Vlákno názorů k dotazu Zpět do práce několik dní po porodu? od Jana - Re: Zpět do práce několik dní po porodu? Já...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2007 13:57

Jana (neregistrovaný)

Re: Zpět do práce několik dní po porodu?
    Já jsem se s tím setkala u zaměstnankyně a byl to oříšek i pro pracovnice na sociálce. Moc se jim nechtělo vyplácet hned rodič. příspěvek. Pracovnice měla prac.neschopnost v souvislosti s porodem-asi přes měsíc, myslím, že nakonec problém nebyl a teď pobírá rodič. příspěvek a normálně chodí do práce.

• 5. 9. 2007 14:04

Ilona (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, taky mi nikdo neumí poradit. Jestli to chápu správně, nechala si zaměstnankyně napsat neschopenku na ten měsíc a mateřskou dovolenou vůbec neměla?

• 5. 9. 2007 18:14

Lina (neregistrovaný)

5) Mateřská dovolená v souvislosti s porodem nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže v žádném případě skončit ani být přerušena (§ 198 odst. 2) před uplynutím 6 týdnů ode dne porodu. (zákoník práce §195)

Nezdá se mi, že bude nějaký lékař nadšený vystavováním pracovní neschopnosti v souvislosti s porodem na dobu kratší jak šestinedělí...po tom šestinedělí bych už problém v ničem neviděla, když chce na rodičák, má ho mít a může při něm dál být výdělečně činná ...

Navíc v § 196 se říká, že rodičovská dovolená se poskytuje matce po skončení mateřské dovolené..

... to jenom pár připomínek, pokud splňuje podmínky pro PPM, zdá se mi to nejschůdnější začít na PPM a po 6 týdnech přejít na RD, pak by se neměla ani OSSZ divit ....

• 6. 9. 2007 16:02

xy (neregistrovaný)

přece lékař nebude vystavovat neschopenku, když je nárok na PPM?
    sama jsem jednou (před opravdu mnoha a mnoha lety) řešila případ, že paní nenavštěvovala poradnu pro těhotné (to kdysi byla podmínka, aby se mohly poskytovat dávky v mateřství) a potom jí lékař vystavil neschopenku, aby byla nějak zajištěna
    ale v dnešní době - proč by jí lékař vystavoval neschopenku, když má nárok na PPM - navíc, proč by se zbytečně vystavoval komplikacím (také třeba někde musí vysvětlovat, proč je tolik neschopenek)
    a navíc, proč nechce být matka s dítětem doma alespoň nějakou dobu - vždyť je to to nejlepší období a hrozně rychle uteče (a vrátit se ta doba nedá!)

• 6. 9. 2007 16:44

Lina (neregistrovaný)

Re: Zpět do práce .. OT xy
    xxx
    ....jsme asi ze stejné školy, spíš doby, Vámi popisovaný případ jsem také ve své praxi kdysi řešila,.... ale kvůli tomu dnešnímu jsem se handrkovala s manželem v autě, abych mu zkrátila cestu, ale tak jsem se rozčílila, že jsem musela změnit téma - řekl mi na to lakonicky, že je to přece jenom a jen na matce, jestli bude čerpat MD nebo ne... chtěla jsem spíš pochopit, proč to ty maminky dělají, zdá se mi, že se vracíme hodně moc do minulosti, kdy ženské odrodily při práci na poli, dítě šouply na mez a dál se oháněly motykou ... že by to byla ta správná emancipace? navíc se jaksi zapomíná na dítě, a jak píšete, čas rychle uteče a nedá se vrátit... nemám to těm maminkám za zlé, jsou asi v ohromném presu, aby si udržely místo, profesní růst, finanční úroveň, čertví co ... ale je to jejich rozhodnutí, mzdová to za ně rozhodně nevyřeší ... mějte se fajn

• 7. 9. 2007 10:03

Anna (neregistrovaný)

Re: Zpět do práce .. OT xy
    Ono je těžké bez toho, že známe všechny okolnosti, někoho soudit. Znám totiž případ, že příjem maminky je v rodině jediným zdrojem financí, a pobíráním peněžité pomoci by se velmi snížil, takže jsou dohodnutí, že o miminko bude pečovat tatínek. Maminka se cítí dobře, takže je rozhodnutá do práce chodit co nejdéle to půjde - třeba až do porodu, a PPM bude pobírat jen šest týdnů po něm. V té době se totiž žena vždy považuje za práce neschopnou, a pokud by jí zaměstnavatel umožnil pracovat, asi by porušil nějaké předpisy. A pokud jde o ty porody při práci na poli, to se rádo a často říká, ale kdoví, jak to opravdu bylo... Nedávno jsem četla moc zajímavou knížku Narození a smrt v české lidové kultuře, a tam se píše spíš o tom, že rodička ležela šest týdnů v posteli, tak nevím. Já - z pohledu svého pokročilého věku bych ale nechtěla přijít o možnost být se svým miminkem co nejvíc a co nejdéle to bude možné, ale každý to vidí jinak a jistě každý chce pro své děti to nejlepší - pro někoho je to mámina náruč, pro jiného hmotné zabezpečení. Mějte se hezky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).