Re: VO-NEMOCENSKÁ-NEDONESL "KONEC MĚSÍCE
Když jsem dělávala VO, v nějakém odborném článku nebo publikaci bylo napsáno, že pokud má účetní v době zpracování mezd v ruce uschopenku a tím tedy doklad, že ten člověk svoji nemocenskou ukončil, lze proplatit celou nemocenskou. (Tzn. že byste Vy teď mohla vypočítat a zaplatit nemocenskou až do 5.9. a clou částku dát do mezd za srpen). Hovořila jsem tehdy o tom s MSSZ a oni to odsouhlasili. Při kontrolách se na to dívali a nebyl problém. Zkuste si to ověřit u Vaší sociálky. Samozřejmě záleží na tom, co Vám program umožňuje. Třeba umožní pouze zadat a vypočítat srpen.
V každém případě na průměry nemá zaplacení nebo nezaplacení nemocenské vliv, pokud nemáte nějakou chybu v programu.
Tak to je jasné, že ve Vašem případě je to bez problémů. Tady jde ale o to, že když lístek na peníze nemá, zda lze zaplatit už teď, aby nebyl bez peněz. Logika byla taková, že když máte dnes uschopenku, tak víte, že ten člověk se skutečně dnešního dne dožil, byl uschopněn a tudíž mu nemocenské dávky do dnešního dne náleží. A tudíž nedochází k přeplatku.
Souhlasím s Jiřkou, také to tak běžně dělám. Je možné v takovém případě zaplatit srpnovou část v srpnu, zářijovou v září, nebo celé v srpnu, nebo celé v září. Já obvykle používám ten první způsob - hlavně kvůli případným dohadům se zaměstnanci, že jsem něco nezaplatila.
Já s Vámi souhlasím (Jiřko, Anno) - jen jsem napsala, jak to platím já. Je důležité, aby měl nemocenskou zaplacenou jen jednou, jaký způsob mzdová účetní zvolí, je na ní, co jí a jejímu programu vyhovuje (kdyby zaměstnanec přinesl Průkaz o trvání prac. neschopnosti, dostal by zaplaceno - srpen v srpnu, září v září). Určitě nemá vliv vyplacení/nevyplacení ND na dalším průměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.