Re: zálohy na zdravotní pojištěnOSVČ na
Nemusíte platit zálohy z minimálního vyměřovacího základu, neboť je za Vás plátcem pojistného též stát - viz §3a/3/c) zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Najdete zde na serveru, buď v záložce Zákony, nebo:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/vzp-pojistne/cast1.aspx
Mě tam mate "pokud tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období. " - tzn. za celý rok 2007? když jsem byla na MD od 15.1.2007 (tedy taky platil pojistné stát) tak to nebylo tedy celý rok 2007. Je celé rozhodné obodbí celý kalendářní rok 2007 nebo příslušný měsíc (např. srpen)?
U OSVČ je rozhodným obdobím rok (nezjišťujete příjmy - výdaje měsíčně, nýbrž za zdaňovací období, většinou za kalendářní rok). Ovšem řeč je o zálohách z minimálního vyměřovacího základu ve výši 1.360,- Kč měsíčně. Zálohy v takto stanovené minimální výši nejste povinna platit, neboť pobíráte RP a tudíž je za Vás plátcem pojistného TAKÉ stát Neznamená to, že byste nemusela platit žádné zálohy (to si mohou dovolit jen zaměstnanci, za které je odvedeno pojistné prostřednictvím zaměstnavatele). Vy platíte zálohy v takové výši, v jaké Vám Vám vyšly podle předchozího přehledu, Ve Vašem případě 5,- Kč měsíčně:-) Není důležité, na základě jakého ŽL podnikáte, jste stále stejná OSVČ.
Já to tu nechci zahltit, ale narazila jsem ještě na stránky, kde je o novele na r. 2007. viz. http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/Aktuality/index.html?aktualita=platby-od-ledna-2007-platci kde: "Zálohu ve výši 1 360 Kč musí poprvé za leden 2007 (posledním dnem splatnosti je 8. 2. 2007) uhradit OSVČ, které zahajují v roce 2007 samostatnou výdělečnou činnost, nebo i ty, které podle Přehledu za rok 2005 platily v roce 2006 zálohy nižší než 1 360 Kč, s výjimkou těch, které nemají stanoven minimální vyměřovací základ." (v r. 2006 jsem neplatila žádné zálohy, protože jsem byla i zaměstnanec) a pak i odstaveček "změna v okruhu pojištěnců, za které je plátcem pojistného stát" . opravdu nevím.
Ovšem řeč je o zálohách z minimálního
>>vyměřovacího základu ve výši 1.360,- Kč měsíčně.
>>Zálohy v takto stanovené minimální výši nejste
>>povinna
>>platit, neboť pobíráte RP a tudíž je za Vás plátcem
>>pojistného TAKÉ stát Neznamená to, že byste nemusela
>>platit
>>žádné zálohy (to si mohou dovolit jen zaměstnanci, za
>>které je odvedeno pojistné prostřednictvím
>>zaměstnavatele). Vy platíte zálohy v takové výši, v
>>jaké Vám Vám
>>vyšly podle předchozího přehledu, Ve Vašem případě
>>5,-
>>Kč měsíčně:-) Není důležité, na základě jakého ŽL
>>podnikáte, jste stále stejná OSVČ.
>
>Já to tu nechci zahltit, ale narazila jsem ještě na
>stránky, kde je o novele na r. 2007. viz.
>>http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/Aktuality/index.html?aktualita=platby-od-ledna-2007-platci kde: "Zálohu ve výši 1
>360 Kč musí poprvé za leden 2007 (posledním dnem
>splatnosti je 8. 2. 2007) uhradit OSVČ, které zahajují v
>roce 2007 samostatnou výdělečnou činnost, nebo i ty,
>které podle Přehledu za rok 2005 platily v roce 2006
>zálohy nižší než 1 360 Kč, s výjimkou těch, které nemají
>stanoven minimální vyměřovací základ." (v r. 2006 jsem
>neplatila žádné zálohy, protože jsem byla i
>zaměstnanec) a pak i odstaveček "změna v okruhu pojištěnců, za
>které je plátcem pojistného stát" . opravdu nevím.
.... a Vy jste ta výše uvedená výjimka, která nemá stanoven minimální vyměřovací základ (neboť pobíráte rodičovský příspěvek).
Vážení paní Zdenko! doufám, že jste přihlášena na odebírání novinek této zprávy, protože jinak nevím, jak vám poděkovat. představte si, volala jsem dvakrát na pojišťovnu hzp, dvakrát mi řekli, že je to divné, ale pořád opakovali to, že prostě musím žádat o snížení záloh. ptala sjem se proč musím žádat o něco, na co mám nárok. no říkali mi, že to tak je, že v době jejich kontroli jsem byla na MD a nepodnikající. pořád jsem to nechápala. dali mi číslo na základnu pojistného. volala jsem tam. paní házela zákonama, které ale jsem měla, protože jste mi poradila. tak jsem hodila tam i ty svoje zákony :) říkala něco o novele, tak jsem novelu odcitovala. protože jsem furt nechápala, proč musím platit a pak žádat o snížení, řekla mi, že mi zavolá jejich hlavní vedoucí hzp nebo kdosi, a čekala, že se zaleknu. tak jsem dala paní číslo, ať mi vedoucí zavolá. čekala jsem půl hodinky, pak mi paní volala zpět, že se i vedoucí podivil, a že mám platit zálohy 8kč, že mají díru v pc systému, a že jsem prnví, kdo na to přišel (hmm vždycky to odnesu já, holt vždy průkopnice :)) a že mám stanovené zálohy 8kč a tím, že jsem raději zaplatila zálohu 1360kč za minulý měsíc, jsem hrubě v přeplatku, a tím pádem už nemusím platit po rok 2007. A TÍMTO JDE VÁM V E L K É D Ě K U J I PROTOŽE BEZ VÁS BYCH TO NEZVLÁDLA!!! MOOOOOOC DÍÍÍÍKKYYYY!!! :)))))
Dobrý den, paní Simono. Na jednu stranu mě Vaše poděkování MOOOOC potěšilo. Na druhou stranu bych nejradši brečela nad tak hrubou neznalostí zákona o pojistném ze strany Vaší zdravotní pojišťovny. Nebo je to snad snaha vybrat co nejvyšší pojistné od pojištěnců, u kterých je předpoklad, že se nebudou bránit? Nebudeme to snad raději ani pitvat:-)) V každém případě si pamatujte, že v době pobírání RP jste "hájená" a budete i později, pokud budete (i bez pobírání RP) řádně a celodenně pečovat o dítko do 7 let, nebo o 2 děti do 15 let. Můžete přitom dál vesele podnikat, důležitá bude celodenní péče, kterou poskytnete dítěti Vy, zletilý rodinný příslušník, nebo "chůva". Zdravím Zdena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.