Re: Rodič. dovolená a další těhotenství
Od tří do 4 let je neplacené volno, ne rodičovská dovolené. Možné jsou obě varianty. Pokud přinesete neschopenku, tak budete mít nárok na nemocenskou a nemusíte jít pracovat. Pokud se dohodnete na prodloužení neplaceného volna, tak na nemocenskou mít nárok nebudete (na mateřskou ano). Nemocenskou zaměstnavatel akceptovat musí, prodloužení neplaceného volna umožnit nemusí.
Děkuji za odpověď. Jen pro upřesnění - pokud mi zaměstnavatel neumožní prodloužení neplaceného volna a chci-li zůstat v pracovním poměru abych mohla pobírat novou mateřskou, musím nastoupit na nemocenskou...? Jinou možnost nemám? A je stanovena min. doba, kterou musím odpracovat, abych měla nárok na nemocenskou?
Ve Vašem případě byste měla nárok na mateřské dávky i kdyby Váš pracovní poměr teď skončil, protože by skončil v době Vašeho těhotenství a v takovém případě má žena ochrannou lhůtu 6 měsíců, což znamená, že nástup na mateřskou (6 týdnů před porodem) musí spadnout do doby 6 měsíců po skončení poměru (a to u Vás bude splněno).
Ale pokud neschcete ukončit pracovní poměr, pak Vám opravdu zbývají pouze tyto možnosti: dohodnout se zaměstnavatelem nepl. volno až do doby nástupu na mateřskou. Pokud se nedohodnete, pak přijít s neschopenkou (může být i hned první den, kdy máte po současném nepl. volnu nastoupit do práce). Nebo nastoupit do práce a po nějakém čáse odejít na nemocenskou (v tomto případě už výpočet nemocenských i mateřských dávek může být ovlivněn tímto novým výdělkem). Nebo prostě normálně nastoupit do práce a pak na mateřskou. Pokud si ale dohodnete neplacené volno třeba až do doby nástupu na mateřskou a pak byste mu třeba přinesla neschopenku dříve, neměla byste na nemocenské dávky nárok, protože v době neplaceného volna nemocenská nenáleží. Mimochodem - proč se tak bráníte návratu do práce, je Vaše těhotenství nějak rizikové?
Děkuji za naprosto vyčerpávající odpověď, moc mi to pomohlo. Návratu do práce se ani tak moc nebráním, mám dvě malé děti a změna prostředí by mi určitě prospěla... Chtěla jsem se vrátit už po 3 letech věku druhého dítěte, ale bylo mi řečeno, že se naprosto změnily počítačové programy ve kterých jsem pracovala a momentálně tam nebyl nikdo, kdo by mě zaučil. Proto mi zaměstnavatel navrhl prodloužení volna. Takže teď se domnívám, že se nikomu nebude chtít zaučovat někoho, kdo za 3 měsíce opět odejde...
V tom případě myslím, že se zas domluvíte na prodloužení volna až do nástupu na mateřskou (ten může být 8 - 6 týdnů před porodem). Pokud byste viděla, že se nějak zdráhá další volno odsouhlasit, tak se k tomu postavte tak, že se tedy na těch pár týdnů vrátíte do práce. A počkejte na jeho reakci, protože výpověď pro nadbytečnost Vám jako těhotné dát nemůže. Myslím, že se dohodnete, vy jste mu také vyšla vstříc, když Vám prodloužení volna navrhl on.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.