo rozhodne otěhotnět nebo nastoupit do zaměstnání dřív (pokud nesplní podmínku pro pobírání rodičáku), tak o nevyčerpanou část rodičáku přijde. Stejně, jako o ni přijde při téže situaci dneska. Pokud si někdo svůj díl rodičáku vyčerpá, a pak zůstane doma, tak holt bude doma zadarmo. KOnečně, svůj díl peněz už si vyčerpal, pokud si nebyl jisý, mohl si z něj měsíčně dávat část stranou.

• 29. 8. 2007 13:41

Líba (neregistrovaný)

To, že by to na 2 roky měly jen ženy s nějakým vyšším základem jsem netušila, nijak jsem tento problém podrobně nezkoumala. Myslela jsem, že to je na podporu porodnosti u těch skupin, co teď rodí ve čtyřletých intervalech, aby rodily ve dvouletých.

• 29. 8. 2007 14:08

xy (neregistrovaný)

děkuji za vysvětlení - zatím jsem neměla potřebu studovat, jen nevěřím tomu, že když někdo svůj díl rodičáku vyčerpá, že bude doma zadarmo - určitě si najde "jiné dveře", odkud bude něco pobírat (jako je to i nyní - člověk nestačí zírat,na co všechno někteří lidé mají nárok ... )

• 29. 8. 2007 14:15

Janina (neregistrovaný)

A jak to bude s těma co již rodičák čerpají?

• 29. 8. 2007 14:28

p. (neregistrovaný)

Až budete mít potřebu - tak si to nastudujete.

• 29. 8. 2007 16:18

M.H. (neregistrovaný)

V návrhu bylo, že pokud dítěti ke dni 31.12.2007 bude 18 a více měsíců (na jiné diskuzi někdo psal, že to poslanci změnili na 21 měsíců = takže teď fakt nevím, neměla jsem potřebu dohledávat) bude čerpat rodičák do tří let v normální výši (tedy cca 7,5 tis) a do čtyř let ve snížené (tedy cca 3,5 tis), pokud dítěti bude tři roky a více, tak do čtyř let snížený rodičák a pokud mu bude méně, jak 18 měs (21 měs), tak si bude volit délku podle nových pravidel.

• 29. 8. 2007 18:57

Laďa (neregistrovaný)

Stávající rodičovský příspěvek ve výši 7 582 Kč měsíčně bude od ledna 2008 poskytován „vícerychlostně“,
    rodiče si budou moci vybrat z následujících možností:

rychlejší čerpání – RP ve výši 11 400 Kč měsíčně bude náležet dva roky
    klasické čerpání – RP ve výši 7 600 Kč bude náležet tři roky
    pomalé čerpání – do 21 měsíců bude rodič pobírat 7 600 Kč, pak 3 800 Kč do 4 let dítěte.
    Po ukončení peněžité pomoci v mateřství se bude muset rodič rozhodnout, zda chce rychlejší čerpání (podmínkou však je, že peněžitá pomoc v mateřství činila min. 380 Kč denně, což odpovídá předchozímu příjmu cca 16 000 Kč měsíčně), v opačném případě dostane klasické čerpání, tj. částku 7 600 Kč. Tu bude pobírat do 21 měsíců dítěte, potom se bude muset rozhodnout, zda chce klasické čerpání do 3 let nebo pomalé čerpání do 4 let. Tato rozhodnutí již budou neměnná, a to i když si třeba rodiče nechají rodičovský příspěvek převést na druhého z nich. Rodičovský příspěvek se vždy bude vztahovat k nejmladšímu dítěti v rodině.

Pokud rodič nebude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a bude rovnou ode dne porodu pobírat rodičovský příspěvek, bude mu poskytován ve variantě pomalého čerpání, tj. nejprve 7 600 Kč a poté 3 800 Kč.

Při péči o zdravotně postižené dítě, bude mít rodič nadále nárok na prodlouženou výměru rodičovského příspěvku až do 7 let dítěte, a rodičovský příspěvek bude poskytován ve výši klasického čerpání, tj. v částce 7600 Kč.

Rodiny, které již mají děti: pokud budou mít k 1. lednu 2008 dítě více než 3 roky, budou rodiče dostávat rodičovský příspěvek ve výši 3 800 Kč. Když bude dítě mladší než 3 roky, ale současně starší než 21 měsíců, dostanou do 3 let dítěte částku 7 600 Kč a od 3 do 4 let dítěte 3 800 Kč. U dětí mladších 21 měsíců se budou moci rozhodnout, jakou variantu čerpání zvolí.

Úřad nebude jednotlivé rodiče vyzývat k volbě, je třeba volbu oznámit úřadu (na předepsaném tiskopise).

• 9. 11. 2007 2:44

Petra (neregistrovaný)

Moje dcerka měla na konci října rok, v novém roce plánujeme snahu o dalšího potomka.Zajímalo by mne, pokud se na konci tohoto roku rozhodnu, že budu chtít být na mateřské do dvou let dítěte, zvýší se mi tedy příspěvek...budu dostávat více než dosud...než 7 apůl tisíce plus počítám s tím, že mi za ten rok a něco (do konce roku 2007 cca 14 měsíců), co jsem pobírala jen tuto částku ještě dodají přeplatek - spíše nedoplatek...aby vyrovnali tu částku, na kterou mám za ty dva roky nárok...a měla bych ho pobírat pak jen do konce října 08...
    ale co když v té době již budu opět těhotná? S dalším porodem opět začínám své rozhodnutí jak dlouho na mateřské budu? Přijdu případně o tu původní dávku, pokud porodím dříve, než vyčerpám svůj dvouletý limit?

• 9. 11. 2007 9:59

Laďa (neregistrovaný)

Rodič, pečující o dítě, které bude k 1. lednu 2008 starší 21 měsíců a mladší 3 let věku (a tudíž si rodič nemůže ze zákona zvolit možnost čerpání rodičovského příspěvku), bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře (7 600 Kč) do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře (3 800 Kč) do 4 let věku dítěte.

Vybrat rychlejší variantu byste si mohla pouze v případě, pokud by dítě k 1.1.2008 bylo mladší 22 týdnů.

Pokud by dítě bylo starší k 1.1.2008 22 týdnů a mladší 21 měsíců může se rodič rozhodnout mezi klasickou a pomalejší variantou.

S dalším porodem se budete moci rozhodnout pro variantu pobírání rodičovského příspěvku, ale jen v případě, že předtím budete pobírat PPM u zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).