Re: výpověď matce v době čerpání dovolen
to vím, proto jsem psala nadbytečnost ..., nehledě na to, že se domnívám, že zákaz výpovědi se nevztahuje na dobu, kdy bude čerpat "řádnou" dovolenou - o to mi jde, zda se v této době přerušuje rodičovská dovolená, předpokládám, že ano a tudíž jí lze dát výpověď
Domnívám se, že výpověď dát lze, protože zaměstnavatel má pracovnici ve stavu jako normáního zaměstnance, který čerpá řádnou dovolenou. Obávám se ale, že když bude zaměstnankyni chtít dát výpověď učiní tak stejně i po skončení rodičovské dovolené
Rodičovská dovolená se v tomto případě nepřerušuje, protože žádná ještě není. Mateřská, rodičovská, řádná dovolená - to jsou názvy volna u zaměstnavtele. Po mateřské požádá o čerpání řádné a pak teprve by žádala o čerpání rodičovské.
Ve starém zákoníku se ještě hovořilo o ženách s dětmi do 3 let, ale v novém už jsem to nenašla.
Taky mi z toho vyplývá, že jí výpověď v době řádné dovolené předat může, ale výpovědní doba je 2 měsíce a začne běžet od prvního dne následujícího měsíce a rodičovskou dovolenou se výpovědní doba stejně přerušuje, po celou dobu ona stejně bude zaměstnanec a zbytek výpovědní doby doběhne až po skončení rodičovské. A pak terpve pracovní poměr skončí. Takže podle mého názoru - jestlí jí dá výpověď teď nebo po skončení rodičovské, vyjde to skoro nastejno.
Díky, no vidíte, já se soustředila na tu RD a nedošlo mi, že ji vlastně ještě nenastoupila :-) to jsem ale matěj ! jedině, kdyby dostala výpověď nadbytečnost a přistoupila na dohodu o ukončení PP v souvislosti s nadbytečností, pak by skončila hned. Nevím, co tím sledují, spíš zaměstnavateli nedošlo, že se RD přerušuje výp.doba, díky.
Pro zajímavost ty 3 roky a OL - do 30. září 2004 zákoník práce v § 48 odst. 1 písm. d) stanovil, že zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec trvale pečují alespoň o jedno dítě mladší než tři roky.
Zákonem č. 436/2004 Sb., který zákoník práce novelizuje, se slova "trvale pečují alespoň o jedno dítě mladší než tři roky" nahrazují slovy "čerpají rodičovskou dovolenou".
To vím, že ta slova v tomto § byla nahrazena rodičovskou dovolenou. Ale zároveň ještě v minulém Zákoníku stále platil § 155, a právě ten zapovídal dání výpovědi zaměstnankyni, která trvale pečuje o dítě mladší 3 let. Takže až do 31.12.06 platilo, že pokud měla dítě mladší 3 let, nemohla dostat pro nadbytečnost výpověď. A právě tuto větu už jsem v novém zákoníku nenašla.
v § 155 se pravilo, že ženě s dítětem do 3 let lze dát výpověď pouze z důvodu rušení nebo přesunu nebo když je důvodem hrubé porušení kázně. Tzn. že § 155 zapovídal dát ženě s dítětem do 3 let výpověď pro nadbytečnost (ať už pracovala nebo byla na rodičovské, prostě žena s dítětem do 3 let nemohla dostat výpověď pro nadbytečnost).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.