Re: změna trvalého bydliště
ze zákona jste povinna hlásit veškeré změny zaměstnavateli do 8 KD (kdybyste třeba nenahlásila změnu ZP, pobírala daň. úlevy, na které byste již neměla nárok, mohl by zaměstnavatel na Vás požadovat všechny penále, pokuty , které by dostal za chybné odvody za Vás např. od ZP, od FÚ)
Nevidím v tomto případě žádný problém s nenahlášením změny bydliště zaměstnavateli. Mohl vzniknout třeba problém s tím, že byste byla nemocná a zaměstnavatel nebo sociálka (protože tuto změna má nahlásit zaměstnavatel na sociálku) by zaslala nemocenské dávky na již neplatnou adresu. Ale v tomto případě žádný problém zřejmě nevznikl a finančnímu úřadu se žádná změna bydliště nehlásí, pokud nejste OSVČ. A pokud byste podávala přiznání, tak na něm byste správnou adresu uvedla. Nahlště zaměstnavateli změnu bydliště teď, ať si může u Vás uvést správný údaj (třeba kvůli vyplnění ELDP).
>na konci loňského roku jsem změnila trvalé bydliště,
>>>>>>>protože jsem se vdala jinam. Změnu jsem nahlásila
>>>>>>>všude, jen ne zaměstnavateli, tudíž ani finančnímu
>>>>>>>úřadu.
>>>>>>>Tomu jsem jen doručila oddací list.
>>>>>>>Teď jsem se dočetla, že je nutné změnu nahlásit do
>>>>>>>15ti dnů Finančnímu úřadu. Daně jsem platila pořád
>>>>>>>stejně.
>>>>>>>Myslíte, že to může být velký problém, když změnu
>>>>>>>nahlásím až teď? A mám vůbec povinnost hlásit ji
>>>>>>>přímo
>>>>>>>na
>>>>>>>Finančním úřadě, když jsem byla zaměstnaná?
>>>>>>>Děkuji
>>ze zákona jste povinna hlásit veškeré změny
>>zaměstnavateli do 8 KD (kdybyste třeba nenahlásila
>>změnu ZP,
>>pobírala daň. úlevy, na které byste již neměla nárok,
>>mohl by zaměstnavatel na Vás požadovat všechny
>>penále,
>>pokuty , které by dostal za chybné odvody za Vás
>>např.
>>od ZP, od FÚ)
>
>Nevidím v tomto případě žádný problém s nenahlášením
>změny bydliště zaměstnavateli. Mohl vzniknout třeba
>problém s tím, že byste byla nemocná a zaměstnavatel nebo
>sociálka (protože tuto změna má nahlásit zaměstnavatel
>na sociálku) by zaslala nemocenské dávky na již
>neplatnou adresu. Ale v tomto případě žádný problém zřejmě
>nevznikl a finančnímu úřadu se žádná změna bydliště
>nehlásí, pokud nejste OSVČ. A pokud byste podávala
>přiznání, tak na něm byste správnou adresu uvedla. Nahlště
>zaměstnavateli změnu bydliště teď, ať si může u Vás
>uvést správný údaj (třeba kvůli vyplnění ELDP).
Jiřko moc děkuji za uklidnění. Já u zaměstnavatele nepracuji a začal na mě vytahovat zákony, že jsem porušila nějaký paragraf...do daňového přiznání jsem musela uvést změnu bydliště s datem 31.8.2007, ikdyž změna nastala 10.11.2006 ... může na to FÚ něco namítat?
toto není závažné pochybení (ale u daňových úlev, změny ZP apod. by to mohlo být horší) za toto Vám nemohou žádnou pokutu dát
pokud u zaměstnavatele nepracujete, tak proč mu hlásíte změnu bydliště? Změny se hlásí zaměstnavateli u kterého pracujete (kterého se to týká)
- nehlásíte změny všem bývalým zaměstnavatelům (nebo jsem špatně pochopila dotaz?)
>>>na konci loňského roku jsem změnila trvalé bydliště,
>>>>>>>>>protože jsem se vdala jinam. Změnu jsem nahlásila
>>>>>>>>>všude, jen ne zaměstnavateli, tudíž ani finančnímu
>>>>>>>>>úřadu.
>>>>>>>>>Tomu jsem jen doručila oddací list.
>>>>>>>>>Teď jsem se dočetla, že je nutné změnu nahlásit do
>>>>>>>>>15ti dnů Finančnímu úřadu. Daně jsem platila pořád
>>>>>>>>>stejně.
>
>toto není závažné pochybení (ale u daňových úlev,
>změny ZP apod. by to mohlo být horší) za toto Vám nemohou
>žádnou pokutu dát
>pokud u zaměstnavatele nepracujete, tak proč mu
>hlásíte změnu bydliště? Změny se hlásí zaměstnavateli u
>kterého pracujete (kterého se to týká)
>- nehlásíte změny všem bývalým zaměstnavatelům (nebo
>jsem špatně pochopila dotaz?)
pracovala jsem u nej do konce srpna 2007 a az mi predaval zapoctovy list se spatnou adresou, tak se prislo na to, ze to nemaji evidovane. vim, ze se to nehlasi vsem zamestnavatelum :-D
tak ho v klidu pošlete do...háje. pokud nejste poplatníkem daně (nemovitost, příjem...) nemáte povinnost hlásit na fú. jemu jste v době, kdy jste byla zaměstnaná hlásit měla, ale vaše adresa na daň ze závislé činnosti nemá vliv. takže těžko vás může nějak fů postihovat (lépe řečeno je to nesmysl)
No poslat do háje to je moc silné ne ? Paní opravdu udělala chybu, že změnu nenahlásila. Představte si, že by to byla velká organizace a dělal to tak každý, tak se účetní může - např. nové vystavování zápočťáků, ELDP atd. Není to určitě na skočení pod vlak,ale omluva by neškodila, chyba to byla , ale zastrašovat FÚ je taky nesmysl. Otázka je, proč jste se rozešli ve zlém, to je ale vaše věc, ale jak tady někdy čtu názory na co všechno by chtěl mít zaměstnanec automaticky nárok tak žasnu. Na druhou stranu o dodržování zákonů ze strany zaměstnavatelů si taky jistě nikdo neděláme iluze. Takže klídek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.