Re: Mateřská dovolená, ŘD
Jde o to, že mateřská, řádná a rodičovská dovolená jsou názvy volna u zaměstnavatele. Takže ona měla požádat o čerpání řádné dovolené (kterou vyčerpá, což je bráno jakoby se vrátila do práce akorát že má dovolenou) a pak teprve o čerpání rodičovské dovolené. S tím souvisí i vykazování dnů na přehledu, který malá organizace odevzdává na sociálku.
Děkji moc, moc jste mi pomohli, já se už bála, že jsem něco zkonila.
Zdá se, že to mám dobře. Ale kdyby o tu dovolenou nepožádala nic by se nestalo. My bychom ji to proplatili po skončení RD, ale zkrácenou. Pěkně si to vymysleli na ty maminky.Když to nebude vědět tak bude vlastně po RD ošizena.
Mějte se krásně a z toho deště si nic nedělejte.
No ošizena - ono jak se to bere. Při ostatních nepřítomnostech - nemoc, by se nárok na dovolenou krátil. Takže je to spíš výhoda, ovšem samozřejmě musí to vědět, ale je to už tak dlouho a všeobecně známo, a navíc já mám spíše zkušenost, že o nárocích ví všichni všechno, o povinnostech už nic.
Tady neprší, tady děsně leje.
Pokud by po PPM nepožádala o čerpání dovolené, tak ji bude čerpat po rodičovské dovolené (zkrácenou)- nesmíte jí ji pak proplatit.
Pokud požádala o čerpání dovolené po PPM, tak to znamená, že jí po dobu čerpání dovolené máte ve stavu jako ostatní zaměstnance a až dočerpá dovolenou, tak následující den bude čerpat rodičovskou dovolenou (o tu musí také zažádat - třeba během čerpání dovolené).
§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3 ZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.