Re: Povodně a účetnictví
Nevím, jak to funguje teď. V 97, když jsme plavali, tak jsem dělala na firmě, která byla taky pod vodou a papíry byly komplet zničené, utopené, zabahněné, no děs. Nahlásili jsme to správci, oni přijeli na místní šetření - jestli se to tak dá nazvat, zjistili stav věcí a sepsali s námi zápis o tom, co bylo zničeno, za které roky a tím to zhaslo.
Je to nezáviděníhodná situace a věřím, že když se spojíte s FÚ, tak to nějakým takovým způsobem půjde vyřešit. Vždyť se nejedná o zničení dokladů a dat z PC nedbalostí nebo nějakým šlendriánem a určitě neplavala jen ona a její kacelář, ale bylo postiženo i něco nebo někdo jiný. Tak přeji hodně zdaru a pevných nervů! My už plaveme taky... Zuzik
Děkuji za zprávičky, ale ta známá se obává, že to nejsou jen její doklady a její účetnictví, ale dalších 10-ti klientů, veškeré jejich evidence měla u sebe, protože vyřizovala i vše co se týká podkladů pro banky a tak, takže se nejedná jen o jednu firmu, není třeba nějak zákonem stanoveno, že účetní u sebe může mít doklady jen za určité období?? Děkuji za odpověď Markéta
No to nevím jak to bude prokazovat, když se utopilo i jeji učetnictví a faktury její měli klienti v účetnictí, které je taky utopená, ale myslím, že na daňová přiznání do kolonky vypracoval uváděla své jméno, to se jí musím zeptat. To by mohlo být dostačující, díky Markéta
to určitě je dostačující. oni jsou už totiž trošku hákliví na příběhy, když účetní s hrubým příjmem 30tis.ročně, která bydlí v oblasti, kde došlo k záplavám a jí to vytopilo kůlnu nahlásí, že zrovna měla v té kůlně doklady, zálohy dat, pc atd. za pět let od dvaceti firem, nejlépe z druhého konce republiky kde ani nekáplo:-) a že jich po 97 a 02 bylo...
to, že jim skutečně dělala účto se dá prokázat výpisy z účtu, tím, že ty firmy třeba někdy zastupovala před úřady, jménem v "přiznání sestavil" apod. pokud jim ho skutečně vedla, vždy to lehce prokáže, i když by to mělo být svědeckou výpovědí.
Re: Povodně a účetnictví PROBLÉM I
Nechci být škarohlíd, ale taková idylka to nebude. Cituji z D 240 z roku 2002:
"Postup účetních jednotek v případě zničení nebo poškození účetních záznamů a daňových dokladů v souvislosti s povodněmi v měsíci srpnu 2002
Účetní jednotky (§1 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, v platném znění), jimž v důsledku povodní došlo ke zničení nebo poškození účetních záznamů a daňových dokladů, oznámí tuto skutečnost bez zbytečného odkladu místně příslušnému finančnímu úřadu, nejpozději však do 31. října 2002. S ohledem na jejich povinnost podle §33 odst. 8 zákona o účetnictví, t.j. zajistit ochranu účetních záznamů (§4 odst. 4 a 5 uvedeného zákona) a jejich obsahu, použitých technických prostředků, nosičů informací a programového vybavení před jejich zneužitím, poškozením, zničením, neoprávněnou změnou či přístupem k nim, ztrátou nebo odcizením, je nutné v oznámení uvést důvody, proč nebylo možné zničení nebo poškození účetních záznamů a daňových dokladů předejít.
Finanční úřad ověří tyto skutečnosti a jejich rozhodující příčiny místním šetřením, o němž podle povahy zjištění sepíše protokol o místním šetření nebo úřední záznam (§15 odst. 8 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů), jehož opis předá též účetní jednotce.
Nezávisle na tom účetní jednotka zahájí realizaci opatření k obnovení průkaznosti účetnictví, v prvé řadě provedením inventarizace majetku a závazků, která bude v závislosti na rozsahu zničení nebo poškození účetních záznamů zároveň podkladem pro případné sestavení zahajovací rozvahy.
Odkazování se na zničení nebo poškození účetních záznamů a daňových dokladů povodní až v okamžiku zahájení daňové kontroly, pokud bude následovat po shora uvedeném datu, bude bráno na zřetel pouze v odůvodněných případech. Ani podané oznámení však nevylučuje použití pomůcek při stanovení daňové povinnosti, pokud budou splněny zákonné podmínky (§31 odst. 5 a 6 zákona o správě daní a poplatků); míra jejich použití však bude záviset na rozsahu skutečností rozhodných pro správné stanovení daňové povinnosti, které nebude možné zjistit dokazováním.
Obdobně mohou postupovat i poplatníci - fyzické osoby, kteří nejsou účetní jednotkou."
Hodně záleží na přístupu FÚ. Asi prominou dokazování pokladny, ale faktury při rekonstrukci účetnictví chtěli. A že poplatník po rekonstrukci účetnictví vykázal několikanásobnou rentabilitu než měl celý výrobní obor a než měl on sám v předchozích a následujících "neutopených" letech? To je nezajímalo, poplatník přece porušil ZoÚ, nedoložil náklady a neměl průkazné účetnictví!!!
Více štěstí a hezký večer!
>Nezávisle na tom účetní jednotka zahájí realizaci
>opatření k obnovení průkaznosti účetnictví, v prvé řadě
>provedením inventarizace majetku a závazků, která bude v
>závislosti na rozsahu zničení nebo poškození účetních
>záznamů zároveň podkladem pro případné sestavení
>zahajovací rozvahy.
>
>Odkazování se na zničení nebo poškození účetních
>záznamů a daňových dokladů povodní až v okamžiku zahájení
>daňové kontroly, pokud bude následovat po shora
>uvedeném datu, bude bráno na zřetel pouze v odůvodněných
>případech. Ani podané oznámení však nevylučuje použití
>pomůcek při stanovení daňové povinnosti, pokud budou
>splněny zákonné podmínky (§31 odst. 5 a 6 zákona o správě
>daní a poplatků); míra jejich použití však bude
>záviset na rozsahu skutečností rozhodných pro správné
>stanovení daňové povinnosti, které nebude možné zjistit
>dokazováním.
>Obdobně mohou postupovat i poplatníci - fyzické osoby,
>kteří nejsou účetní jednotkou."
>
>Hodně záleží na přístupu FÚ. Asi prominou dokazování
>pokladny, ale faktury při rekonstrukci účetnictví
>chtěli. A že poplatník po rekonstrukci účetnictví vykázal
>několikanásobnou rentabilitu než měl celý výrobní obor
>a než měl on sám v předchozích a následujících
>"neutopených" letech? To je nezajímalo, poplatník přece
>porušil ZoÚ, nedoložil náklady a neměl průkazné
>účetnictví!!!
>
>Více štěstí a hezký večer!
Už jsem se lekla, že zase plavete - zprávy v televizi moc dobře nevypadaly.
Souhlasím ale s Pavlem, že jste měli nahlásit ihned na všechny ZP, OSSZ, FÚ a já nevím kam ještě po povodních v r. 2002, že jste vytopení a nahlásit rozsah škod. Pochybuji, že Vám nyní kontroly prominou, že nemáte různé doklady z té doby. To by se našlo i spousta vykuků, kteří vůbec povodně nezažili a dnes by mohli říci, že jim povodeň doklady zničila. Po 5 letech by se pravda těžko hledala.
>
já teda z dotazu chápu, že se jedná o aktuální vytopení, ne o rok 2002. ten už je stejně prošvihlej, tak proč by se ptali?:-)))
pavlovi: vy jste zažil takový fú po povodních 97 a 02, který by doměřovaly vytopené firmy, pokud byly skutečně vytopené? tomu nevěřím.
Jednalo se o pražskou společnost, která měla obchodní a ekonomický úsek umístěný v pronajatých prostorách v Praze a vlastnila výrobní haly mimo Prahu. Archiv samozřejmě přemístila do vlastních prostor mimo Praha a tam se utopil. Bylo to 2002 a jeden z argumentů byl, že v roce 1997 byli benevolentnější, ale že se v roce 2002 již mohli poučit.
Právo měli na své straně, viz citace z D 240. Jak jsem psal, strašně záleží na jednotlivých úřednících.
Hezký den!
Pavle, včera jsme zase plavali, už jsem to viděla jak v roce 97, všechno se mi to v mysli vrátilo, celou noc jsme nespali, naštěstí šla aspoň elektrika, tak jsme mohli chodit monitorovat řeku, most a hasiče a vůbec. Naštěstí v noci přestalo pršet a voda pomalu opadává. Kdo to nezažil na vlastní kůži, ten to nikdy nepochopí ( nemyslím konkrétně Vás, ale všeobecně).
Z dotazu jsem také vyrozumněla, že se jedná o aktuální povodeň a myslím si, že neštěstí může potkat kohokoliv a že jsme jenom lidé. A taky si myslím, že i pracovníci FÚ jsou jenom lidé a mají nejen předpisy, ale i zkušenosti a cit pro podobné události. Nevěřím, že by se při posuzování celé situace nesnažili vyjít těmto postiženým vstříc, tomu opravdu nevěřím. Nejsou blbí a dokážou odhadnout, kdo je vychcánek a kdo má opravdu problém. Samozřejmě nepopírám, že budou problémy, zejména s letošním rokem. Předpokládám, že při okamžitém nahlášení budou pracovníci FÚ reagovat přiměřeně, poradí a přijedou zjistit stav a ve spolupráci s postiženou a jejími klienty se budou celou situaci snažit řešit co možná nejetičtěji.
Moc Vás všechny zdravím a přeji Vám všem, abyste nikdy nemuseli takovouto situaci řešit. Pozdravuju do Beskyd,tam už od rána plavou taky. Zuzik
Zuzíku, jsem rád, že již neplavete. Přeci jenom už na to není počasí. :-))
Jak jsem psal, FÚ toleroval, že se nedá zrekonstruovat pokladna, ale na nákladových fakturách trval. Měl na své straně právo, jak je uvedeno v Pokynu D 240.
Že tomu nevěříte svědčí o tom, že máte velmi pozitivní pohled na svět a doufáte, že se jiní zachovají tak, jak by jste se zachovala Vy na jejich místě. Já jsem četl protokoly z kontroly a proto nejsem až takový optimista.
Ale přeji Vám, aby jste si svůj pohled na svět nemusela korigovat "srážkou s blbcem", jak praví klasik.
Hezký den!
Děkuji všem za přízpěvky
>
>>Zuzíku, jsem rád, že již neplavete. Přeci jenom už na
>>to není počasí. :-))
>>
>>Jak jsem psal, FÚ toleroval, že se nedá
>>zrekonstruovat
>>pokladna, ale na nákladových fakturách trval. Měl na
>>své straně právo, jak je uvedeno v Pokynu D 240.
>>
>>Že tomu nevěříte svědčí o tom, že máte velmi
>>pozitivní
>>pohled na svět a doufáte, že se jiní zachovají tak,
>>jak by jste se zachovala Vy na jejich místě. Já jsem
>>četl protokoly z kontroly a proto nejsem až takový
>>optimista.
>>
>>Ale přeji Vám, aby jste si svůj pohled na svět
>>nemusela korigovat "srážkou s blbcem", jak praví
>>klasik.
>>
>>Hezký den!
>
>Děkuji Vám, Pavle, jste velmi milý :-) Také Vám přeji
>moc krásný den. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.