Re: Plat a kratší prac. úvazek
To ano, ale nadřízený tvrdí, že přesčasem je až odpracovaná doba
nad 40 hodin týdně, já si myslím, že v tomto případě doba stanovená zaměstnavatelem a to je 25 hod.
Chce, aby se platili hodiny všechny jak jsou odpracované x Kč za hod. Pokud se to udělá a já si myslím, že to nelze, vyjde , že odpracovala třeba 27 dní v měsíci.
Vy samozřejmě musíte zaplatit x Kč za každou odpracovanou hodinu. Ale pokud je jinak u zaměstnavatele stanovena normálně pracovní doba 40 h týdně, tak přesčasovými hodinami budou u té zaměstankyně až ty hodiny, které odpracuje nad 40 h. A za ty jí náleží navíc přesčasový příplatek, pokud si místo něho nevybere náhradní volno. Takže např. v měsíci bude 20 prac. dnů a ona by měla dle svého úvazku odpracovat 100 hodin. Ona ale odpracuje 130 h. Zaplatíte jí za vše, co odpracovala, tedy za 130 h. Ale přesčasový příplatek jí nenáleží. Ten by jí v tomto měsíci nenáležel až do 160 h. Teprve kdyby odpracovala třeba 165 h, pak by jí za 5 hodin náležel přesčasový příplatek.
>>>>>Máme zaměstnankyni, která pracuje na 25ti hodinový
>>>>>týdenní úvazek.
>>>>>Na to má přepočítaný měsíční tarif i pohyblivou
>>>>>složku
>>>>>platu ( jedná se
>>>>>o státní správu ). Jak je to s proplácením doby nad
>>>>>stanovený
>>>>>úvazek 25ti hodin týdně ? Nemůžeme se dohodnout.
>>>>>Myslím tím
>>>>>víc odpracovaných hodin při zástupu za dovolenou atd.
>>>>>Jedná se o
>>>>>přesčas ? ZP si vykládáme každý jinak. Děkuji za
>>>>>odpovědi.
>>>>
>>>>Co je vám nejasného na § 78 , odst. i) zákoníku práce
>>>>?
>>>>
>>>>"u zaměst. s kratší prac. dobou je prací přesčas
>>>>práce
nad 40 hodin týdně, já si myslím, že v tomto případě
Nevim, ale my to řešíme odměnou a nekomplikujeme si to.
>>>doba stanovená zaměstnavatelem a to je 25 hod.
>>>Chce, aby se platili hodiny všechny jak jsou
>>>odpracované x Kč za hod. Pokud se to udělá a já si
>>>myslím, že
>>>to nelze, vyjde , že odpracovala třeba 27 dní v
>>>měsíci.
>>
>>Vy samozřejmě musíte zaplatit x Kč za každou
>>odpracovanou hodinu. Ale pokud je jinak u
>>zaměstnavatele
>>stanovena normálně pracovní doba 40 h týdně, tak
>>přesčasovými hodinami budou u té zaměstankyně až ty
>>hodiny, které
>>odpracuje nad 40 h. A za ty jí náleží navíc
>>přesčasový
>>příplatek, pokud si místo něho nevybere náhradní
>>volno. Takže např. v měsíci bude 20 prac. dnů a ona by
>>měla
>>dle svého úvazku odpracovat 100 hodin. Ona ale
>>odpracuje 130 h. Zaplatíte jí za vše, co odpracovala,
>>tedy za
>>130 h. Ale přesčasový příplatek jí nenáleží. Ten by
>>jí
>>v tomto měsíci nenáležel až do 160 h. Teprve kdyby
>>odpracovala třeba 165 h, pak by jí za 5 hodin náležel
>>přesčasový příplatek.
>
>a taky možno přehodnotit kratší úvazek, zda není lepší
>úvazek normální
1. pracuje na plný úvazek = 8 hod./den
2. pracuje na zkrácený úvazek = 5 hod./den
1. zaměstnanec odpracuje za 20 dnů = 160 hod. (nemá přesčas)
2. zaměstnanec odpracuje za 20 dnů = 110 hod. (zaplatíte všech 110 hod., ale žádný přesčas) - platilo by se až nad 160 hod. (přesčasy nejdou ale nařizovat u zkrác.úvazků)
pokud by bylo uzákoněno, že se budou tyto hodiny platit jako přesčasové (u zkrác. úvazků), potom by všichni zaměstnanci žádali o co nejkratší úvazek, aby měli hodiny placeny přesčasecm (což uznáte, je nesmysl)
Moje osobní zkušenost- zaplatit hodiny za stanovený úvazek, vypočítat Kč za hodiny navíc a dát je odměnou. Postup, kterým se zaplatí všechny odprac. hodiny x sazba/hodinu, se mi při zadávání dat do ISP krutě vymstil, protože mi MF stále odmítalo data přijmout a stále mi program vykazoval chybná data.
"Šidil sám sebe" to raději ošidí zaměstnance, který mu vyjde vstříc a zaskočí za někoho nepřítomného. U platu má zamětnavatel i možnost zvýšit osobní příplatek nebo dát odměnu.Vím, že to není úplné dodržení zákona nevykazovat v tomto případě hodiny přesčasu,ale osobně bych dala přednost té odměně než práci přesčas. Paní Jiřka by mi mohla poradit, jak postupovat při vykazování ISP když pracovník má smlouvu a zařazení do platového stupně a platové třídy a skutečnost neodpovídá stanovenému úvazku a platové třídě.
A jak "ošidí zaměstnance"? Když bude postupovat dle zákona, tak ho přece nijak neošidí. Zaplatí mu každou odpracovanou hodinu, jak jsem napsala. Ovšem ty hodiny nad jeho malý úvazek až do výše plného úvazku skutečně nejsou hodinami přesčasovými a příplatek za přesčas nenáleží. Kde máte to ošizení? Pokud ovšem chce ohodnotit jeho vstřícnost, samozřejmě odměnu dát může. Ale zaplatit jen stanovený úvazek a hodiny odpracované navíc dát jako odměnu je skutečně nesmysl. Nepletete si náhodou peníze za odpracované hodiny a přesčasový příplatek? Já pracuji v podnikatelské oblasti a počítám mzdy, ne platy. Takže v tom Vám skutečně neporadím, ale nějak si neumím představit, že když máte pracovníka zařazeného v nějaké platové třídě a má nějaký úvazek, jak může mzda neodpovídat platu, který je stanoven pro tu třídu.
Při vyplňování ISP(mimochodem zhovadilost prvního stupně) pro MF se z mezd do programu ISP přetáhne hodinový i týdenní úvazek, stanovená platová třída a tarif.Když máte odpracováno víc hodin, než je stanovený úvazek, (ten program moc nepočítá s přesčasy)tak se mi neustále při odesílání na MF vypisovyly chybné zápisy- nesouhlasí počet hodin na úvazek a podobně.Spoustu času jsem věnovala opravám programu, opravám zadaných údajů tak, aby prostě data odešla na MF.Při nesplnění povinnosti poslat data do stanoveného termínu na MF hrozí neskutečné postihy.Proto je nejjednodušší vyplatit odměnu.
Ono odměňovat ve státní sféře platem, je někdy mnohem složitější než v podnikatelské mzdou.Už jenom stanovit správné zařazení do třídy a tarifu je úplně o něčem jiném, než stanovit minimální mzdu s proměnlivými složkami(bonusy,odměny,prémie). V organizacích odměňovaných platem prostě nejde uplatnit postupy jako v podnikatelské.Např. podnikatel se rozhodne že něco nezaplatí a nikdo ho k tomu nedonutí.Já když něco nezaplatím přesně tak jak musím(např. podle ZP, směrnic , prac. řádu a pod.)tak v auditu mám výhrady, pokuty a z toho třeba není ani nárok na dotace.O účtování a ni nemluvím. To je kapitola sama pro sebe.Co podnikatel zaúčtuje na 2 řádky já minimálně na 4-6.Jednoduše, co si může dovolit podnikatel, si zaměstavatel ve státní správe nikdy nemůže dovolit. Třeba neudělat plán dovolených a potom se se zaměstnacem hádat nebo dokonce nepovolit čerpání. Ale to je na dlouhé diskuse.
Při nesplnění
>povinnosti poslat data do stanoveného termínu na MF hrozí
>neskutečné postihy.Proto je nejjednodušší vyplatit
>odměnu.
>Ono odměňovat ve státní sféře platem, je někdy mnohem
>složitější než v podnikatelské mzdou.Už jenom stanovit
>správné zařazení do třídy a tarifu je úplně o něčem
>jiném, než stanovit minimální mzdu s proměnlivými
>složkami(bonusy,odměny,prémie). V organizacích odměňovaných
>platem prostě nejde uplatnit postupy jako v
>podnikatelské.Např. podnikatel se rozhodne že něco nezaplatí a
>nikdo ho k tomu nedonutí.Já když něco nezaplatím přesně
>tak jak musím(např. podle ZP, směrnic , prac. řádu a
>pod.)tak v auditu mám výhrady, pokuty a z toho třeba
>není ani nárok na dotace.O účtování a ni nemluvím. To je
>kapitola sama pro sebe.Co podnikatel zaúčtuje na 2
>řádky já minimálně na 4-6.Jednoduše, co si může dovolit
>podnikatel, si zaměstavatel ve státní správe nikdy
>nemůže dovolit. Třeba neudělat plán dovolených a potom se
>se zaměstnacem hádat nebo dokonce nepovolit čerpání.
>Ale to je na dlouhé diskuse.
Jo ták, já mám ale štěstí, já nevím, co je to ISP :-)))
Jinak je mně jasné, že ve státním je to jinak, znám víc lidí, kteří se v tom pohybují a stále dokola se přesvědčuji o tom samém, jak to říct, zkrátka, že z cizího krev neteče. Já vím, že to kvůli tomu hlášení musíte nějak vyřešit, ale vůbec Vás netrápí, že tomu zaměstnanci pak naskočí průměr, jaký by neměl mít a tím průměrem se pak platí dovolené, náhrady, třeba odstupné.... Kdyby šlo o Vaši firmu, tak byste to nedopustila, protože by šlo o Vaše peníze.
Paní Jiřko, myslím že ta ironie není na místě.Věřte nebo nevěřte,ale o peníze ze státního-podle vás krev neteče,ale ona teče a moc. Jestli-že vyplatím víc na platech o to míň zbyde na investice, třeba na veřejné osvětlení, komunikace,a další věci pro občany obce.Kontroly ve veřejné správě jsou mnohem důkladnější než u soukromníka. Zaměstnanec soukromníka když si nestěžuje, že ho zaměstnavatel krátí na jeho právech, nikomu to nevadí (podle hesla když není žalobce není ani soudce). Já když nezaplatím na co má pracovník nárok (i když si nestěžuje), nadřízený kontrolní orgán mi to pěkně spočítá.
Dělám mzdy celý život (je mi 50 let) a pracovala jsem i pro nestátní sektor(zemědělství) a celou dobu se řídím heslem každému podle jeho práva a každý má také své povinnosti.Kdyby šlo o moji firmu nedokázala bych provádět takové věci, kterých jsou n ě k t e ř í zaměstnavatelé schopni. Myslím tím jejich myšlení, že oni jsou ti vyvolení a zaměstnanec je tu odtoho, aby mi vydělával peníze, držel s odpuštěním hubu a krok a byl vůbec rád, že ho zaměstnám.
Ale já jsem to nemyslela zle a ne na Vás osobně. Prostě slýchám názor jako "ono se to vsákne". Většinou jde o státní úřady, na obcích si samozřejmě peníze hlídají. Ale každý by asi měl někdy vyzkoušet být na obou stranách, jak na straně zaměstnance tak na straně zaměstnavatele a pak se lépe dokáže vžít do situace a zjistí, že zaměstnanec je člověk, který nabízí svoji práci a ne robot a zrovna tak bývalý zaměstnanec, který začne podnikat a stane se zaměstnavatelem může pochopit, co vedlo jeho dřívějšího zaměstnavatele k tvrdosti (protože zaměstnanec ať pracuje sebevíc, nikdy nepozná ten tlak, starosti a stres, který pociťuje podnikatel, zvlášť když přijdou těžkosti a zádrhele).
Absolutně souhlasím. Je opravdu velký rozdíl mezi samosprávou(obce)a městskými, krajskými úřady a nemluvě o státních institucích jako jsou třeba ministerstva.A teď na odlehčení.Dělám pro podnikatele u kterého jsem zatím žádný stres nezažila. Když jsem měla objednat zboží a nebyly peníze, oponovala jsem, že přeci nemohu objednat něco o čem dopředu vím, že ho nemohu zaplatit.Víte co mi řekl? Kdo se bojí s... v síni.Když ho upozorním na nutnost např. revizí a pod. mávne rukou a že prý počká až přijde kontrola. To já z toho mám nervy a stres. On ne.A hádejte kolik procent takových podnikatelů v okolí znám?
:-)))) Víte, já ho chápu. Jemu prostě firma jet musí a je to on, kdo riskuje, ne Vy. To zboží nebo materiál potřebuje, aby jel dál a spoléhá na to, že ty peníze na zaplacení vydělá (pokud tedy nepředpokládám, že je to podvodník, který ani nemíní zaplatit). Úzkostlivý člověk nemůže podnikat nebo jen tehdy, když jde všechno hladce. Jak začne něco skřípat, což není nic vyjímečného, úplně se z toho rozloží. A revize prostě nejsou jeho prioritou, když je potřeba řešit jiné věci. Přijde kontrola, najde závady a nařídí je v nějakém čase odstranit. Pak to bude aktuální. Jojo, znám.
>
>:-)))) Víte, já ho chápu. Jemu prostě firma jet musí a
>je to on, kdo riskuje, ne Vy. To zboží nebo materiál
>potřebuje, aby jel dál a spoléhá na to, že ty peníze na
>zaplacení vydělá
dost častokrát se stalo, že jsem zaplatila ze svého v době splatnosti, než bych řešila případná penále- to jsem blbec co?
(pokud tedy nepředpokládám, že je to
>podvodník, který ani nemíní zaplatit). Úzkostlivý -
já bych někdy použila výraz slušný
>člověk nemůže podnikat nebo jen tehdy, když jde všechno
>hladce. Jak začne něco skřípat, což není nic vyjímečného, úplně se z toho rozloží. A revize prostě nejsou jeho prioritou, když je potřeba řešit jiné věci.
Např. dovolená v Alpách a pod.To prosím ze mne nemluví závist,pouze zlost nad tím, co je mu přednější.
Když nebudou revize(jedná se o nebezpečný provoz) přijdou o práci další lidé, protože se provoz okamžitě uzavře.
Přijde kontrola, najde závady a nařídí je v nějakém čase
>odstranit. Pak to bude aktuální. Jojo, znám.
Paní Jiřko omlouvám se ,ale asi žijeme každá v jiné době a v jiném státě i když vašich odborných rad si velice vážím, mnohokrát pomohly.
Já neznám ten provoz ani toho podnikatele a nevidím do jeho firmy a podnikání. Žijeme ve stejné době a stejném státě, ale asi každá v jiném prostředí a máme jinou povahu. Lidé jsou různí a s čím by jeden nemohl žít, to druhému ani nepřijde. Pro někoho je naprosto nepřijatelná myšlenka, že by pro svoje podnikání zastavil bance dům a vzal si úvěr. Takový člověk vidí jen ten risk a pokud nemá jiné zdroje, tak prostě podnikání nerozjede. Jiný do toho rizika jde, ale děsně se nervuje a celé noci strachem nespí... Další do toho jde a nervy s případným neúspěchem se snaží si nepřipouštět a další se o to ani nemusí snažit a prostě ho žádný strach nepřepadá...
Někdo nesnese pomyšlení, že by se nějak mohl opozdit s placením, takže kvůli tomu radši ani podnikat nezačne nebo začne a když k tomu dojde, je z toho na oběšení, jiný si to třeba taky dříve neuměl představit, ale když ho platební neschopnost postihne, nejsou upomínky nic příjemného, ale řešit se to nedá jinak, než že někomu zaplatí teď a jinému později a jiný si řekne "ať jsou rádi, že jim vůbec někdy zaplatím" (vždyť heslo levně koupit, draze prodat a pozdě platit faktury známe i z Básníků).Ono je dobré, poučit se z chyb druhých i vlastních a promyslet si rady, ale někdo je prostě flegma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.