Re: Čerpání řádné dov.,PPM 37 týdnů...
Pokud si zaměstnankyně o to požádá, bude si vybírat řádnou dovolenou tak, aby navazovala na výplatu dávek PPM - tzn. u osamélé matky po 37 týdnech, u vdané ženy po 28 týdnech. Omezení poskytování PPM i u osamělých na 28 týdnů nebylo vloni uzákoněno.
Já si myslím opak - musí požádat o řádnou dovolenou po skončení 28 týdenní mateřské dovolené. Jinak by se dovolená čerpaná ne bezprostředně po skončení mateřské dovolené krátila. Dávky s tím nesouvisí. Ale zkuste dát do vyhledávače, myslím, že už to tu taky bylo.
>>>Dobrý den, prosím o konzultaci, jak technicky provést
>>>čerpání řádné dovol. po skončení PPM.která trvá 37
>>>týdnů/osamělá
>>>matka/.
>>>Jde mi o to,že ZP platný k 1.1.07 určuje
>>>mat.dovolenou
>>>jen 28 týdnů, ale dle zákona o nemoc.poj. budu
>>>vyplácet dávku 37týdnů?
>>>/jsme velká organizace./
>>>Jak z toho vybruslit,abych něco neporušila a vše byla
>>>schopna obhájit před zaměstnankyní i před šéfem???
>>>Děkuji.
>>Pokud si zaměstnankyně o to požádá, bude si vybírat
>>řádnou dovolenou tak, aby navazovala na výplatu dávek
>>PPM - tzn. u osamélé matky po 37 týdnech, u vdané
>>ženy
>>po 28 týdnech. Omezení poskytování PPM i u osamělých
>>na
>>28 týdnů nebylo vloni uzákoněno.
>
>Já si myslím opak - musí požádat o řádnou dovolenou po
>skončení 28 týdenní mateřské dovolené. Jinak by se
>dovolená čerpaná ne bezprostředně po skončení mateřské
>dovolené krátila. Dávky s tím nesouvisí. Ale zkuste dát
>do vyhledávače, myslím, že už to tu taky bylo.
Tak teď to tu mám závazný pokyn od nadřízených :
1) po řádné mateřské dovolené - rodičovská dovolená s PPM - poté čerpání krácené dovolené - poté rodičovská dovolená NEBO
2) po řádné mateřské dovolené - čerpání nekrácené dovolené - poté rodičovská dovolená s PPM a poté rodičovská dovolená.
Bod 2 mi přijde divný - zaměstnankyně nemůže zároveň čerpat řádnou dovolenou (tedy mít započitatelný příjem ze zaměstnání) a zároveň pobírat peněžitou pomoc v mateřství - to by musela čerpání peněžité pomoci v mateřství ukončit? Nebo jestli lze přerušit (ale mám za to, že přerušit lze jenom ze zdravotních důvodů ze strany dítěte nebo ženy)? Aspoň myslím, jsem v MO, takže praktické zkušenosti s vyplácením PPM mi chybí.
Pokud náhodou nevydalo ministerstvo k tomuto problému nějaké stanovisko, mám za to, že tato zaměstnankyně nemůže ihned po mateřské dovolené čerpat řádnou dovolenou. Protože mateřská dovolená je pouze 28 týdnů, ale ona bude pobírat dávky 37 týdnů (v té době už vlastně poběží rodičovská dovolená) a v době pobírání mateřských dávek nemůže čerpat dovolenou. Takže ona si může ihned po ukončení čerpání mateřských dávek požádat o přerušení rodičovské a vyčerpání řádné dovolené, ovšem již ne o celoroční nekrácenou výměru. A toto čerpání již jí nemusí být povoleno, protože neproběhne ihned po skončení mateřské dovolené.
Takže jsem dostala doplňující informace :
Pokud se zaměstnankyně rozhodne pro čerpání řádné dovlené po ukončení 28 týdenní mateřské dovolené, připraví se o výplatu peněžité pmoci v mateřství za dobu, kdy čerpala řádnou dovolenou. Protože osamělá má tvz. navíc 9 týdnů mateřské, po odečtení např. 4 týdnů řádné dovolené, zůstává 5 týdnů , kdy již bude čerpat rodičovskou dovolenou s peněžitou pomocí v mateřství. Potom teprve rodičovskou s příspěvkem.
Čili tam je problém v tom, že za dobu řádné dovolené se připraví o PPM. Je otázka, co je pro ni výhodnější, zda přijít o PPM za dobu řádné dovolené, nebo pobírat PPM a řádnou dovolenou nechat pokrátit. Je to na palici - naši zákonodárci tak blbě pracují, protože nemají ani EVROPSKÝ průměr platů - ZŘEJMĚ NA ROZDÍL OD NÁS. Hezký den všem
Já bych volila variantu nechat mateřskou celou a řádnou dovolenou případně pokrátit. Krácení bude záviset na tom, od kdy do kdy byla mateřská, zda před mateřskou pracovala nebo marodila. Ono to může vyjít tak, že ke krácení ani nemusí dojít.
Dejte si do vyhledávače, p. Jiřka to tady vysvětlila velmi podrobně. Máte stejný problém jako onehdy Pavlína - pořád si pletete dobu mateřské dovolené a dobu poskytování peněžité pomoci v mateřství, které se časově neshodují. 37 týdnů nemá nic společného s odpracovanou dobou ! Za dobu výkonu práce se počítá doba mateřské dovolené, která činí VŽDY 28 týdnů. 37 týdnů je doba poskytování peněžité pomoci v mateřství.
>>>>>>>>že přerušit lze jenom ze zdravotních důvodů ze strany
>>>>>>dítěte nebo ženy)? Aspoň myslím, jsem v MO, takže
>>>>>>praktické zkušenosti s vyplácením PPM mi chybí.
>>>>>>>>>po ukončení čerpání mateřských dávek požádat o
>>>>>přerušení rodičovské a vyčerpání řádné dovolené,
>>>>>ovšem
>>>>>již ne
>>>>>o celoroční nekrácenou výměru. A toto čerpání již jí
. 4 týdnů řádné
>>>>dovolené, zůstává 5 týdnů , kdy již bude čerpat
>>>>rodičovskou dovolenou s peněžitou pomocí v mateřství.
>>>>Potom
>>>>teprve rodičovskou s příspěvkem.
>>>Já bych volila variantu nechat mateřskou celou a
>>>řádnou dovolenou případně pokrátit. Krácení bude
>>>záviset na
>>>tom, od kdy do kdy byla mateřská, zda před mateřskou
>>>pracovala nebo marodila. Ono to může vyjít tak, že ke
>>>krácení ani nemusí dojít.
>>
>>A krácení tedy mám počítat před mateřskou (to je mi
>>jasné), pak bude čerpat dovolenou a pak ještě do
>>konce
>>roku bude na rodičovské to také za tuto dobu kráti? A
>>za dobu odpracovanou mám brát 28 nebo celých 37
>>týdnů?
>
>Dejte si do vyhledávače, p. Jiřka to tady vysvětlila
>velmi podrobně. Máte stejný problém jako onehdy Pavlína
>- pořád si pletete dobu mateřské dovolené a dobu
>poskytování peněžité pomoci v mateřství, které se časově
>neshodují. 37 týdnů nemá nic společného s odpracovanou
>dobou ! Za dobu výkonu práce se počítá doba mateřské
>dovolené, která činí VŽDY 28 týdnů. 37 týdnů je doba
>poskytování peněžité pomoci v mateřství.
Tak toto už je mi jané, lae mám krátit i za dobu po vyčerpání dovolené. Příklad.: MD 27.11.2006-10.6.2007. Výplata PPM 11.6.2007-12.8.2007 = 43 zameškaných prac.dnů. Nárok z roku 2006 5 dnů a letošních 25 zatím bez krácení. Dovolená by byla od 13.8. - 21.9. (30 dnů). V době od 22.9.-31.12. je zameškáno 67 dnů, když to sečtu se 43 za 9 týdnů = zameškáno 110 dnů. Tak bude dovolená krácena o 1/12 z 25 na 23?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.