Re: Mateřská dovolená muže (při zaměstná
Nevím jestli jsem pochopila správně podstatu problému, ale myslím si, že na rodičovský příspěvek budou mít nárok i když je paní v invalidním důchodu. Pokud pán nepotřebuje od zaměstnavatele rodičovskou dovolenou (nikoliv mateřskou), ale chce dál chodit do práce, proč o ní tedy žádá? Snad bych mu jenom doporučila, aby si rodičovský příspěvek nechal přepsat na sebe, aby v případě, že bude potřebovat neplacené volno, nemusel doplácet ZP do minima.
Jelikož jsme malá organizace,kde pracují samí muži a jediná já žena, jako účetní, nikdy jsem se s pojmy mateřská nebo rodičovská dovolená nesetkala, tudíž o této problematice nic nevím. Zaměstnanec s tím přišel dnes a chce to řešit urychleně. Nevím, co ho k tomu vede, ani jestli jeho ženě tento příspěvek odebrali. Poradila jsem mu, ať se jde nejprve sám zeptat na příslušný sociální odbor, zatím se snažím sama něco o této situaci zjistit.
Ano, chápu, jsem na tom podobně. Vypadá to, že dítěti jsou už 3 roky a mateřská dovolená je jen 28 týdnů, proto píšu, že to bude asi rodičovská. Mateřskou ovšem dostane muž jen v ojedinělých případech, nevím čeho se týká invalidita jeho ženy. Po dobu mateřské žena bere peněžitou pomoc v mateřství a potom si požádá o rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele a o rodičovský příspěvek na sociálce.
Nárok na rodičovský příspěvek řeší § 30 zákona o státní sociální podpoře 117/1995 a problematika kolem mateřské je v zákoně 88/1968.
Jedná se o rodičovský příspěvek, již v úvodu jsem psala, že na něj mají nárok do května 2008, pak budou dítěti 4 roky. Mě se jednalo o to, když muž tento příspěvek získá na sebe, jestli se něco mění na jeho pracovním poměru, který s námi uzavřel a i nadále zůstane u nás zaměstnaný. Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila.
V úvodu jste psala o mateřské dovolené, dítěti je více než 3 roky (což je nárok na rodičovskou dovolenou) - na rozdíl od rodičovského příspěvku - na ten je nárok do 4 let dítěte, pokud splňují podmínky a nevím, oč teď jde
nárok na rodičovskou dovolenou už nemohou mít a pokud pracuje manžel, tak proč by žádal o neplacené volno, které mu ani nemusíte dát?
Pavlína se neorientuje v názvech. Takže pro vysvětlení: Mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele, trvá zhruba půl roku a po dobu mateřské dovolené pobírá žena mateřské dávky. Poté následuje rodičovská dovolená. To je také název volna u zaměstnavatele, mohou o něj požádat matka nebo otec nebo oba současně. Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte. Pokud chtějí být s dítětem doma ještě déle, musí si se zaměstnavatelem domluvit neplacené volno (na což on ale nemusí přistoupit). Zkrátka - rodičovská dovolená je jen do 3 let dítěte.
Rodičovský příspěvek je státní dávka a ta nesouvisí s tím, co ten, kdo tuto dávku pobírá, dělá. Může pracovat, podnikat, vydělávat neomezeně, marodit a pobírat nemocenskou nebo má volno ze zaměstnání (rodičovskou dovolenou nebo neplacené volno) a je doma. Rodičovský příspěvek pobírá buď otec nebo matka a to do 4 let dítěte (u postiženého dítěte do 7 let). Pro pobírání rodičovského příspěvku musí být splněny jen tyto podmínky:1) dítě mladší 3 let není dáváno do školky na víc než 5 dní v měsíci, dítě starší 3 let není dáváno do školky na víc než 4 h denně (a od nového roku prý má přibýt ještě varianta "nebo 5 dní v měsíci).2) ten, kdo příspěvek pobírá, nesmí být hospitalizovaný víc než 3 měsíce. 3) nejsou pobírány mateřské dávky (např. nejde, aby otec pobíral rod. příspěvek a matka na druhé dítě mateřskou).
Takže v uvedeném případě nechápu, v čem mají problém. Pokud chce otec z nějakého důvodu převést rodičovský příspěvek na sebe, pak může. S jeho prací to nemá nic společného. jedinou výhodou bude, že kdyby si náhodou bral neplacené volno, nemusí za něj odvádět zdravotní pojištění, protože bude jako osoba pobírající rodičovský příspěvek, zdravotně pojištěn státem.
Vážená paní Jiřko, v úvodu jsem psala, že s touto problematikou nepracuji, tudíž se opravdu v názvech neorentuji. Jste velice milá, že jste to opakovaně nezapomněla zdůraznit! Možná bych vám poděkovala za vysvětlení, kdyby jste svou zprávu napsala v trochu jiném duchu a ne jako učitelka, která kárá žáka špatně připraveného na vyučování.
Paní Pavlíno, nikdo Vás nechtěl poučovat. Váš dotaz byl ale tak zmatený, že odpovědět na něj jednoduše nejde. Nebylo jasné, co vlastně chcete vědět (alespoň já jsem dotazu ne mnoho rozuměla a v tom duchu jsem i odpovídala). Pokud o vysvětlení nestojíte, tak se příště raději neptejte (nebo zvolte jinou, třeba placenou službu). Je jistě mnoho tazatelů, kteří o radu (dobře míněnou) stojí.
Pavlíno, tak já se tady snažím vysvětlit, v čem spočívají rozdíly různého volna a sociálních dávek a Vám to přijde jako poučování. Nedávno mně tady psali, že se diví, že stále dokola vysvětluji a vysvětluji stále se opakující dotazy na totéž, ale mně to prostě nedá a znovu problematiku zopakuji. Nevím jakou odpověď a vysvětlení jste si představovala, ale zřejmě byste byla spokojenější, kdybych Vás odkázala na vyhledání odpovědí v historii tohoto fóra (protože tato problematika se tu probírá téměř každý týden). A marně hledám, kde jsem Vám opakovaně zdůraznila, že se v názvech neorientujete. No nic, o Vaše díky nestojím a ani nemám pocit odpovědí promarněného času, protože si ji přečtou jiní, kterým se bude hodit. Vám už je doufám všechno jasné.
>>>>Vážená paní Jiřko, ono někdy stačí tu odpověď trochu jinak podat. Občas tuto diskuzní stránku použiji, když si chci něco ujasnit a vždy se setkávám s přístupem, který není ani mně cizí. Prostě poradit, ale ne tak, aby si ten dotyčný myslel, že je úplně hloupý. Taky občas poradím a dočkám se i uznání. Tím, že se nespecializuji pouze na mzdovou agendu, ale musím zpracovávat veškeré účetnictví se vším všudy, včetně obchodováním se zahraničím, nemůžu znát opravdu všechny zákony. Řeším problémy, teprve, když nastanou a ve vaší odpovědi jsem pocítila to, o čem jsem psala na začátku této zprávy.Nikdo neví vše a proto jsem se zas po nějaké době obrátila na tuto diskuzi.Ale nikdy dříve jsem neměla pocit, že by mi někdo odpověděl tak, abych si jako úplně hloupá připadala.
Ale já jsem Vám neradila, jako že jste hloupá, to mě ani nenapadlo. Prostě jsem chtěla vše co nejlépe rozebrat a vysvětlit souvislosti. Moje první věta, že se neorientujete v názvech, platila předešlé odpovědi od xy, protože ona Vám psala o neplaceném volnu, zatímco z Vašich dotazů bylo zřejmé, že nevíte, jak na sebe volna navazují, jak se nazývají a dokdy mohou trvat. Že to nevíte, je úplně normální, já zas neznám finanční účetnictví a v případě, že bych se ptala na něco, co nevím, bych uvítala podání polopatě. Jestli Vás moje podrobnější vysvětlování urazilo, je mně líto, ale opravdu mně šlo jen o co nejpodrobnější popis termínů, abyste toto vysvětlení pak mohla aplikovat na Váš případ.
Paní Jiřko,chci se vám omluvit za můj výbuch.Měla jsem fakt špatný den po všech stránkách a tudíž moje reakce byla neúměrná.Samozřejmě jsem ráda, když mi někdo poradí a naopak jsem ráda, když někomu můžu poradit i já. Přeji hezký den!
Nic se neděje, já už jsem prostě taková, že když chci něco vysvětlit, většinou to chci vysvětlit od základů a navíc věci opakuju, aby všichni všechno dobře pochopili a někdy (no, dost často) tím opravdu lezu na nervy i svým blízkým. Moji dospělí synové rostou, když po nich chci, aby zopakovali, co jsem jim právě povídala a manžela před časem málem trefil šlak, když jsem mu v prodejně obuvi, kde si zkoušel polobotky, přitlačila prst na botu a požádala ho, ať zahýbá palcem. Možná je to i tím, že pocházím z učitelské rodiny :-)
znovu jsem si přečetla Váš dotaz (opravdu je zmatený)
dítěti jsou více než 3 roky
pokud bude manžel pobírat rodičovský příspěvek, tak přece na jeho příjmu nezáleží - může pracovat a vydělat neomezeně (jen musí být splněna podmínka péče o dítě - návštěva dítěte v předškolním zařízení)
nebo (pokud zdrav. stav manželky je natolik vážný), že se o dítě nemůže starat, může zaměstnanec požádat o neplac. volno u zaměstnavatele (ten není povinen vyhovět žádosti) a pobírat rodič. příspěvek
Paní Jiřko, nenechte si znepříjemnit den, z Vašich odpovědí čerpám stále, ani se nemusím ptát a v historii většinou vše najdu. Ve mzdové problematice se orientujete skvěle, smekám před Vámi. U nás prší, ale speciálně Vám přeji krásný den. A pro paní Pavlínu - važte si těch všech lidiček, kteří tady z a d a r m o radí, bez nich by nám účetním, kteří občas tu radu potřebují, bylo ouvej.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.