Re: 2006-paušální výdaje, 2007-už ne
Plátcovství DPH nemá s uplatňováním nic společného.
Abyste se zbytečně neukvapil, nebylo by lepší spočítat si doplatek z dodatečného přiznání DPFO, tuto částku poslat na účet správce daně a s podáním přiznání počkat až budete mít výsledky za celý rok?
Ted tomu nerozumím. Jakože si mám ted dodanit ty pohledávky a závazky, to poslat na účet správce, ale to dodatečný přiznání podat až podle toho jestli se mi to vyplatí? Moje podnikání je hodně konstantní, zkusím to propočíst. A to, že jsem plátce, neznamená, že nemůžu uplatňovat výdaje paušálem? Já vím, že je to jiná daň, ale asi dva lidi mě o tom přesvědčovali už....tak kde je pravda? :-) Děkuji Vám moc
Lidi toho napovídají ...
Když Vám někdo něco tvrdí, zkuste se vždy pídit po tom, kde je to napsáno v zákoně. Zákaz paušálu u plátců daně? Je zajímavé, že s tím vždycky čas od času někdo přijde, ale kde je to napsané, to už nedokáže říct.
K tomu dodanění při přechodu na skutečné výdaje - řeč je jen o pohledávkách - závazky tam nemají co dělat (§ 23/8/b/3). Když odvedete daň teď, nebude vám běžet penále (teď se to jmenuje úrok). A kdybyste přece jen nechtěl přejít, tak máte přeplatek, který Vám vrátí nebo započítají na daňovou povinnost dalšího roku.
Zkusím tedy jestli jsem to pochopil. Ted si vezmu základ daně, který jsem uvedl na posledním přiznání (dodatečné) zvýším ho o pohledávky, které jsem měl k 31.12.06. Z toho znovu vypočtu daň. Pak orientačně spočtu rok 7, tak že úhrada těch pohledávek v lednu už nebude příjmem ovlivňující základ daně a nikde je už nebudu uvádět. A zjistím jestli se vyplatí zůstat na paušálu či nikoliv. A třeba s fakturou přijatou, např. za telefon, která je vystavená 1.1.07, ale je za období prosinec 06, to nic? Je to výdejem roku 7 a nemusím nikde nic dodaňovat nebo tak?....ach bože, pak že daňová evidence je jednoduchá :-))))
V paušálních výdajích máte zahrnuty veškeré výdaje. Závazkové faktury z přelomu období budou vzbuzovat možné dohady - to nenajdete v zákoně nikde řešeno. Musíte si najít nějaký zdůvodnitelný model svého postupu.
Jelikož pohledávka (na druhé straně závazek) vzniká samotným poskytnutím něčeho, nikoliv až vyúčtováním, závazek za období prosinec existuje k 31.12., takže bych s ním nepočítala. Na druhé straně - pokud byste přecházel ze skutečných výdajů na paušál - tam bych to jako závazek evidovala a při přechodu použila - obdobně při přechodu na účto.
Každý by si měl na "vlastní kůži" vyzkoušet jak je účtování nebo evidování "jednoduché", aby si dokázal vážit této činnosti. Pak by se nemohlo stát, že budou ve firmě nabízet stejný plat účetní a uklízečce. ... To jen tak mimo téma. Osobně vítám každého podnikatele nebo majitele firmy, který má aspoň základní přehled v této oblasti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.