Re: Vodafone - účtování
Myslím si, že žádný :-) Totiž že o těch nesplacených zůstatcích byste vůbec neměli účtovat. Je to pro vás jen upozornění, že jste s placením v prodlení, ale tu předchozí fakturu už přece máte zaúčtovanou v účetnictví, ne? Takže na ni nemůžete dělat znovu předpis. Každou fakturu tedy zaúčtujte jen v té částce, která souvisí s účtovaným obdobím. (A plaťte včas, ať se vyhnete takovým zmatkům :-))
Kdyby to záleželo na mě, tak bych velice ráda platila. Ale znáte podnikatele. Pro ně není nic problém.
Nevím jakým způsobem bych o tom neměla účtovat.
Např.
Základ daně 1000, DPH 190, nezplacený zůstatek z min období -600,- a k úhradě 590,-. Takže o tom asi musím účtovat, jinak by mi neseděla 321.
Hradíte přece nějaký ZÁVAZEK. Jestliže tedy máte z minulosti neuhrazenou fakturu A na 200 Kč a přijde vám faktura B na dalších 100 Kč, tak uhradíte 300 kč najednou, dobře. Ale tu úhradu rozúčtujete na obě ty faktury.
I kdyby na faktuře B byla napsaná jakási připomínka, že jim dlužíte ještě 200 Kč za fakturu A, tak přece nebudete účtovat o faktuře B na částku 300 Kč, protože samotná faktura B je na stovku. Pokud byste totiž o faktuře B účtovali jako o závazku 300 Kč, tak byste měli v knize závazků celkový závazek vůči tomu dodavateli 500 Kč (200 Kč faktura A a 300 Kč faktura B) a to je přece blbost, protože dodavateli dlužíte 200+100=300.
Ne, těch 600 Kč musíte mít v účetnictví na účtu 321 už z minulosti, takže skutečně neúčtovat.
Např. faktura č.1 z minulosti - evidujete již z dřívějška přeplatek 600 Kč.
Dojde faktura č.2 na hovory za 1190 Kč - zaúčtujete 1190 Kč BEZ ohledu na to, že na té faktuře je pak o kus níž uvedeno, že Vodafone odečítá přeplatek 600 Kč a že máte platit 590 Kč.
Vyhotovíte si interní doklad na zápočet přeplatku faktury č.1 na částečnou úhradu faktury č.2. Na faktuře č.2 vám zbyde k úhradě 590 Kč a to zaplatíte. V čem je problém?
>>>>
>>>>Myslím si, že žádný :-) Totiž že o těch nesplacených
>>>>zůstatcích byste vůbec neměli účtovat. Je to pro vás
>>>>jen upozornění, že jste s placením v prodlení, ale tu
>>>>předchozí fakturu už přece máte zaúčtovanou v
>>>>účetnictví, ne? Takže na ni nemůžete dělat znovu
>>>>předpis. Každou
>>>>fakturu tedy zaúčtujte jen v té částce, která souvisí
>>>>s účtovaným obdobím. (A plaťte včas, ať se vyhnete
>>>>takovým zmatkům :-))
>>>Kdyby to záleželo na mě, tak bych velice ráda
>>>platila.
>>>Ale znáte podnikatele. Pro ně není nic problém.
>>>Nevím jakým způsobem bych o tom neměla účtovat.
>>>Např.
>>>Základ daně 1000, DPH 190, nezplacený zůstatek z min
>>>období -600,- a k úhradě 590,-. Takže o tom asi musím
>>>účtovat, jinak by mi neseděla 321.
>>
>>Ne, těch 600 Kč musíte mít v účetnictví na účtu 321
>>už
>>z minulosti, takže skutečně neúčtovat.
>>Např. faktura č.1 z minulosti - evidujete již z
>>dřívějška přeplatek 600 Kč.
>>Dojde faktura č.2 na hovory za 1190 Kč - zaúčtujete
>>1190 Kč BEZ ohledu na to, že na té faktuře je pak o
>>kus
>>níž uvedeno, že Vodafone odečítá přeplatek 600 Kč a
>>že
>>máte platit 590 Kč.
>>Vyhotovíte si interní doklad na zápočet přeplatku
>>faktury č.1 na částečnou úhradu faktury č.2. Na
>>faktuře
>>č.2 vám zbyde k úhradě 590 Kč a to zaplatíte. V čem
>>je
>>problém?
>
>Tak jestli tomu dobře rozumím, nebudu účtovat o částce
>k úhradě, ale jenom o sumě která je k vyúčtování.
EM: Ano
>Myslela jsem, že by bylo možné použít třeba účet 378, na
>kterém bych viděla právě tento pohyb
EM: To není potřeba. Ten přeplatek či nedoplatek přece vidíte na účtu 321 a taky v knize faktur u jednotlivých faktur vidíte, kterou máte zaplacenou, nezaplacenou, částečně uhrazenou, přeplacenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.