Re: Žádost o rodič. dovolenou
>Mám dva dotazy.
>1. Musím upozornit zaměstnankyni, že jí končí
>vyplácení peněžité pomoci v mateřství?
Nemusíte.
>2. Jak se podtupuje, když nepožádá o poskytnutí volna
>na rodičovskou dovolenou?Má pak neomluvenou absenci?
Upozornila bych ji, aby věc urychleně napravila, písemně požádala a určila dobu, dokdy chce na rodičovské být, jinak že by to mohlo být posuzováno jako neomluvená absence.
Sprosté - to bych tak nenazvala. Nevíte třeba ostatní skutečnosti, o jakou zaměstnankyni se jedná. Ne všichni dodržují pravidla viz zdejší diskuze. Zákon mu to nepřikazuje a třeba nevím, vám taky každý strčí všechno až pod nos ? Jednu dobu se dokonce zaměstnanci na účetní obořovali, že co po nich chce, co do toho kecá atd. Takže .... určitě bych to řešila tak, aby na to nedoplatila účetní, která upozorní proti příkazu zaměstnavatele.
Já chci jen říct, že u nás ani jedna ze zaměstnankyň neví, co má doložit / a jsou mezi nimi i vysokoškoláci /.
Uvědomte si, že žena s půlročním dítětem má úplně jiné starosti!!!/spoustu nemocí atd.../
Pro ilustraci: nastoupila jsem jako mzdová na záskok za MD.
Moje předchůdkyně, ač z oboru, mi také nedodala žádost, až na vyzvání.
To jsme ji měli podle Vás vyhodit pro neomluvenou absenci?
Nevím,nevím,...
Myslím, že se tady zbytečně na účetní rozčilujete. Ona pracuje pro zaměstnavatele a pokud on je tvrdý a nechce upozorňovat své zaměstnance (což nemusí a určitě se mu tato situace hodí, protože může ukončit pracovní poměr aniž by se zabýval odstupným), tak účetní proti tomu nic nenadělá. Může tu ženu samozřejmě soukromě upozornit a nikdo se nemusí nic dozvědět. Pokud se to ale zaměstnavatel dozví, bude to ona, kdo na to dojede. Je to tvrdé a je to i o citu (a hlavně o penězích), ale zaměstnavatel opravdu nemá povinnost starat se o povinnosti zaměstnanců, jindy je třeba informovanější zaměstnanec a také využije příležitosti a zákona a zaměstnavatele "převeze" (např. když má smluvený poměr na dobu určitou, přijde následující den do práce a zaměstnavateli ujde, že vlastně pracovní poměr již měl skončit a nepošle ho domu - a je z toho poměr na dobu neurčitou).
Zákoník je prostě málo liberální a zaměstnavatelům klade tolik povinností a zákazů, že hodně jich využije situace, kdy mohou takto postupovat, aniž by ty zákony porušili. Kdyby např. neexistovala povinnost odstupného, mohl by tento zaměstnavatel té ženě, kterou již zřejmě nechce zaměstnávat, dát výpověď zcela regulérně a bylo by to. Může se Vám to nelíbit a nadat mu do bezcitů, ale jsou to jeho peníze, které by musel vydat.
>>>Uvědomte si, že žena s půlročním dítětem má úplně
>>>jiné
>>>starosti!!!/spoustu nemocí atd.../
Může tu ženu samozřejmě soukromě
>>upozornit a nikdo se nemusí nic dozvědět. Pokud se to
>>ale
>>zaměstnavatel dozví, bude to ona, kdo na to dojede.
>>Je
>>to tvrdé a je to i o citu (a hlavně o penězích), ale
>>zaměstnavatel opravdu nemá povinnost starat se o
>>povinnosti zaměstnanců, jindy je třeba informovanější
>>zaměstnanec a také využije příležitosti a zákona a
>>zaměstnavatele "převeze" (např. když má smluvený poměr
>>na dobu
>>určitou, přijde následující den do práce a
>>zaměstnavateli ujde, že vlastně pracovní poměr již měl
>>skončit a
>>nepošle ho domu - a je z toho poměr na dobu
>>neurčitou).
>>Zákoník je prostě málo liberální a zaměstnavatelům
>>klade tolik povinností a zákazů, že hodně jich
>>využije
>>situace, kdy mohou takto postupovat, aniž by ty
>>zákony
>>porušili. Kdyby např. neexistovala povinnost
>>odstupného, mohl by tento zaměstnavatel té ženě,
>>kterou již
>>zřejmě nechce zaměstnávat, dát výpověď zcela regulérně
>>a
>>bylo by to. Může se Vám to nelíbit a nadat mu do
>>bezcitů, ale jsou to jeho peníze, které by musel
>>vydat.
>
>díky p. Jiřko, už jsem si připadala jako vyvrhel.
Vadí mně, že se na zaměstnavatele většinou hledí jak na čerta, který tu maminku chudáka chce roztrhat. Tím zaměstnavatelem nemusí být jen velká bohatá firma, která nějaké odstupné jedné pracovnici ani nemusí pocítit (ale ovšem i té jde o peníze), ale i malý podnikatel nebo drobný živnostník, který má také doma malé děti se spoustou nemocí a sám také může být nemocný. Dokonce tím zaměstnavatelem může být stejně taková maminka, jako je ten zaměstnanec...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.