Re: Pronájem aut třetí osobě
No pokud jste se již rozhodli mu nájemné fakturovat, pak buď mu ho vyfakturujete ve výši připadající na měsíc, tedy nájemné ze splátky + příslušná část akontace. Nebo si vytáhnete z netu operatovní nájem od několika firem k stejnému nebo obdobnému typu auta a podle toho mu stanovíte nájemné (třeba průměrem z těchto operativních leasingů).
Pokud jste mu za uplynulé měsíce nefakturovali, je to z hlediska DPH blbé, museli byste buď podat dodatečné, nebo s ním nájemní (podnájemní) smlouvu uzavřít až od září.
*** Pokud mu něco přefakturováváte, tak na základě čeho? Mezi ním a Vámi musí existovat nějaká smlouva (?). Pokud je to výpůjčka (bezplatné užívání), pak mu nemáte co přefakturovávat, pokud nájem (úplatné užívání), pak mu nějakým způsobem účtujete nájemné (?) ***
No vidíte, jak jste dobrá, pak je to OK, takže ještě je potřeba se podívat, jak moc se splátka těch 16000 liší od splátky + části akontace. Pokud výrazně, mohl by se někdo, konkrétně FÚ, pozastavit nad tím, proč do nákladů dáváte třeba 16+5 tis. a fakturujete jen 16 tisíc.
Nevím jestli Vám dost dobře rozumím, já jsem mu přefakturovávala skutečnou leasingovou splátku auta (bylo jich už jen 5 posledních ), jen jsem to měla na 648, teď to teda hodím na 602 a sepíšu nájemní smlouvu. Je tak? Jardo moc děkuji za odpovědi!!!
Jo, tady jde o to, že třeba někdo zaplatí 80% akontaci, pak nájemné ze splátky je velmi nízké a k němu je časově rozlišená část akontace vysoká. Kdyby třeba teoreticky byla splátka 3000 a část akontace k tomu 15000, vypadalo by divně, že fakturujete 3000 do tržeb a přitom do nákladů dáváte 18000.
S bdm samozřejmě souhlasím, známý jednatele nemusí být vůbec osoba spjatá, ale taky být může, jen jsem na to chtěl upozornit :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.